új hír érkezett
 • Már nem elég idióták a propagandista újságírók

  Komócsin Sándor, 2017. november 15. szerda, 06:42

  Egy ismert orosz politikatudós, Gleb Pavlovszkij talán megfontolatlanul, talán különösen bátor hangulatban finoman szólva viccesnek, keményebben abszurdnak minősítette a Kreml legújabb propagandaintézkedését – derül ki a Moscow Times cikkéből. Az ügy előzménye, hogy a Reuters hírügynökség beszámolt egy hétoldalas dokumentumról, amelyben a kormány sillabuszt ad a vállalatoknak arról, hogyan kell pozitívan kommunikálniuk a jövő márciusi elnökválasztás előtt. A javaslatcsomagot 45 energiaipai és közüzemi cégnek küldték ki.

  Fotó: Pixabay.com

  A Reuters híre szerint elmagyarázzák a cégeknek, hogy két téma köré csoportosítsák mondanivalójukat. Az egyik: az élet egyre jobb, a másik: hogyan volt régen és hogyan van ma. Ki kell emelniük az új munkahelyek létrejöttét, az infrastruktúra fejlesztését és a tudományos eredményeket. A Rosznyeftynek, a Lukoilnek és a Novateknek állítólag minisztériumi konzultációt is ajánlottak az ajánlásokról.

  Pavlovszkij szerint ez a dokumentum, ha valóban létezik, sokat elárul arról, mit gondolnak a Kremlben az állami médiáról. Az ott dolgozó újságírókat egyszerűen nem tarják képesnek arra, hogy teljesítsék, amivel megbízták őket, nevezetesen hogy az orosz vezetés szája íze szerint tálalják a híreket. A politológus nem emlékszik hasonló sillabusz kiadására az elmúlt 20 évben. Úgy látja, hogy még a Szovjetunióban sem csináltak ilyen „idióta” dolgot. Az akkori propagandagépezet képes volt saját maga, segítség nélkül megtalálni és a főnökség szája íze szerint tálalni az információkat.

 • Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nyolcaddöntős Fucsovics Márton vezeti a magyar válogatottat jövő hétvégén a Liege-ben sorra kerülő Belgium-Magyarország Davis Kupa-párharcban - írta a magyar szövetségre (MTSZ) hivatkozva az MTI. Fucsovics (80. a világranglistán) - aki Melbourne-ben Roger Federerrel szemben maradt alul - mellett Köves Gábor kapitány Balázs Attilát (206.), Piros Zsombort (557.), Borsos Gábort (950.) és Valkusz Mátét (844.) hívta be a csapatba.

  A DK-találkozókat kemény pályán vívják jövő péntektől vasárnapig a liege-i Country Hallban, amely egy 4000 férőhelyes kosárcsarnok. A párharcot eredetileg Magyarországon kellett volna megrendezni, ugyanis a két együttes legutóbb ugyancsak Belgiumban csapott össze egymással, ám egy tavalyi szabálymódosítás nyomán a két 2017-es döntős - a belga és a bajnok francia csapat - eldönthette, hol kíván játszani az első körben. A tavaly döntős belgáknál David Goffin (7.), Ruben Bemelmans (117.), Julien Cagnina (264.) és Joris De Loore (314.) tagja a csapatnak, az előző sorozatban a válogatottat erősítő Steve Darcis (88.) pedig tartalékként segíti őket - amint a belga szövetség tájékoztatásából kiderült.

  A magyar DK-csapat 3-1-re verte az oroszokat szeptemberben a Kopaszi-gáton, ezzel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 közé - írta az MTI.

  Forrás: Jared C. Tilton/Getty Images/AFP
 • 2019 végére a váci szakaszon fognak elsőként járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A most használt szerelvények 520 férőhelyesek, a kétszintesek pedig közel 800. Ez a vasúti szakasz nem csak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon - mondta Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

  A múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsonypadlósk, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk - tette hozzá Csépke.

  Illusztráció, forrás: Stadler Rail AG
 • Minél több időt töltenek az elektronikus eszközök monitorai előtt, annál boldogtalanabbak a tizenévesek egy tanulmány szerint. A San Diegó-i Egyetem pszichológusai több mint egymillió amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték - írta a ScienceDaily.com-ra hivatkozva az MTI. A telefonok, tabletek és számítógépek képernyői előtt videojátékkal, közösségi médiával, chateléssel töltött idő és az életükkel való elégedettség összefüggését vizsgálták meg.

  Azt találták, hogy akik több időt fordítanak a monitoraikra, kevésbé boldogok, mint akik sportra, újság- vagy magazinolvasásra, valóságos társas kapcsolatokra. Jean M. Twenge pszichológiaprofesszor szerint a képernyő elé ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot. A legboldogabb tinik naponta egy óránál valamivel kevesebb időt töltenek a digitális eszközök előtt. Az egyórás időtartamot meghaladva azonban a boldogtalanság együtt nő az egyre több gépidővel. "A digitális média és a boldogság kulcsa a monitor előtti idő korlátozása. Fontos, hogy ne haladja meg a napi két órát, a barátokkal és mozgással töltött idő viszont nőjön, mert ez a két tevékenység biztosan kapcsolatos a boldogsággal" - mondta a kutató.