új hír érkezett
 • Hol van a legtöbb üres álláshely?

  Szabó Zsuzsanna, 2017. június 19. hétfő, 16:11

  Az üres álláshelyek aránya az eurózónában és az EU egészében is 1,9 százalék volt 2017 első negyedévében. Az eurózónában emelkedést jelent mind az előző negyedév, mind az előző év hasonló időszakának 1,7 százalékos arányához képest. Az EU-ban az arány ezekben az időszakokban 1,8 százalékról kúszott fel 1,9-re.

  A tagállamok között - ahol összehasonlítható adat rendelkezésre áll - 2017 első negyedévében az álláshelyek aránya Csehországban volt a legmagasabb 3,1 százalékkal, amelyet 2,9 százalékkal (2016 negyedik negyedéves adatok szerint) Belgium, majd 2,7 százalékos aránnyal Finnország és Svédország követ.

  Ezzel szemben a legkevesebb üres álláshely 0,8 százalékos aránnyal Spanyolországban, illetve Portugáliában (0,9 százalék), valamint Bulgáriába, Írországban, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában (mind 1 százalék) volt. az Eurostat szerint.

  Magyarországon a betöltetlen munkahelyek aránya az idei első negyedévben 2 százalék volt, amivel a középmezőnyben vagyunk az uniós tagállamok között.

  Forrás: Eurostat

   

   

 • A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhetővé a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - adta hírül az intézmény. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum videomegosztó csatornáján (ide kattintva érheti el a filmeket).

  Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik. A film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta.

  Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje, A kőszívű ember fiai (1965) a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát - ajánlotta a filmeket a Filmarchívum. 

  A kőszívű ember fiai, forrás: Filmarchívum/Inkey Tibor.
 • Hiába várták Kósa Lajos ünnepi beszédét

  K. Kiss Gergely, 2018. március 15. csütörtök, 13:29

  Az előzetes ünnepi programtól eltérően Kósa Lajos nem mondott beszédet március 15-én a hajdúsági megyeszékhelyen, pedig szép számú közönség várta a minisztert - tudósított a cívishír.hu.

  Kósa hiányzásának okát nem indokolták a helyszínen, a volt debreceni polgármesterre egyébként nem szokta kihagyni ezt az alkalmat - írja a portál. 

  A helyi ellenzéki erők pedig készültek rá, egy „Lajos! Mama jól van? Disznók esznek rendesen?” és egy „Lajos! Csókoltat az ezerháromszáz milliárd forint” feliratú molinót is kifeszítettek. 

  A tárca nélküli miniszter helyett Pósán László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az eseményen.

  Kép forrása: ATV
 • Medvehagyma kisokos készült

  Szepesi Anita, 2018. március 14. szerda, 18:54

  Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani - hívják fel a figyelmet  a  Sefag Zrt. szakemberei.

  A medvehagymát hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó gyöngyvirággal. A legfőbb különbség az illat: a növényt megdörzsölve éreznünk kell a könnyen felismerhető hagymaszagot. Árulkodó a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt. Virágzás után a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait már nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.

  A medvehagyma védett növény, csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos. Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél többet vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni. Természetvédelmi területen szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.