Ötmilliárd forint értékű beruházással valósult meg az Alba Plaza

Kedden hivatalosan is átadják a vásárlók előtt már a múlt hét óta nyitva álló székesfehérvári Alba Plazát. A Europe Israel és a Red Sea cégek magyarországi képviselőjének, a Plaza Centersnek ez az ötödik bevásárló- és szórakoztatóközpontja.
, 1999. június 28. hétfő, 00:00
Fotó:

A több mint 20 ezer négyzetméter alapterületű, egyszintes Alba Plaza a fehérvári történelmi belváros szélén, az egykori városi piac, illetve a felszámolt Patex textilüzem helyén épült. A több mint négy és fél milliárd forintos beruházás kivitelezője a Magyar Építő Rt. és a fehérvári Alba Regia Rt. volt. A textilüzem és a piac épületeinek bontásával, valamint a környezeti károk elhárításával a beruházó a Terszol Szolgáltató Szövetkezetet bízta meg, a gépészeti munkákat pedig a Szigma Coop Kft. végezte.
Az Alba Plazához 600 férőhelyes ingyenes parkoló tartozik. A parkolóhelyek közül több mint 400 az épület tetején, a többi pedig a bevásárlóközpont mellett van. Az épületkomplexumban kétezer négyzetméteres Julius Meinl szupermarket, éttermek és kávézók, tíztermes multiplex mozi, valamint 80 üzlet működik. A mozik üzemeltetője az IT Magyar Cinema Kft. Török Valéria, a Plaza igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az épület legnagyobb bérlői közé a Julius Meinl és a moziüzemeltető cégen kívül a Humanic, illetve az Alexander könyvesbolt sorolható. A bérlők többsége 40-500 négyzetméteres üzletet bérel. A Plazában klimatizált galériás vásárcsarnok is nyílt, amelynek tulajdonosa és üzemeltetője a városi önkormányzat.
Az Albát építtető Europe Israel és Red Sea Közép- és Kelet-Európában (például Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Oroszországban és Magyarországon) hoz létre bevásárlóközpontokat - válaszolta kérdésünkre Vadas Vera, a Plaza Centers PR-igazgatója. A beruházási vállalkozás első magyarországi bevásárlóközpontja az 1996-ban épült Duna Plaza, amelyet azóta már eladott a Duna Plaza Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A Europe Israel és a Red Sea magyarországi képviselője a Plaza Centers Magyarország Management Kft., amit január elsején hozott létre tulajdonosa, a Plaza Centers (Europe) B.V.
A cég eddigi beruházásai (Csepelen, Győrben és Debrecenben) egyenként 5-7 milliárd forintba kerültek, alapterületük épületenként 20 ezer négyzetméter körüli. Ugyanezek az adatok jellemzők a már megkezdett pécsi építkezésre és az év második felében kezdődő szegedi és miskolci plazára. A cég azt tervezi, hogy Magyarországon még nyolc, egyenként 12 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot hoz létre körülbelül 50 ezer lakosú városokban. A Europe Israel és a Red Sea a közép- és kelet-európai régióban 50 bevásárló- és szórakoztatócentrumot kíván létesíteni a közeljövőben.
PÓNÁCZ ZSUZSANNA

HOZZÁSZÓLÁSOK