új hír érkezett
 • A nap képe: így vonult be a magyar csapat az olimpián

  Dzindzisz Sztefan, 2018. február 9. péntek, 13:33

  Elkezdődött a XXIII. téli olimpia Phjongcshangban. A magyar csapat már túl van a bevonuláson megnyitón.

  Fotó forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

  Az olimpiai stadionban nemzeti zászlót Nagy Konrád gyorskorcsolyázó, egyetemi világbajnok viszi.

 • Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti környezetvédelmi minisztériumot a medvepopuláció szabályozása érdekében egy szerdán elfogadott módosító indítvány révén - írja az MTI.

  A módosító indítványnak egyetlen cikkelye van, amely arról rendelkezik, hogy a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. Erre azért volt szükség, érveltek a kezdeményezők, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, és emberéletek kerültek veszélybe.

  A román közvéleményt alaposan megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését és azzal érvelnek, hogy az ember hibás mivel a számos fakivágás miatt összezsugorodott az állatok élettere. Ugyanakkor Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, az állatok egyrészt a háztartásokban okoznak jelentős kárt, másrészt az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

  Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

 • Ötven év után lebontják a Blaha Lujza téri Corvin Áruház elaggott bádoghomlokzatát - írja a pestbuda.hu.

  A Corvin Áruház homlokzatának felújítása része az egész Blaha Lujza tér mintegy kétmilliárd forintos rekonstrukciójának, amely várhatóan 2019 végére készül el.

  A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza. A Reiss Zoltán tervezte neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben.

  Az intézmény második világháború után bezárt, 48-ban újranyitott, 56-ban azonban komoly károkat szenvedett.

  Az alumíniumborítás 1968-ban került rá, ennek rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

 • Idén is a gyalogosoké lesz négy nyári hétvégére a forgalomtól elzárt Szabadság híd - idézi az MTI Szalay-Bobrovniczky Alexandra  főpolgármester-helyettest.

  A Szabihíd projekt alulról jövő spontán kezdeményezésként indult 2016-ban. Idén július 14. és augusztus 5. között négy egymást követő hétvégén vehetik birtokba a hidat a budapestiek és az arra járók.

  Napi.hu, Jaksa Vivien