új hír érkezett
 • Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az MTI híre szerint. Ezen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a 2018-as díjazottakat. A séfek megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát és felfedezhetik Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is az itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot. A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén és azt is megmutassa, hogy Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen - idézte Gullert az állami hírügynökség.

  Illusztráció, forrás: StockSnap
 • Óriási fogás Lesothóban

  Domokos Erika, 2018. január 15. hétfő, 13:11

  A dél-afrikai Lesothóban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű nyers gyémánt, amelyet a világ legértékesebbjei közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül. Az MTI a Financial Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy a világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántja akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. Richard Knights gyémántszakértő emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

  Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona. A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke - írta az MTI.

  Illusztráció, Pink Star/forrás: AFP
 • Összeomlás a jakartai tőzsdén

  Szabó Zsuzsanna, 2018. január 15. hétfő, 12:05

  Több ember megsérült, amikor leszakadt a jakartai tőzsde második emeleten lévő előcsarnoka - írja a Reuters. A rendőrség még vizsgálja, mi történhetett, a környéket lezárták, ugyanakkor kizárták a bombatámadás lehetőségét. 

  Hatósági közlések szerint 77-en sérültek meg, halottakról nincs hír. A sérültek között viszont a tőzsdéhez látogató diákok is vannak. A kezelésüket a tőzsde fedezi - közölte a tőzsde igazgatója, Tito Sulistio. 

  Sri Mulyani Indrawati pénzügyminiszter az eset kapcsán reményét fejezte ki, hogy az épületbeli összeomlás nem lesz hatással a befektetői hangulatra a délkelet-ázsiai szigetvilágban. A kereskedést helyi idő szerint délután újraindították.

  Fotó: AFP photo/Amailia Putri HASNIAWATI

  A tőzsde egy 1990-es években épült, kéttornyos irodaházkomplexum része, amelyben a Világbank és az Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) irodája is található. Az épületet egy iszlamista szervezet is célba vette 2000 szeptemberében, autóba helyezett pokolgéppel robbantottak. A Reuters megjegyzi, hogy Indonéziában gyakran a biztonsági standardok meglehetősen lazán szabályozottak. Tavaly egy Jakarta külvárosában lévő tüzijátékgyár gyulladt ki, amely 50 halálos áldozatot követelt, így a legsúlyosabb ipari balesetnek számít az országban. A rendőrség többszörös szabályszegést tárt fel a vizsgálatai során.