új hír érkezett
 • Ebben nagyot tévedtek

  Szabó Zsuzsanna, 2018. január 11. csütörtök, 15:10

  Már legalább 200 millió éve élnek lepkék a Földön - derítette ki egy amerikai-német-holland kutatócsoport németországi ősi kőzetekben talált kitinpikkely-fosszíliák elemzése alapján. Felfedezésük feltárja, hogy a korábban véltnél 70 millió évvel korábban éltek pikkelyesszárnyúak bolygónkon - adta hírül a BBC News az MTI szerint.

  A porszem nagyságú kitinpikkelyek - más néven hímpor - a lepkék szárnyait borítják, innen kapta a rend latin nevét - Lepidoptera. Az ősi kitinpikkelyek elemzéséből kiderült az is, hogy azok néhány olyan molylepke- és lepkefajé, amelyek még ma is élnek és hosszú pödörnyelvük van a nektár kiszívásához.

  "Felfedezésünk a szívószervvel bíró rovarok evolúcióját mintegy 70 millió évvel korábbra teszi. Azaz jóval öregebb ez a rend, amelyről korábban azt feltételeztük, hogy a virágokkal együtt fejlődött ki a Földön" - hangsúlyozta Bas van de Schootbrugge, az Utrechti Egyetem kutatója az MTI szerint.

  Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

  A földtörténeti jura kort (195,56-145,5 millió éve) a nyitvatermő növények, mint a tűlevelűek uralták, amelyek édes nektárt termelnek. Ezek a primitív rovarok ezt a nektárt fogyaszthatták még az előtt, hogy a virágos növények mintegy 130 millió éve kifejlődtek.

  A nemzetközi kutatócsoport felfedezését a Science Advances című tudományos folyóiratban mutatta be, és magyarázatot is adott arra, hogyan terjedtek el a lepkék bolygónk minden kontinensén az Antarktiszon kívül. Az ősi kőzetekből kiderült, hogy ezek az ősi pikkelyesszárnyúak túlélték a triász végi (201 millió éve történt) tömeges kihalást, amikor számos faj elpusztult.

 • Új rádióadó indul Budapesten

  K. Kiss Gergely, 2018. június 22. péntek, 10:37

  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti döntése értelmében új körzeti közösségi rádió indulhat Budapesten Cross FM néven, amely elsősorban felekezetközi hitbéli értékrendet közvetítő, családcentrikus csatorna kíván lenni - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel.

  A jelenleg használaton kívüli, Budapest 98,6 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi célú hasznosítására kiírt pályázati eljárásban két vállalkozás - a Manna Vision Media Kft. és a Scaletta Kft. - nyújtott be ajánlatot. A felhívásban részletezett szempontrendszer alapján a Médiatanács a Manna Vision Media Kft.-t nyilvánította nyertesnek.

  Az új rádió a pályázatában megjelöltekkel összhangban elsősorban felekezetközi hitbéli értékrendet közvetítő, családcentrikus csatorna kíván lenni, hírekkel, magazinműsorokkal és minőségi könnyűzenei kínálattal, a helyi és tematikus közösségekkel együttműködve.

  Fotó: stocksnap.io
 • Újra elindította a válási procedúrát Hosszú Katinka és Shane Tusup. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő és amerikai edző-férje immáron hivatalosan is szeretné végleg felbontani a házasságukat.

  Katinka kérelmezte, hogy folytassák a felfüggesztett eljárást. Az ügyvédjével nemrégiben küldték be az iratokat a bíróságra, hogy ne szüneteljen tovább a válóper – mesélte a Blikknek a házaspár egyik közeli ismerőse. Mint ismert, az egykori álompár házassága az elmúlt év végén romlott meg, ezt decemberben Hosszú Katinka a közösségi oldalán erősítette meg.

  A szakítás azonban nem csak az érzelmek terén nehéz, papíron sem könnyű külön utakon folytatni a szakítás után, főleg, hogy becslések szerint 1 milliárd forintos vagyonon kell osztozniuk.

  Akár három évig is elhúzódhat egy ilyen bontóper. Ha az anyagiakról sikerül megegyezniük, akkor is eltarthat egy ideig, mire kimondják a válást – nyilatkozta Szilágyi Roland ügyvéd.

  (Fotó: AFP PHOTO/FRANCOIS XAVIER MARIT)
 • Schobert Norbiék az Újpest FC-t támogatják

  Domokos Erika, 2018. június 21. csütörtök, 15:53

  Az Update Low Carb Zrt. a Magyar Kupa-címvédő Újpest FC labdarúgóklub élelmiszer-beszállítója, mezszponzora, egyben stratégiai főtámogatója lett - írta az MTI. "Az egészséges táplálkozás és életmód rendkívül fontos a klubnál, ez a terület százszázalékig lefedett lesz az Update jóvoltából. Az együttműködés eljuthat egészen az utánpótlásunkig is, így a legkisebbek táplálkozási szokásait is pozitív irányba mozdíthatja" - mondta Dzodzoglu Sziderisz, az Újpest FC operatív igazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy a szerdán hivatalossá vált kapcsolatuk hosszú távú lesz.

  Engem igazából sohasem érdekelt a foci, marketing és szakmai szempontból sem, még a tévében sem néztem, pedig a miskolci nagybátyám futballbíró volt - mondta Schobert Norbert, az Update Low Carb tulajdonosa. A cége és a sportklub kapcsolata azóta tart, amióta feleségének unokahúga, Rubint Rella, valamint az Újpest FC csatára, Novothny Soma egy párt alkot, a megbeszélések pedig a tavaszi Magyar Kupa-győzelem után fordultak célegyenesbe. A szakmai jellegű együttműködés keretein belül pénzzel nem támogatják a csapatot - hangsúlyozta a fitneszguru. "A foci, az utánpótlás, a tömegsport mindenki számára nagyon fontos, ahogyan számunkra az egészség, a minőség és a megbízhatóság is."

  Forrás: Facebook/Update Low Carb