Az ukrán vodkaszállítások emelték meg a forgalmat

Elsősorban az ukrán vodkaexportnak köszönhetően 88 százalékkal nőtt tavaly a Miskolci Likőrgyár Rt. szeszesital-termelése, a Sztár nevű szénsavas üdítőkből pedig az 1997-esnél három és félszer többet értékesített a cég. A likőrgyár tavaly 2 milliárd forint forgalom mellett 30 millió forint adózás utáni eredményt ért el.
, 1999. június 22. kedd, 00:00
Fotó:

A szeszipari vállalatok közül két évvel ezelőtt utolsóként privatizált 54,29 millió forint saját tőkéjű miskolci társaság vezérigazgatója, Oroszné Prekop Erzsébet elmondta: az ukrán exportért a vevő a vételárat rendben átutalta. A cég vezetője az ukrán kiszállítás mennyiségét nem kívánta elárulni, a NAPI Gazdaság információja szerint ez jelentősen meghaladhatta az egymillió litert. A termelés felfutásának köszönhetően a likőrgyártó cég 10 százalékot meghaladóan növelte létszámát, amely így eléri a kétszázat.
A miskolci társaság 1994-ben néhány hónapig felszámolás alatt állt, ám azt követően, hogy sikerült a legfőbb hitelezővel, az adóhatósággal egyezségre jutni, folyamatosan növeli termelését, és Oroszné Prekop Erzsébet szerint a mintegy egymilliárd forintos adósságát is kifizette.
A főként kommersz szeszes italokat gyártó cég néhány hónapja minőségi termékeivel, a Gönczi barackkal, a Zamatos körtével és a Besztercei szilvával jelent meg a piacon, és ezeket követi majd a Hegyaljai törkölypálinka.
A vezérigazgató szerint a társaság az ukrán megrendelés ellenére a magyar piacot tekinti a szeszes italai, szénsavas üdítői, gyümölcslevei és a napokban piacra dobott ásványvize elsődleges értékesítési lehetőségének.
Az első öt hónapról Oroszné Prekop Erzsébet elmondta: tovább nőtt a szeszes italok és szénsavas üdítőitalok gyártása, ám az biztosnak tűnik, hogy a kiugrónak számító 1998-as termelést nem sikerült megismételni. Ennek ellenére a cég a tavalyihoz hasonló eredménnyel és 2,5 milliárd forint forgalommal számol.
I. S.

HOZZÁSZÓLÁSOK