új hír érkezett
 • Rossz nyúl támad az interneten

  Szabó Dániel, 2017. október 25. szerda, 13:02

  Világszerte több mint 200 támadást kísérelt meg a BadRabbit zsarolóvírus: kedden fennakadásokat okozott a kijevi metró és az odesszai reptér működésében, de orosz eszközöket is megtámadott - írja az MTI a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat tájékoztatását.

  Nemcsak Oroszországban és Ukrajnában észlelték a vírus, hanem Török- és Németországban is. A BadRabbit hatékonyan behatolt az Interfax orosz hírügynökséghez, ahol a számítógépek blokkolásának feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban. A húsz legnagyobb helyi bank közül többet is megpróbált megtámadni, de eredménytelenül. A rosszindulatú fájlok érkezését kedden moszkvai idő szerint 13 és 15 óra között észlelték a pénzintézeteknél.

  Shuterstock 

  Informatikusok hasonlóságot fedeztek fel a BadRabbit és a júniusban több országban megjelent NotPetya vírus kódolása között. A hackerek a betöréshez ezúttal a bejelentkezések és jelszavak eltulajdonítására kifejlesztett Mimikatz programot is felhasználták.

  Az elmúlt hónapokban két jelentős zsarolóvírus-támadáshullámot észleltek a világon. Májusban a WannaCry több mint 150 országban több százezer, a Petya pedig június végén 65 országban több mint 10 ezer számítógépet fertőzött meg, Oroszországban egyebek között a Megafon mobilszolgáltató és a Rosznyefty olajvállalat komputereit.

 • Az M5-ös autópálya Szegedhez közeli pihenőhelyénél felejtette feleségét egy román autós szerdán, és abban a tudatban vezetett több száz kilométert, hogy párja a kocsiban van - írja az MTI.

  A családjával Olaszországba tartó férfi a pihenőhelyen nem látta, hogy felesége elment a mosdóba, azt hitte, a hátsó ülésen alszik, ezért elindult a gépkocsival.

  A nőnél sem telefon, sem készpénz, sem okmány nem maradt, autóstoppal indult családja után. Balatonkeresztúrig jutott, ahol egy benzinkútról rendőri segítséget kért, a tévedésre ráébredő férje pedig időközben a román nagykövetséggel vette fel a kapcsolatot.

  A család tagjai a követség és a rendőrség közreműködésével a fonyódi autópálya-rendőrségen találkoztak, majd folytatták útjukat.

 • Döntöttek a vallásszabadság napjáról

  Szász Péter, 2018. február 21. szerda, 14:58

  Tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazta meg az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely az 1568-ban Tordán elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tisztelegve a vallásszabadság napjává nyilvánította január 13-át - olvasható az Országgyűlés honlapján.

  A jogszabály szerint az Országgyűlés tagjai, "azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásból igyekszünk megérteni", emlékezni kívánnak a tordai vallásügyi törvényre, amely a világon először foglalta jogszabályba a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Az erdélyi országgyűlés a reformáció eszmeiségéből fakadó törvénnyel a hitelvi sokszínűség mellett kötelezte el magát, aminek köszönhetően a reformáció különböző ágai szabadon és békés úton alakulhattak önálló egyházzá - áll a szövegben.

  Az előterjesztés elfogadásáról 142 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Ház.

 • Zavarja a hideg? Ez semmi!

  Komócsin Sándor, 2018. február 21. szerda, 14:12

  Magyarországon a néhány fokos hőmérsékletet iszonyú hidegnek tartjuk február végén, ám aki bosszankodik emiatt, annak talán érdemes belegondolnia, hogy sokkal rosszabb is lehetne. A moszkvaiak például még előtte vannak az idei év leghidegebb hetének – derül ki a Moscow Times cikkéből. Február utolsó napjaiban az előrejelzések szerint a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá esik. A leghidegebbet február 26-án éjszakára várják mínusz 24 fokkal.

  Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor sajátos összefüggésre hívta fel a figyelmet. Eszerint ez lesz az az időszak, mikor a legtöbb lakástűz fog pusztítani, ugyanis az emberek felpörgetik a fűtést, ám számos ehhez használatos berendezés rossz állapotban van, ezért könnyen tüzet okozhat.

  A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 42,2 Celsius-fokot 1940. január 17-én mérték Moszkvában. Az elmúlt évben a legfagyosabb napon mínusz 29,8 fokig csökkent a hőmérők higanyszála. Néhány héttel ezelőtt az Oroszország északkeleti vidékén lévő Jakutföldön mínusz 69 Celsius-fok volt, ám ez nem tartotta vissza a helyieket, hogy megtartsák a tradicionális jeges vízbemerülést vízkereszt idején, január közepén.