új hír érkezett
 • Pórul jártak az ékszertolvajok

  Domokos László, 2018. január 12. péntek, 16:49

  A francia rendőrség csütörtök estére meglelte az összes ékszert, amelyet a párizsi Ritz szálló kirakataiból előző este loptak el.

  A kirakatokat három férfi betörte fejszékkel, majd pedig kiszedte az ékszereket és továbbadta két társának. A három baltást szinte azonnal elfogták rendőrök, a két cinkosnak azonban sikerült autón és motoron elmenekülnie 4,5 millió euró értékű ékszerrel. A zsákmányt egy hátitáskában a motoros vitte, ám balszerencséjére elütött egy gyalogost, és emiatt elejtette a táskát - írta az MTI híre alapján a hvg.hu.

  A Reuters hírügynökség a rendőrség nyomozói csoportjához közel álló forrásra hivatkozva jelentette, hogy minden ékszer a táskában volt, így azok megkerültek. A rendőrség megtalálta a meneküléshez használt autót is Párizstól 20 kilométerre, azon a környéken, amelyen a három baltás lakott. A banda további két tagja még feltehetően szökésben van.

  Pixabay.com
 • A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhetővé a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - adta hírül az intézmény. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum videomegosztó csatornáján (ide kattintva érheti el a filmeket).

  Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik. A film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta.

  Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje, A kőszívű ember fiai (1965) a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát - ajánlotta a filmeket a Filmarchívum. 

  A kőszívű ember fiai, forrás: Filmarchívum/Inkey Tibor.
 • Hiába várták Kósa Lajos ünnepi beszédét

  K. Kiss Gergely, 2018. március 15. csütörtök, 13:29

  Az előzetes ünnepi programtól eltérően Kósa Lajos nem mondott beszédet március 15-én a hajdúsági megyeszékhelyen, pedig szép számú közönség várta a minisztert - tudósított a cívishír.hu.

  Kósa hiányzásának okát nem indokolták a helyszínen, a volt debreceni polgármesterre egyébként nem szokta kihagyni ezt az alkalmat - írja a portál. 

  A helyi ellenzéki erők pedig készültek rá, egy „Lajos! Mama jól van? Disznók esznek rendesen?” és egy „Lajos! Csókoltat az ezerháromszáz milliárd forint” feliratú molinót is kifeszítettek. 

  A tárca nélküli miniszter helyett Pósán László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az eseményen.

  Kép forrása: ATV
 • Medvehagyma kisokos készült

  Szepesi Anita, 2018. március 14. szerda, 18:54

  Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani - hívják fel a figyelmet  a  Sefag Zrt. szakemberei.

  A medvehagymát hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó gyöngyvirággal. A legfőbb különbség az illat: a növényt megdörzsölve éreznünk kell a könnyen felismerhető hagymaszagot. Árulkodó a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt. Virágzás után a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait már nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.

  A medvehagyma védett növény, csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos. Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél többet vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni. Természetvédelmi területen szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.