új hír érkezett
 • Március közepéig 192-en fagytak meg

  Domokos László, 2018. március 19. hétfő, 10:29

  Magyarországon 192-en szenvedtek fagyhalált március közepéig tavaly ősz óta. Héttel többen, mint február végéig - adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Értesüléseire hivatkozva az emberjogi szervezet azt írta, hogy az áldozatok többsége a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben vagy bekerülése után hunyt el, kisebbik részük pedig fűtetlen lakásokban.

  Az MSZF szerint csökkent a fagyhalálesetek száma a múlt télen (2016-2017 telén) tapasztalthoz képest. Egy évvel ezelőtt 203-an hűltek ki végzetesen. A veszteség mérséklődése az enyhébb időjárásnak tulajdonítható, kevésbé az állam fokozottabb törődésének - állapította meg a szociális fórum.

 • Új csúcsra jutott a magyar teniszező

  Domokos László, 2018. március 19. hétfő, 09:47

  Fucsovics Márton öt helyet javítva, pályafutása legjobbjaként a 60. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a svájci Roger Federer vezet - írta az MTI.

  A 26 éves magyar játékos a múlt héten az elődöntőben búcsúzott az egyesült államokbeli Irvingben rendezett, 150 ezer dollár összdíjazású tornán, s ez a szereplés elég volt ahhoz, hogy előrelépjen. Eddigi legjobbja a 62. hely volt, ezt február elejétől néhány hétig birtokolta.

  Federer címvédőként kikapott vasárnap Juan Martin del Potrótól az Indian Wells-i verseny döntőjében, így bár megtartotta vezető helyét, az előnye jelentősen csökkent a második helyen álló, spanyol Rafael Nadallal szemben. A győztes argentin játékos két helyet javítva feljött a hatodik pozícióba a világranglistán.

  Az ATP-lista élmezőnye:

  1. Roger Federer  9660 pont
  2. Rafael Nadal 9370
  3. Marin Cilic  4905
  4. Grigor Dimitrov  4600
  5. Alexander Zverev  4505
  ...60. Fucsovics Márton 871
  ...203. Balázs Attila 277.

 • A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhetővé a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - adta hírül az intézmény. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum videomegosztó csatornáján (ide kattintva érheti el a filmeket).

  Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik. A film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta.

  Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje, A kőszívű ember fiai (1965) a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát - ajánlotta a filmeket a Filmarchívum. 

  A kőszívű ember fiai, forrás: Filmarchívum/Inkey Tibor.