új hír érkezett
 • Életkorával kapcsolatos szövődmények miatt elaltatták Sudant, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúját. A 45 éves állat állapota jelentősen rosszabbodott, és már nem tudta volna elviselni a további szenvedést - közölték kedden kutatók Nairobiban.

  Sudannal és két nőstény társával akarták megmenteni tudósok a kihalástól az alfajt. Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre, még Tinder-fiókot is létrehoztak neki A világ legjobb agglegénye elnevezéssel - írta a 444.hu az MTI híre alapján.

  A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, „amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” - mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

  Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

  AFP/Tony CARUMBA

 • Világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínál francia menüt szerdán, a Gout de France/Good France gasztronómiai világünnep keretében, amelyhez idén huszonöt magyar étterem csatlakozik. Az egyszerre öt kontinensen, több mint 150 országban zajló eseménysorozat negyedik éve mozgósítja az éttermeket és a séfeket világszerte.

  Az éttermek novembertől pályázhattak a részvételre a francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére - mondta el az MTI-nek Franciaország magyarországi nagykövete.

  A diplomata elmondta: a gasztronómiai ízlés Franciaországban is változik, a sokfogásos otthoni, nagycsaládi ebédek hagyománya már nem olyan erős, mint néhány évtizede. Némi kihívást jelent most a szervezők számára, hogy a Gout de France első alkalommal egy régiót, Nouvelle Aquitaine-t állítja a középpontba, hiszen külföldön nem mindenki tudja, hol van ez a tartomány. Ha viszont a bordeaux-i bor  okról, az arcachoni osztrigáról, a cognacról, az armagnacról, a helyi kacsáról, libamájról, baszk sajtokról hallanak, ezek a termékek rögtön ismerősek lesznek számukra.

 • A francia Citoxlab Group többségi részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt-ben - adta hírül a cég.

  Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez és a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között szerepelnek a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei. A Citoxlab pedig a világ 5 legnagyobb gyógyszeripari szolgálató cégének egyike, globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet.

  Az ügylet után a Solvo kisebbségi hányada továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetése változatlan marad.

  Jelenleg több mint 40 országba exportálunk mintegy 600 ügyfélnek, laborjaink Szegeden és Budapesten találhatóak. Árbevételünk fele az USA piacán generálódik, ahol 2013 óta van leányvállalatunk - mondta Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt elnök-vezérigazgatója.

  Képünk iilusztráció.
  Istockphoto