új hír érkezett
 • Csatlakozott a terroristákhoz, zavarta, hogy kegyetlenek az állatokkal

  Szabó Dániel, 2017. november 14. kedd, 15:11

  Miután a koalíciós erők porig bombázták, a kurdok október közepén szabadították fel az Iszlám Állam egyik erősségét, a szíriai Rakkát. A négy hónapig tartó ostrom után több személyes tárgyat is találtak, amelyeket a Daesh tagjai hagytak maguk után. Így került elő Tarek Kamleh, egy a terrorszervezethez évekkel korábban csatlakozó ausztrál orvos naplója is.

  Kamleh a dzsihadisták egyik ismert alakja, mondhatni címlapfiúja volt: tucatnyi toborzóvideóban buzdította a nyugati fiatalokat, hogy csatlakozzanak a szélsőségesekhez és harcoljanak a Közel-Keleten. Aztán kiderült, hogy a kétes értékű sztárság mögött elég kiábrádult volt a férfi: a terroristák embereken elkövetett kegyetlenségeivel, a lefejezésekkel még csak-csak megbékélt, de az már neki is sok volt, hogy az ISIS brutálisan bánik az állatokkal.

  AFP

  A jordániai központú al Bawaba újság cikke szerint a naplóját Mace Grifford, egy korábbi brit valutaváltó, kurdharcos találta meg, aki ismert is Kamlehet. Szerinte az egykori ausztrál orvosról egy enyhén pszichopata karakter rajzolódik ki az írásaiból. Például feljegyezte, hogy hogyan néz ki a katonai kiképzés vagy a gyilkolás, aprólékosan beszámolt arról, hány fekvőtámaszt kell tennie.

  Grifford szerint ezek a vérszomjas énjének megnyilvánulásai, míg azok a részek a naplóban, melyekben arról ír, mennyire felzaklatta, hogy terroristatársai nem akartak támogatni egy árvaházat, vagy az, mennyire zavarta, ahogy kutyákat ütlegeltek, azok a békés, moralizáló személyiségéhez tartoznak. Ezek alapján az Amerikai Psycho főszereplőjéhez hasonlítja az azóta eltűnt Kamlehet.

 • Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nyolcaddöntős Fucsovics Márton vezeti a magyar válogatottat jövő hétvégén a Liege-ben sorra kerülő Belgium-Magyarország Davis Kupa-párharcban - írta a magyar szövetségre (MTSZ) hivatkozva az MTI. Fucsovics (80. a világranglistán) - aki Melbourne-ben Roger Federerrel szemben maradt alul - mellett Köves Gábor kapitány Balázs Attilát (206.), Piros Zsombort (557.), Borsos Gábort (950.) és Valkusz Mátét (844.) hívta be a csapatba.

  A DK-találkozókat kemény pályán vívják jövő péntektől vasárnapig a liege-i Country Hallban, amely egy 4000 férőhelyes kosárcsarnok. A párharcot eredetileg Magyarországon kellett volna megrendezni, ugyanis a két együttes legutóbb ugyancsak Belgiumban csapott össze egymással, ám egy tavalyi szabálymódosítás nyomán a két 2017-es döntős - a belga és a bajnok francia csapat - eldönthette, hol kíván játszani az első körben. A tavaly döntős belgáknál David Goffin (7.), Ruben Bemelmans (117.), Julien Cagnina (264.) és Joris De Loore (314.) tagja a csapatnak, az előző sorozatban a válogatottat erősítő Steve Darcis (88.) pedig tartalékként segíti őket - amint a belga szövetség tájékoztatásából kiderült.

  A magyar DK-csapat 3-1-re verte az oroszokat szeptemberben a Kopaszi-gáton, ezzel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 közé - írta az MTI.

  Forrás: Jared C. Tilton/Getty Images/AFP
 • 2019 végére a váci szakaszon fognak elsőként járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A most használt szerelvények 520 férőhelyesek, a kétszintesek pedig közel 800. Ez a vasúti szakasz nem csak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon - mondta Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

  A múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsonypadlósk, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk - tette hozzá Csépke.

  Illusztráció, forrás: Stadler Rail AG
 • Minél több időt töltenek az elektronikus eszközök monitorai előtt, annál boldogtalanabbak a tizenévesek egy tanulmány szerint. A San Diegó-i Egyetem pszichológusai több mint egymillió amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték - írta a ScienceDaily.com-ra hivatkozva az MTI. A telefonok, tabletek és számítógépek képernyői előtt videojátékkal, közösségi médiával, chateléssel töltött idő és az életükkel való elégedettség összefüggését vizsgálták meg.

  Azt találták, hogy akik több időt fordítanak a monitoraikra, kevésbé boldogok, mint akik sportra, újság- vagy magazinolvasásra, valóságos társas kapcsolatokra. Jean M. Twenge pszichológiaprofesszor szerint a képernyő elé ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot. A legboldogabb tinik naponta egy óránál valamivel kevesebb időt töltenek a digitális eszközök előtt. Az egyórás időtartamot meghaladva azonban a boldogtalanság együtt nő az egyre több gépidővel. "A digitális média és a boldogság kulcsa a monitor előtti idő korlátozása. Fontos, hogy ne haladja meg a napi két órát, a barátokkal és mozgással töltött idő viszont nőjön, mert ez a két tevékenység biztosan kapcsolatos a boldogsággal" - mondta a kutató.