új hír érkezett
 • Gyászol a meteorológiai szolgálat

  Szász Péter, 2018. január 3. szerda, 14:14

  Elhunyt Tóth Pál, az Országos Meteorológia Szolgálat egykori munkatársa, a szinoptika egyik legkiválóbb szakembere - adta hírül az OMSZ.

  Tóth Pál Kiskunfélegyházán született 1931. június 18-án. Meteorológus diplomája megszerzése után, 1954-ben a Honvéd Légierő Parancsnokságon vállalt szaktiszti munkát. 1956 végén a megváltozott politikai helyzet miatt leszerelését kérte.

  Az Országos Meteorológiai Intézetben helyezkedett el, a Sugárzási Osztályon, bekapcsolódott a Nemzetközi Geofizikai Év méréseibe. 1957 nyarán a Siófoki Viharjelző Obszervatórium első vezetője volt a viharjelzési idény végéig, a következő évtől az Időjárási Kutató Osztályon, majd az Előrejelző Osztályon dolgozott.

  1963-ban védte meg doktori disszertációját, melynek címe: „A szabadlégköri hőmérsékleti advekció a magassági eloszlás és a termikus szél viszonyainak vizsgálata”.

  1973-ban fél éves franciaországi ösztöndíjas tanulmányúton vett részt. 1974-től 1983 végéig a Központi Előrejelző Intézet (KEI) igazgatóhelyettese, majd 1984-től nyugállományba vonulásáig a KEI tudományos titkári helyét töltötte be.

  Az időjárási térképvetületek, a meteorológiai kódok elismert szakértője. Aktív korában különösen, de nyugdíjasként is elsődlegesnek tekintette a fiatal szakemberek patronálását. Több évig oktatott az egyetemen szinoptikát, szinoptikus gyakorlatokat vezetett.


 • Cristiano Ronaldo betalált a marokkóiak elleni csoportmérkőzésen az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, ezzel megdöntötte Puskás Ferenc Európa-rekordját - írja az MTI.

  Képünk forrása: AFP Photo/Juan Mabromata

  A Real Madrid portugál támadója a 4. percben volt eredményes a moszkvai találkozón, így immár 85 válogatottbeli gólnál jár. Ronaldo a spanyolok elleni első mérkőzésen három gólt is rúgott, akkor érte be az addigi csúcstartó, 84 gólos Puskást.

 • Az a focimeccsek egyik köztudott velejárója, hogy a meccsek után a rajongók a lelátókat általában meglehetősen szemetesen hagyják ott. A mostani orosz világbajnokságon azonban váratlan dolog történt: két csapat szurkolói is összetakarítottak maguk után - szúrta ki a BBC - ami ezzel ezzel a 2018-as focivébé egyik szenzációjává is vált.

  Képünk forrása: AFP Photo/Jack GUEZ

  Az egyik eset a Japán-Kolumbia meccs után történt, ahol a japánok 2-1-re verték ellenfelüket: itt az ázsiai ország szurkolói a küzdelem után eltakarították az általuk termelt szemetet.

  A másik hasonló eset a Lengyelország-Szenegál meccs után volt, ahol az előbbit 2-1-re elpáholó Szenegál szurkolói cselekedtek a japánokhoz hasonlóan a BBC szerint.

  Ennek az úttörői kétségtelenül a japánok. A futballmeccs utáni összetakarítás ugyanis az alapviselkedéshez tartozik, amit az iskolákban is tanítanak, ahol a gyerekek takarítják az osztálytermeket és a folyosókat is - mondta el a BBC-nek Scott North az Osaka Egyetem szociológia tanára.

 • Az átkos szovjet időkre emlékeztető jelenséggel, áruhiánnyal szembesül az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra érkezett szurkolók egy része – derül ki a Moscow Times tudósításából. Ez még nem lenne igazán nagy baj, ám az áru, amelyből úgy tűnik, hogy legalábbis Moszkvában nincs elég, az a sör.

  Az orosz főváros egyes vendéglátóipari egységei arra panaszkodnak, hogy nem tudnak lépést tartani a focirajongók sörfogyasztásával. Egy neve elhallgatását kérő pincér azt mondja: meglepte őket, hogy a drukkerek csak sört akarnak, de azt korlátlan mennyiségben. Előfordult, hogy kifogytak a világos sörből és az utánpótlás a megszokottnál lassabban érkezik, mivel szállítóik készletei is leapadtak.

  Fotó: Szabó Dániel/Napi.hu

  Dmitrij, egy bártulajdonos a belvárosban arról számol be, hogy a szurkolók három nap alatt 800 liter sört gurítottak le a torkukon. Előbb elfogyasztották az olcsóbb, csapolt terméket, majd áttértek a drágább, palackban árult sörökre. Három szállítmánnyal rendeltek egyetlen nap alatt, az alkalmazottak sűrűn rakodták le a sört, a vodkát és a whiskyt a teherautókról.

  A söreladások egyébként az elmúlt időszakban harmadukkal estek Oroszországban, miután növekedtek a szeszes italokra kivetett adók és szigorították az értékestés, illetve a reklámozás feltételeit. A sörgyártók nem számítanak trendfordulóra, a focivébés fogyasztás kivételnek tekintik. A Baltika a Carlsberg helyi cége úgy látja, hogy bár volt némi ellátási kockázat a rendezvény miatt, ám ezt sikerült kezelniük. A Heineken hasonlóan optimista, az Anheuser-Busch InBev nem nyilatkozott.