új hír érkezett
 • Fontos bejelentést tett Hosszú Katinka

  Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 14. csütörtök, 12:23

  „Örömmel jelentem be, hogy cégünk novembertől új részleggel, a média- és tartalomfejlesztési divízióval bővül” - közölte Hosszú Katinka a Facebook-oldalán az Index szerint, pontosan egy évvel azután, hogy egy másik területen, az úszásoktatásban is elindította saját vállalkozását, az Iron Aquaticsot.

  A médiadivízió vezetője a Sport TV egyik arca, Szaniszló Csaba lesz, aki az Iron Network tervezésében is részt vett.

  „Az új osztály élére egy tapasztalt szakemberre volt szükségünk, akinek ismerjük a munkáit, akivel hasonlóképpen gondolkodunk, és akivel korábban személyes kapcsolatunk is volt. Jelöltünk a Sport TV műsorvezetője és kommentátora, Szaniszló Csaba volt, aki hosszas beszélgetések után igent mondott, így 12 év után elhagyja előző munkahelyét, Magyarország első tematikus sportcsatornáját, hogy az Iron csapathoz csatlakozzon. Amellett, hogy Csaba számos rangos sporteseményt közvetített, az elmúlt években hazai és nemzetközi televíziós sportjogok beszerzésével is foglalkozott, másodmagával álmodta meg és hozta létre a Trash Talk című amerikaisport-talkshowt, nemrég elkészítette első dokumentumfilmjét, mely hazánk egyetlen NBA-játékosa, Dávid Kornél amerikai pályafutásának fontosabb állomásait követte végig, az elmúlt nyáron pedig a nemzetközi televíziókért felelt az úszó-világbajnokságon” - írja Hosszú Katinka az új munkatársáról.

  Hosszú Katinka (Fotó: AFP PHOTO/FRANCOIS XAVIER MARIT)

  Szaniszló Csaba az Indexnek azt mondta, hogy az Iron Network már egy most is működő csatorna, több mint 15 ezer feliratkozóval és rendszeres tartalommal. Céljuk, hogy novembertől még több és még jobb tartalmak kerüljenek fel az Iron Networkre. Ami a Sport TV-t illeti, a jogbeszerzést, illetve a kommentálást leadja, de továbbra is ő marad a Trash Talk műsorvezetője.

  A közleményben az olvasható, hogy a színvonalasabb és rendszeresebb tájékoztatás mellett az is cél, hogy a közösség aktívabb legyen. Ugyanakkor Hosszú Katinka a bejegyzésben megemlítette még: "Természetesen vannak ennél távolabbi és merészebb céljaink is, melyekről most talán korai még beszélni.”

 • A Falcon Heavy rakéta világszenzációt kiváltó kilövése után a Washington Post szerint az amerikai főváros közlekedési hatósága előzetes engedélyt adott a Musk-birodalomba tartozó Boring Company fúró vállalatnak, hogy a város északkeleti részén, egy McDonald's mögötti elhagyatott területen ásási munkálatokba kezdjen - írja a Quibit.

  Musk még 2017 júliusában jelentette be a Twitteren, hogy szóbeli engedélyt kapott a kormánytól a Hyperloop projekt megvalósítására, ami a New York-Philadelphia-Baltimore-Washington D.C. vonalon közlekedne, és a tervek szerint 16 személyes kapszulák egy légritkított csőben száguldanának az állomások között, akár 1200 km/h-s sebességgel. A jelenlegi 2 óra 45 perces vonatút így 29 percre csökkenne a két végállomás között.

  SpaceX Falcon Heavy rakéta  Képünk forrása: AFP photo/Jim WATSON

  A projektre áldását adta az Amerikai Innovációs Hivatal is, amelynek vezére Donald Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner, valamint Maryland állam republikánus kormányzója, Larry Hogan is, aki már elkezdett intézkedni a szükséges engedélyekről – ha ugyanis Washingtonban tényleg elkezdődik a fúrás, akkor a következő állomás a marylandi Baltimore lehet.

  A Washington Post által megkérdezett szakértők szerint egy ilyen méretű alagút ásása sokkal lassabb és drágább lehet, mint azt Elon Musk képzeli (ő 6 és 7,5 milliárd dollár közé jósolja a költségeket), és ezt alátámasztva szívesen hivatkoznak a Tesla 3 csúszására, valamint Musk túlzó ígéretekre való hajlamára is.

 • Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában. A Frontiers in Marine Science című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői az úgynevezett mezopelágikus zónában - nagyjából 200-1000 méteres mélységtartományban - élő halakat vizsgáltak, és a kifogott példányok közül minden négyből nagyjából háromnak a gyomrában kimutatták a mikroműanyagokat - idézi az MTI a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portált.

  Forrás: Getty Images

  "A mikroműanyagok most kezdenek a köztudatba kerülni, ahogy számos kormány tervezi, hogy betiltja a kozmetikumokban és a tisztítószerekben előforduló műanyag mikroszemcsék használatát" - mondta Alina Wieczorek, a galwayi Ír Nemzeti Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

  A hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék felhalmozódnak a tengerekben, és az ottani élőlények szervezetébe kerülve gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

  A mezopelágikus zónában élő halak éjszaka úsznak fel a vízfelszín közelébe táplálkozni, majd napközben visszatérnek a mélybe, ami azt jelenti, hogy az óceánok minden zegzugába, akár a legmélyebb zónákban élő organizmusokig is képesek eljuttatni a megevett mikroműanyagot. Ezek a halak ráadásul olyan halaknak is a prédái, amelyeket az emberek is fogyasztanak, ami azt jelenti, hogy a mikorműanyagokhoz tapadó vegyi hulladékok - közvetett módon - az élelmiszerkészletünket is megfertőzhetik.

  A szakemberek további vizsgálatokat terveznek annak kiderítésére, hogy miként kerülnek a mikroműanyagok ezeknek a halaknak a szervezetébe.

 • Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségét minden nyugati politikus irigyelheti, hiszen a választók bőven több mint kétharmada támogatja, ám a Krím-félszigeten olyan szavazati arányra számíthat a március 18-ai elnökválasztáson, ami még ezt is felülmúlja – derül ki a Moscow Times cikkéből.

   A VTsIOM állami közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a választók 90 százaléka azt tervezi, hogy Putyin neve mellé teszi az X-et. Ez nagyjából 20 százalékponttal magasabb arány az elnök átlagos oroszországi támogatottságánál.

  Dicséretes nemzeti elvakultságra utal, hogy bár a félsziget 2014 tavaszi orosz annektálása óta nyugati gazdasági embargó és a turizmus visszaesése rombolja a helyek életszínvonalát, ez nem befolyásolja elkötelezettségüket minden oroszok elnöke iránt. Jellemző, hogy az elnökválasztás időpontját a Krím elcsatolásának negyedik évfordulójához igazították. A krímiek választási hajlandósága szintén erősebb az átlagosnál, ugyanis 80 százalékuk tervezi, hogy részt vesz a szavazáson.

  A közvélemény-kutatásból azt is kiderült, hogy a helyiek háromnegyede bízik a félszigetet irányító Szergej Akszjonovban. Csak a válaszadók harmada panaszkodott arra, hogy stabil vagy erősödő korrupció károsítja a közéletet. A megkérdezettek 82 százaléka elégedett a helyzetével, úgy gondolja, hogy a dolgok egyre jobban alakulnak Oroszország Ukrajnától lenyúlt köztársaságában.