új hír érkezett
 • Nem, nem vicc a címben szereplő felszólítás, hanem egy a sztálinista rezsimmel foglalkozó szakértő félig vicces, félig komoly javaslata – derül ki a Business Insider cikkéből. Jeffrey Lewis azt a kérdést járta körül legutóbbi cikkében, miként lehetne katonai erővel figyelmeztetni Észak-Korea vezetését arra, hogy túldimenzionált fegyverkezésével saját létét is kockáztatja. Általában igaz az a tétel, hogy egy gyenge ellenfelet jobb belátásra térít, ha erősebb ellensége némi katonai erőt alkalmaz vele szemben.

  A képen egy Kim Dzsongun-hasonmás látható. Forrás: Johannes Eisele/AFP

  Az észak-koreai hadsereg nem lenne képes ellenállni egy amerikai légi csapásnak, akár cirkáló rakétákat kapna a nyakába, akár repülőgépekkel támadnának rá. A gond az, hogy a rezsim nem is akar védekezni. Egyből válaszcsapással reagálna ágyútüzet zúdítva a két koreai állam határához közel lévő déli fővárosra, Szöulra. A kihívás ezért az, hogyan találjunk olyan célpontot, amelynek kilövése megrémítheti és megszégyenítheti a sztálinista ország diktátorát, ugyanakkor nem mér rá olyan súlyos csapást, hogy mindenképpen szükségét érezze egy hasonló válasznak.

  Így került a képbe Kim Dzsongun hordozható mellékhelyisége. A vezér a rakétakísérleteket a terepen szokta figyelemmel kísérni, ahol kényelmes íróasztalt, főnöki széket és saját pottyantós wc-t használ. Az utóbbi kilövésével az USA bizonyíthatná precíziós támadóképessége ütőképességét, hiszen egy ilyen apró célpontot nem semmi eltalálni a távolból. Nem beszélve arról, hogy Kim is búcsút mondhatna életének, ha éppen trónolás közben törölnék el a Föld színéről a privát klotyóját.

 • Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy autókat szállító kamion kedd reggel Tolna megyében, a 61-es főút Dunaföldvár és Előszállás közötti szakaszán - írja a Duol.hu.

  A balesethez felvonult a solti katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói és a dunaföldvári önkéntes tűzoltók. A lap szerint nincs sérült.

  A tréler - a képek alapján - vadonatúj Mercedeseket szállított.

 • Hosszú riportot közölt a magyarországi médiahelyzetről és a Nyomtass te is! kezdeményezésről a holland Trouw (Hűség) című lap internetes kiadása. A Nyomtass te is! az állami propaganda ellensúlyozására jött létre Magyarországon - írja az Index lapszemléjében.

  A projekt lényege, hogy az internetről ingyenesen letölthető a betördelt újság, amely a független portálok fontosabb cikkeit összesíti a kormány korrupciógyanús, vagy egyéb visszás döntéseiről, ügyleteiről. Az így elkészült újságot bárki letöltheti és kinyomtathatja bárki, hogy aztán terjessze.

  A holland riporter a Nyomtass te is! aktivistáival együtt elutazott a Pest megyei Erdőkertesre. Érdekes tapasztalat volt számára, hogyan dolgoznak a szervezet tagjai azért, hogy ellensúlyozzák a kormány által uralt média tevékenységét.