új hír érkezett
 • Rossz nyúl támad az interneten

  Szabó Dániel, 2017. október 25. szerda, 13:02

  Világszerte több mint 200 támadást kísérelt meg a BadRabbit zsarolóvírus: kedden fennakadásokat okozott a kijevi metró és az odesszai reptér működésében, de orosz eszközöket is megtámadott - írja az MTI a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat tájékoztatását.

  Nemcsak Oroszországban és Ukrajnában észlelték a vírus, hanem Török- és Németországban is. A BadRabbit hatékonyan behatolt az Interfax orosz hírügynökséghez, ahol a számítógépek blokkolásának feloldásáért 283 dollárt követelt bitcoinban. A húsz legnagyobb helyi bank közül többet is megpróbált megtámadni, de eredménytelenül. A rosszindulatú fájlok érkezését kedden moszkvai idő szerint 13 és 15 óra között észlelték a pénzintézeteknél.

  Shuterstock 

  Informatikusok hasonlóságot fedeztek fel a BadRabbit és a júniusban több országban megjelent NotPetya vírus kódolása között. A hackerek a betöréshez ezúttal a bejelentkezések és jelszavak eltulajdonítására kifejlesztett Mimikatz programot is felhasználták.

  Az elmúlt hónapokban két jelentős zsarolóvírus-támadáshullámot észleltek a világon. Májusban a WannaCry több mint 150 országban több százezer, a Petya pedig június végén 65 országban több mint 10 ezer számítógépet fertőzött meg, Oroszországban egyebek között a Megafon mobilszolgáltató és a Rosznyefty olajvállalat komputereit.

 • A mézfogyasztás népszerűsítésére indul hathetes rádiós és online kampány - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az M1 csatornán kedden.

  A kampány kiemelt rendezvénye lesz a Gyulai méz- és mézeskalács nemzetközi fesztivál, illetve az évek óta megrendezett európai mézes reggeli elnevezésű akció - idézi az MTI.

  Elmondta: Magyarországon évente 25 ezer tonna mézet termelnek, az átlagfogyasztás 70 dekagramm. Hozzátette, Magyarországon hagyomány, hogy exportra termelik a mézet, napjainkban a megtermelt méz kétharmadát külföldön adják el.

  A kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az OMME, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésével.

 • Életműdíjat kapott Ralph Fiennes

  K. Kiss Gergely, 2018. október 16. kedd, 14:07

  Gazdag és sokszínű karrierje elismeréseként Ralph Fiennes brit színész és rendező veheti át az Európai Filmakadémia (EFA) Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díját - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

  "Ralph Fiennes megállás nélkül ontja magából a megindító és inspiráló filmélményeket" - fogalmaz az EFA közleménye. Legutóbb a The White Crow című filmet rendezte Rudolf Nureyec nyugatra szökéséről, amelyben Puskint játssza; valamint Charles Dickenst formálta meg a szintén általa rendezett 2013-as A titokzatos szeretőben.

  A kép forrása: Pixabay.

  Két évvel korábban, 2011-ben debütált rendezőként a Coriolanus című Shakespeare adaptációval, amelyért elsőfilmes BAFTA-jelölést kapott. Wes Anderson A Grand Budapest Hotel (2014) című filmjében a legendás Gustave szerepe szintén BAFTA-jelölést hozott számára. Ralph Fiennes formálta meg Harry Hawkes-t Luca Guadagnino Vakító napfényben (2015) című mozijában, és a szadista náci táborparancsnokot Steven Spielberg Schindler listája (1993) című alkotásában, amelyért BAFTA- és Oscar-jelölést is kapott.

  Legfontosabb alakításai között van Anthony Minghella Az angol beteg (1996), valamint Szabó István A napfény íze (1999) című filmjének főszerepe. Népszerű szerepe a Harry Potter sorozat Voldemortja, valamint a 007-Skyfall és 007 Spectre - A Fantom visszatér című James Bond filmek M-je is.

 • Több mint 40 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban az elmúlt öt évben - jelentette be Veronyika Szkvorcova orosz egészségügy miniszter egy Moszkvában tartott szaktanácskozáson kedden.

  Szkvorcova a RIA Novoszyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a legális alkoholvásárlás optimális alsó korhatára 21 év lenne. Korábban Tatyjana Golikova szociális ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettes említette meg azt a lehetőséget, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében 18-ról 20 évre emelik a korlátozást - idézi az MTI.


  Képünk illusztáció/ Fotó: AP

  Az egészségügyi miniszter a tanácskozáson azt is elmondta, hogy a dohányzás ugyanebben az ötéves időszakban 22 százalékkal csökkent a felnőttek között, míg a kiskorúak között kevesebb mint felére csökkent. 

  A férfiak élettartama történelmi maximumra, 72,7 évre, a nők esetében 77,6 évre emelkedett. Oroszországban példátlanul alacsony szintre csökkent az anya- és gyermekhalandóság - tette hozzá.