új hír érkezett
 • Indul a karácsonyi vásárlási szezon

  Domokos Erika, 2017. november 10. péntek, 13:00

  Megnyílt a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. Az Európa tíz legszebb vására között számon tartott, több hétig tartó eseményen gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat november 10. és december 31. között - írja az MTI.

  A karácsonyi vásárra mintegy 800 ezer vendéget várnak - mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője. Az 1998 óta minden évben megrendezett vásáron több mint 100 árus kínálja magas minőségű portékáit, melyeket hagyományosan egy független szakmai zsűri választott ki - közölte Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

  Forrás: Napi
 • Japán egyik legnépszerűbb téli ételkülönlegessége a híresen mérgező fugu (magyar fordításban gömbhal). Az állatot csak speciálisan képesített szakácsok készíthetik el, mert mája és bőre is életveszélyes anyagokat tartalmaz.

  AFP PHOTO / Szunó Joshikazú

  Éppen emiatt kellett most figyelmeztetést kiadni egy japán városban: hétfőn Gamagori város egyik szupermarketjében öt fugu halat adtak el, anélkül, hogy kivették volna a mérgező részeit, ami halálos lehet. Az ötből hármat már megtaláltak, de kettő még forgalomban van, így most azt kérik a helyiektől, hogy egyáltalán ne egyenek fugu halat - írja a 444 a BBC alapján. 

 • Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az MTI híre szerint. Ezen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a 2018-as díjazottakat. A séfek megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát és felfedezhetik Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is az itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot. A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén és azt is megmutassa, hogy Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen - idézte Gullert az állami hírügynökség.

  Illusztráció, forrás: StockSnap
 • Óriási fogás Lesothóban

  Domokos Erika, 2018. január 15. hétfő, 13:11

  A dél-afrikai Lesothóban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű nyers gyémánt, amelyet a világ legértékesebbjei közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül. Az MTI a Financial Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy a világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántja akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. Richard Knights gyémántszakértő emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

  Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona. A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke - írta az MTI.

  Illusztráció, Pink Star/forrás: AFP