új hír érkezett
 • Ki lett az év bortermelője Magyarországon?

  Domokos László, 2017. december 7. csütörtök, 14:44

  Ma kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott az Év bortermelője Magyarországon 2017 cím nyertesét. Az elismerést a mátrai borvidékről Szőke Mátyás nyerte el.

  A díj 27 éves történetében először nyert borász a mátrai borvidékről. Az indoklás szerint Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű borész a hetvenes évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat.

  A díjért idén versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (abc sorrendben):

  Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

  Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék

  Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

  Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

  ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék

  Szőke Mátyás – Mátrai borvidék.

 • Két hétre szabadságra megy a Balázsék műsor stábja, legközelebb április 9-én, azaz a választások után lesznek hallhatók Andy Vajna rádiójában - írja a 444.hu.

  Sebestyén Balázs azt mondja, nyaralni megy, mert a felesége „elengedte”, mert ez neki most kell, meg lesz ugye a nagypéntek, húsvét is, „meg mert megtoltuk az elmúlt három, három és fél hónapot.”

  Sebestyén Balázs búvárkodni fog egy barátjával Zanzibáron, mert nagyon rég merült utoljára.

  Fotó: Unsplash
 • Elhunyt a játékkirály

  Szabó Zsuzsanna, 2018. március 23. péntek, 12:37

  Elhunyt Charles Lazarus, az egyik legnagyobb amerikai játékbolt, a Toys "R" Us alapítója - adta hírül csütörtökön a CNN Money. Halála egy héttel azután következett be, hogy a cég bejelentette: az amerikai üzleteit be kell zárnia.

  A 94 éves korában elhunyt Lazarus 70 éve, 1948-ban, 25 évesen alapította cégét, arra a várakozásra építve, hogy a háború utáni, úgynevezett baby boomer nemzedék jelentős keresletet fog generálni a gyermekjáték és babafelszerelések iránt. Lazarus - akit "játékkirályként" is emlegettek - 1994-ig volt a vállalat vezérigazgatója, mára már nem volt részesedése az üzletláncban.

  "Ő volt a játékboltok atyja" - fogalmazott a cég vezetésében a vezetői poszton helyére lépő utódja, Michael Goldstein.

  Lazarus halálát a vállalat is megerősítette.

  Képünk forrása: AFP photo/Frederic J. BROWN

  A Toys "R" Us 1978-ban lépett tőzsdére és az 1990-es évek elejétől 1 milliárd dollárról 11 milliárdos üzletté nőtte ki magát. A vállalatnak azonban kemény konkurenciát támasztottak az olyan nagy kiskereskedelmi láncok, mint a Walmart vagy a Target. A részvényeit 2005 januárjában bóvlivá minősítették, egy évvel később a céget 6,6 milliárd dollárért eladták egy befektetői csoportnak. A Toys "R" Us-nak az ügylet után még 5,3 milliárd dollár adóssága maradt, és nem is sikerült utána már talpra állnia.

 • Vészcsúszdákon menekítették az utasokat egy repülőgépből péntek hajnalban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren - tudta meg a Hír TV. Az evakuálás során egy utas kiesett a csúszdából és súlyosan megsérült. 

  Az érintett utasszállítónak semmi baja nem volt. A Hír TV értesülései szerint egy izraeli légitársaság műszaki hibás gépét pótolta a cseh Travel Service légitársaság repülője, amely már közvetlenül az indulás előtt volt, jártak a hajtóművei.

  A Travel Service egy gépe a Vaclav Havel reptéren, Prágában. Képünk forrása: AFP photo/Michal Cizek

  A gépet az állami tulajdonú MalévGH gépe tolta ki a terminál elől, amikor - eddig ismeretlen okból - sűrű fekete füstfelhőt eresztett, amit a repülőgép hajtóművei beszívtak és ez elárasztotta az utasteret. Az utasok pánikba estek, a személyzet pedig az ilyenkor szokásos rend szerint elrendelte a repülőgép kiürítését a csúszdákon át. Eközben történt a baleset.

  Azt, hogy az extrém füstöt műszaki- vagy emberi hiba okozta, még vizsgálják.