új hír érkezett
 • A Washington Post netes kommentelésre buzdítja a kormányszóvivőt

  Szabó Dániel, 2017. november 14. kedd, 16:26

  A múlt héten két cikkben is élesen bírálta a magyar kormányt a neves amerikai lap, november 7-i publikációjukban ráadásul újbolsevistának nevezte a magyar vezetést a szerkesztőbizottság tagja, Anne Applebaum (az írást összefoglalta a Napi.hu is). A másik cikk ennél finomabb volt, már-már megszokott módon gyűlöletkeltéssel vádolta meg az Orbán-kormányt.

  A kormányszóvivő Kovács Zoltán ezért úgy döntött, hogy maga írna egy válaszcikkeket a megjelentekre. Azonban hiába kért lehetőséget a válaszadásra, mind a kétszer visszautasították - írja a 444 a politikus angol nyelvű blogján megjelentek alapján. A portál idézi, hogy a szerkesztők arra hivatkoztak, hogy csak a nyomtatott lapban megjelent cikkekre érkező leveleket hozzák le.

  Kovács Zoltán, kormányszóvivő (MTI Fotó: Mónus Márton)

  A Washington Post azonban javasolt egy lehetőséget, hogy a kormányszóvivő reagálhasson: azt tanácsolták neki, hogy írását tegye közzé kommentként a cikk alatt. Kovács szerint ez egy szerkesztőségnél azt jelenti, mintha valaki középsőujjal bemutatna neki. Kovács szerint viszont a demokrácia alapja, hogy minden fél nyilatkozhat, enélkül lehetetlen igazságos döntést hozni. 

  Persze szerinte is joga van a független, magántulajdonban lévő újságoknak arra, hogy azt a cikket hozzák le, amit akarnak, de szerinte a lap a saját olvasóit fosztja meg az információktól, így egy visszhangkamrába kényszeríti az embereket. Az egész jelenséget pedig a kommunizmus cenzúrájához hasonlítja Kovács.

 • Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nyolcaddöntős Fucsovics Márton vezeti a magyar válogatottat jövő hétvégén a Liege-ben sorra kerülő Belgium-Magyarország Davis Kupa-párharcban - írta a magyar szövetségre (MTSZ) hivatkozva az MTI. Fucsovics (80. a világranglistán) - aki Melbourne-ben Roger Federerrel szemben maradt alul - mellett Köves Gábor kapitány Balázs Attilát (206.), Piros Zsombort (557.), Borsos Gábort (950.) és Valkusz Mátét (844.) hívta be a csapatba.

  A DK-találkozókat kemény pályán vívják jövő péntektől vasárnapig a liege-i Country Hallban, amely egy 4000 férőhelyes kosárcsarnok. A párharcot eredetileg Magyarországon kellett volna megrendezni, ugyanis a két együttes legutóbb ugyancsak Belgiumban csapott össze egymással, ám egy tavalyi szabálymódosítás nyomán a két 2017-es döntős - a belga és a bajnok francia csapat - eldönthette, hol kíván játszani az első körben. A tavaly döntős belgáknál David Goffin (7.), Ruben Bemelmans (117.), Julien Cagnina (264.) és Joris De Loore (314.) tagja a csapatnak, az előző sorozatban a válogatottat erősítő Steve Darcis (88.) pedig tartalékként segíti őket - amint a belga szövetség tájékoztatásából kiderült.

  A magyar DK-csapat 3-1-re verte az oroszokat szeptemberben a Kopaszi-gáton, ezzel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 közé - írta az MTI.

  Forrás: Jared C. Tilton/Getty Images/AFP
 • 2019 végére a váci szakaszon fognak elsőként járni a Stadler KISS emeletes motorvonatok - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A most használt szerelvények 520 férőhelyesek, a kétszintesek pedig közel 800. Ez a vasúti szakasz nem csak az ország legrégebbi, de az egyik legnagyobb forgalmú része is, amely a vasúthálózat utasszámának közel tíz százalékát adja. A múlt évben 13,2 millióan utaztak ezen a szakaszon - mondta Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

  A múlt év tavaszán írták alá azt a keret-megállapodást, amelyben 40 darab, 600 ülőhelyes emeletes motorvonatra szerződtek, az első 11 darabos flotta a jövő év második felében érkezik meg. A motorvonatok alacsonypadlósk, légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató rendszerrel és wifivel felszereltek, rendelkeznek a kerekesszékes utasok számára kialakított mosdóhelyiséggel, és egyidejűleg akár 12 kerékpár is szállítható rajtuk - tette hozzá Csépke.

  Illusztráció, forrás: Stadler Rail AG
 • Minél több időt töltenek az elektronikus eszközök monitorai előtt, annál boldogtalanabbak a tizenévesek egy tanulmány szerint. A San Diegó-i Egyetem pszichológusai több mint egymillió amerikai tizenéves (nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos) adatait elemezték - írta a ScienceDaily.com-ra hivatkozva az MTI. A telefonok, tabletek és számítógépek képernyői előtt videojátékkal, közösségi médiával, chateléssel töltött idő és az életükkel való elégedettség összefüggését vizsgálták meg.

  Azt találták, hogy akik több időt fordítanak a monitoraikra, kevésbé boldogok, mint akik sportra, újság- vagy magazinolvasásra, valóságos társas kapcsolatokra. Jean M. Twenge pszichológiaprofesszor szerint a képernyő elé ragadva töltött idő fokozza a boldogtalanságot. A legboldogabb tinik naponta egy óránál valamivel kevesebb időt töltenek a digitális eszközök előtt. Az egyórás időtartamot meghaladva azonban a boldogtalanság együtt nő az egyre több gépidővel. "A digitális média és a boldogság kulcsa a monitor előtti idő korlátozása. Fontos, hogy ne haladja meg a napi két órát, a barátokkal és mozgással töltött idő viszont nőjön, mert ez a két tevékenység biztosan kapcsolatos a boldogsággal" - mondta a kutató.