új hír érkezett
 • Gyászol a meteorológiai szolgálat

  Szász Péter, 2018. január 3. szerda, 14:14

  Elhunyt Tóth Pál, az Országos Meteorológia Szolgálat egykori munkatársa, a szinoptika egyik legkiválóbb szakembere - adta hírül az OMSZ.

  Tóth Pál Kiskunfélegyházán született 1931. június 18-án. Meteorológus diplomája megszerzése után, 1954-ben a Honvéd Légierő Parancsnokságon vállalt szaktiszti munkát. 1956 végén a megváltozott politikai helyzet miatt leszerelését kérte.

  Az Országos Meteorológiai Intézetben helyezkedett el, a Sugárzási Osztályon, bekapcsolódott a Nemzetközi Geofizikai Év méréseibe. 1957 nyarán a Siófoki Viharjelző Obszervatórium első vezetője volt a viharjelzési idény végéig, a következő évtől az Időjárási Kutató Osztályon, majd az Előrejelző Osztályon dolgozott.

  1963-ban védte meg doktori disszertációját, melynek címe: „A szabadlégköri hőmérsékleti advekció a magassági eloszlás és a termikus szél viszonyainak vizsgálata”.

  1973-ban fél éves franciaországi ösztöndíjas tanulmányúton vett részt. 1974-től 1983 végéig a Központi Előrejelző Intézet (KEI) igazgatóhelyettese, majd 1984-től nyugállományba vonulásáig a KEI tudományos titkári helyét töltötte be.

  Az időjárási térképvetületek, a meteorológiai kódok elismert szakértője. Aktív korában különösen, de nyugdíjasként is elsődlegesnek tekintette a fiatal szakemberek patronálását. Több évig oktatott az egyetemen szinoptikát, szinoptikus gyakorlatokat vezetett.


 • A francia Citoxlab Group többségi részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt-ben - adta hírül a cég.

  Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez és a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között szerepelnek a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei. A Citoxlab pedig a világ 5 legnagyobb gyógyszeripari szolgálató cégének egyike, globális vezető a toxikológiai kutatások területén, Franciaország, az USA és Kanada mellett Magyarországon, Veszprémben is üzemeltet telephelyet.

  Az ügylet után a Solvo kisebbségi hányada továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetése változatlan marad.

  Jelenleg több mint 40 országba exportálunk mintegy 600 ügyfélnek, laborjaink Szegeden és Budapesten találhatóak. Árbevételünk fele az USA piacán generálódik, ahol 2013 óta van leányvállalatunk - mondta Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt elnök-vezérigazgatója.

  Képünk iilusztráció.
  Istockphoto
 • A kis- és közepes biztosítók kategóriájában a Signal Iduna második éve, míg a nagy biztosítók között az Aegon immár harmadik éve őrzi Az év ügyfélbarát biztosítója” díjat. A Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál harmadszorra meghirdetett közönségszavazásán mintegy 280 ezer értékelés érkezett mintegy 40 ezer ügyféltől, melyek alapján a nagy biztosítók közül az Allianz és a K&H, míg a kis- és középkategóriában a Wáberer és a Genertel biztosítók szereztek további dobogós helyeket.

  Az ügyfelek az értékelt biztosítókat átlagosan 3,4-es értékre osztályozták, ezen belül a nagy biztosítók átlaga 3,41, míg a kisebbeké 3,32 volt - ismertette az eredményeket Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. Folyamatosan javulnak az osztályzatok: két éve még 3,22 volt az átlag, amely tavaly már 3,35-re emelkedett.

  A válaszadók a legelégedettebbek az egyes biztosítók termékkínálatával (3,49), illetve az ügyfélszolgálatok teljesítményével voltak (3,47). Vélhetően az eleve negatív kontextusnak is köszönhető, hogy a kárrendezés folyamata kapta a legalacsonyabb osztályzatot (3,27), és hűséges ügyfelek pozitív megkülönböztetését is sokan hiányolják (3,28).

 • A magyarok nagy része továbbra is keveset sportolva, sokat kávézva és cigarettázva próbálja túlélni a munkanapokat - derül ki a Profession.hu kutatásából.

  A válaszadók 20 százaléka állította azt, hogy a munkája sok stresszel jár. Csakúgy, mint négy évvel korábban, a legnagyobb stresszforrást a munkával kapcsolatos elvárások jelentik (23 százalék). Amíg korábban a vezetőkel való kapcsolat nem okozott komolyabb konfliktust, addig ez idén a második leggyakoribb ok (20 százalék). A munkahelyi feszültségoldásnak egyik jellemző módja a sportolás, a válaszadók negyede kifejezetten ilyen célból mozog. Ám ennél magasabb azok aránya, akik a kávézást (29 százalék) és a dohányzást (23 százalék) részesítik előnyben. A leghatásosabb stresszoldónak pedig az számít, hogy a megkérdezettek majdnem fele inkább kibeszéli magából a konfliktusokat.

  Eközben a munkahelyek továbbra sem támogatják munkavállalóik fizikai és mentális egészségének megőrzését: a kutatás adatai szerint ugyanis 73 százalékuk semmilyen módon nem segíti dolgozói sportolását. Csupán egytizedük üzemeltet valamilyen sportlétesítményt, 6 százalékuk biztosít kedvezményes belépőjegyet és 4 százalékuk szervez sportnapot a dolgozóinak.

  Fotó: Napi​​