új hír érkezett
 • Már a vikingek elhozták a Wilkommenskulturt Svédországba?

  Szabó Dániel, 2017. október 12. csütörtök, 17:16

  Úgy látszik Skandináviában már több mint ezer éve sem jelentett problémát, ha muszlim bevándorlók tűntek fel: legalábbis arra lehet következtetni abból, hogy a Krisztus utáni 9. és 10. századból származó vikingsírokban találtak olyan halotti lepleket, melyeken Allah és Ali neve található. A temetkezési helyek érdekessége, hogy stílusukban megfelelnek a viking szokásoknak, azonban a holttestek letakarására használt szöveteken Perzsiából - a mai Irán területéről - származó minták vannak - számol be a BBC az Uppsalai Egyetem kutatóinak friss felfedezéséről.

  Ugyan kézenfekvőnek tűnhet, hogy a kufik írással - ez az arab kalligráfia egyik első változata - olvasható feliratokat tartalmazó lepleket valamely rablóhadjárat során szerezték a harcosok, de a DNS-vizsgálatok mást mutatnak. Ezek alapján az eltemetett emberek egy része Perzsiából származhatott. 

  Ez viszont sok izgalmas kérdést vet fel Annika Larsson, a kutatás vezetője szerint. Például azt, hogy hogyan hatott az iszlám a viking kultúrára és vallásra.

  Az ugyanis már korábban felvetődött, hogy a paradicsomba, vagy a halál utáni örök életbe vetett hit nem a kereszténységből, hanem keletről épült be a vallásba. Messzemenő következtetéseket azonban még nem akarnak levonni a felfedezésből. Annak ellenére sem, hogy a viking kriptákban talált - és megvizsgált - 100 textilből legalább tízen fedezhetők fel arab minták vagy karakterek.

  Larsson a jövőben folytatja a feltárásokat és a kutatásba bevonja az egyetem antropológusait, immunológusait és genetikusait is, hogy választ találjanak a rejtélyre.

 • Sir Bob Geldof zenész, zeneszerző, dalszövegíró, filantróp és politikai aktivista nem lesz ott jövő hét szerdán (január 24-én) a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) - derült ki a Politico hírleveléből. 

  Az 1985-ös Live Aidről, illetve a 2005-ös Live 8 jótékonysági fesztiválról ismert rocksztár ezúttal az EU idén májusban hatályba lépő adatvédelmi rendeletéről, a GDPR-ról rendezett konferencia egyik fő előadója lesz Londonban. Geldof egyébként társalapítója a 2001-ben létrejött Groupcallnak, amely a tanárok, a diákok és a szülők közötti kommunikációhoz biztosít biztonságos platformot, a szolgáltatások középpontjában pedig a gyermekek és az adatbiztonság áll - ez magyarázhatja a rocksztár részvételét a konferencián.

  Sir Bob Geldof, Fotó: Shutterstock

  Geldof egyébként már évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy kiábrándult az olyan nemzetközi fórumokból, mint amilyen a davosi WEF is, miután hiányolja belőle az innovációt és a hajtóerőt. Szerinte ezeken a világ vezetői "saját, már elbukott elképzeléseikről beszélnek".

 • Eladók Rowan Atkinson autói

  Szász Péter, 2018. január 19. péntek, 13:25

  Aukción adják el Rowan Atkinson (Mr. Bean) Mercedesét és Lanciáját - írja a hvg.hu.

  Forrás: www.silverstoneauctions.com

  Az egyik autó egy 500E, amelyben csupán 53 ezer km-t tett bele Atkinson. Az utasterébe szürke kárpit került.

  Forrás: www.silverstoneauctions.com

  A másik autó egy Lancia, amelyről  nem tudni, hogy mennyit futott, de az autóban egy Ferrari V8-as, 32 szelepes motorja dolgozik, a beltere pedig csupa bőr.

  Forrás: www.silverstoneauctions.com

  A színész az utóbbi hét évben komoly összeget fordított arra, hogy a Lanciában minden a lehető legnagyobb rendben legyen.

  Forrás: www.silverstoneauctions.com

   

 • Conchita Wurst fellép a Pride-on

  Szász Péter, 2018. január 19. péntek, 11:32

  Az idei Pride sztárvendége Conchita Wurst lesz. Az énekes július 7-én lép fel Budapesten - írja a merce.hu.

  Conchita Wurst akkor lett ismert, amikor 2014-ben megnyerte az Eurovíziós dalfesztivált. Az énekes rögtön a támadások kereszttűzébe került, mivel férfiként nőnek öltözve ad elő.

  A kép forrása: MTI/EPA/Abir Szultan