új hír érkezett
 • Dübörög a keleti nyitás a szomszédban

  Domokos László, 2018. január 12. péntek, 17:09

  A China Road and Bridge Corporation kínai konzorcium végezheti el a Peljesac-híd munkálatainak első fázisát - közölte a Horvát Utak (Hrvatske ceste) vállalat. Hárman vettek részt a közbeszerzési pályázaton, amelynek nyertese a China Road and Bridge Corporation, a CCCC Highway Consultants, a CCCC Second Highway Engineering és a CCCC Second Harbour Engineering közös ajánlata lett - írta az MTI.

  A munkálatokat nettó 2,08 milliárd kunáért (86,6 milliárd forint) végzi el a konzorcium, 36 hónapos határidővel. A tenderen az olasz Astaldi és a török IC ICTAS konzorciuma 2,55 milliárd, a német Strabag 2,62 milliárd kunás ajánlatot tett.

  A Peljesac-híd, amellyel Horvátország a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával, stratégiai kiemelt projekt Horvátországban. A projekt összértéke bruttó 526 millió euró. A híd 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas lesz, a tartópillérei közötti távolság 200 méter lesz, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta. A teljes projektnek 2022-re kell elkészülnie. A Jutarnji List szerint a kivitelező kiválasztására sokat kellett várni, mert a 85 százalékos uniós támogatás miatt nagy volt a nyomás a horvát kormányon, hogy a munkálatok elvégzésével egy európai céget bízzon meg.

 • A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhetővé a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - adta hírül az intézmény. Március 15-től 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum videomegosztó csatornáján (ide kattintva érheti el a filmeket).

  Sára Sándor 1978-ban készült 80 huszár című filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század hiteles történetét dolgozza fel. Lugossy László Berlinale Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk (1984) a világosi fegyverletétel után játszódik. A film operatőre, Ragályi Elemér olyan bravúros teljesítményt nyújtott, ami Stanley Kubrick elismerését is kiváltotta.

  Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült Föltámadott a tenger középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll. Várkonyi Zoltán romantikus, festői történelmi filmje, A kőszívű ember fiai (1965) a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát - ajánlotta a filmeket a Filmarchívum. 

  A kőszívű ember fiai, forrás: Filmarchívum/Inkey Tibor.
 • Hiába várták Kósa Lajos ünnepi beszédét

  K. Kiss Gergely, 2018. március 15. csütörtök, 13:29

  Az előzetes ünnepi programtól eltérően Kósa Lajos nem mondott beszédet március 15-én a hajdúsági megyeszékhelyen, pedig szép számú közönség várta a minisztert - tudósított a cívishír.hu.

  Kósa hiányzásának okát nem indokolták a helyszínen, a volt debreceni polgármesterre egyébként nem szokta kihagyni ezt az alkalmat - írja a portál. 

  A helyi ellenzéki erők pedig készültek rá, egy „Lajos! Mama jól van? Disznók esznek rendesen?” és egy „Lajos! Csókoltat az ezerháromszáz milliárd forint” feliratú molinót is kifeszítettek. 

  A tárca nélküli miniszter helyett Pósán László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az eseményen.

  Kép forrása: ATV
 • Medvehagyma kisokos készült

  Szepesi Anita, 2018. március 14. szerda, 18:54

  Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani - hívják fel a figyelmet  a  Sefag Zrt. szakemberei.

  A medvehagymát hasonló levélformájuk miatt nagyon könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó gyöngyvirággal. A legfőbb különbség az illat: a növényt megdörzsölve éreznünk kell a könnyen felismerhető hagymaszagot. Árulkodó a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt. Virágzás után a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait már nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.

  A medvehagyma védett növény, csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos. Magánszemélyek az állami erdőkben naponta legfeljebb 2 kg-ot szedhetnek össze, kizárólag saját felhasználásra. Ennél többet vagy értékesítési célra csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet medvehagymát gyűjteni. Természetvédelmi területen szükség van a természetvédelmi hatóság engedélyére is, fokozottan védett erdőkben pedig egyáltalán nem szabad leszedni a növényt. Az engedély nélkül vagy tiltott területen szedett medvehagymát az erdészek lefoglalják, ráadásul a szabályszegő több tízezer forintos bírságra is számíthat.