új hír érkezett
 • A frászt hozták a focirajongókra az oroszok

  Komócsin Sándor, 2017. augusztus 11. péntek, 17:58

  Az orosz állami légitársaság, az Aeroflot jelentősen megemelte a 2018-as labdarúgó-világbajnokság meccseinek helyet adó városokba közlekedő légi járatainak jegyárát - idézte a Vedomosztyi hírét a Moscow Times. Négy-hatszoros drágításról van szó, ami minden bizonnyal kiütötte a biztosítékot a futball szerelmeseinél. A hírrel kapcsolatban azonban gyanús lehetett volna, hogy az áremelés 2018. június 8-án, azaz egy héttel a világesemény előtt lépett volna érvénybe. A világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik.


  A Moszkva és az Oroszország déli részén lévő Rosztov-na-Donu kikötőváros közötti Aeroflot-járatra szóló legolcsóbb jegy ára a jelenlegi négyszeresére, azaz 19 ezer rubelre (83 ezer forintra) nő - szólt a sajtóinformáció -, ami az orosz átlagkereset kétharmada. A Volgográdba szóló legolcsóbb jegy 20,354 rubel lesz, ami hatszorosa a szokásosnak - olvashatták a dühös szurkolók. A Vedomosztyi úgy tudta, hogy a légitársaság a Jekatyerinburgba, Kazanyba, Nyizsnyij Novgorodba, Szentpétervárra és Szocsiba utazó drukkereket is megkopasztja. Mielőtt azonban tüntetést szervezetek volna, az Aeroflot tudatta a sajtóval, hogy előrendelési rendszerének hibája miatt jelentek meg az interneten a többszörösükre drágult jegyárak. Azok az utazók, akik többet fizettek, visszakapják a pénzüket.

 • A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhetővé a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - adta hírül az intézmény. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum videomegosztó csatornáján (ide kattintva érheti el a filmeket).

  Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik. A film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta.

  Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje, A kőszívű ember fiai (1965) a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát - ajánlotta a filmeket a Filmarchívum. 

  A kőszívű ember fiai, forrás: Filmarchívum/Inkey Tibor.
 • Hiába várták Kósa Lajos ünnepi beszédét

  K. Kiss Gergely, 2018. március 15. csütörtök, 13:29

  Az előzetes ünnepi programtól eltérően Kósa Lajos nem mondott beszédet március 15-én a hajdúsági megyeszékhelyen, pedig szép számú közönség várta a minisztert - tudósított a cívishír.hu.

  Kósa hiányzásának okát nem indokolták a helyszínen, a volt debreceni polgármesterre egyébként nem szokta kihagyni ezt az alkalmat - írja a portál. 

  A helyi ellenzéki erők pedig készültek rá, egy „Lajos! Mama jól van? Disznók esznek rendesen?” és egy „Lajos! Csókoltat az ezerháromszáz milliárd forint” feliratú molinót is kifeszítettek. 

  A tárca nélküli miniszter helyett Pósán László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az eseményen.

  Kép forrása: ATV
 • Medvehagyma kisokos készült

  Szepesi Anita, 2018. március 14. szerda, 18:54

  Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani - hívják fel a figyelmet  a  Sefag Zrt. szakemberei.

  A medvehagymát hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó gyöngyvirággal. A legfőbb különbség az illat: a növényt megdörzsölve éreznünk kell a könnyen felismerhető hagymaszagot. Árulkodó a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt. Virágzás után a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait már nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.

  A medvehagyma védett növény, csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos. Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél többet vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni. Természetvédelmi területen szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.