új hír érkezett
 • A MÁV és a HÉV átjáróiban közel száz baleset történt tavaly

  K. Kiss Gergely, 2018. február 13. kedd, 13:18

  A MÁV és a HÉV pályahálózatának közúti-vasúti kereszteződéseiben 99 ütközés és gázolás történt tavaly, ebből 16 HÉV-átjáróban - közölte a MÁV az MTI-vel.

  A MÁV-HÉV átjáróiban az elmúlt két évben 22 baleset történt, egyik sem volt halálos kimenetelű. 2017-ben egy gázolás súlyos sérüléssel végződött, tizenöt ütközésből pedig négy járt személyi sérüléssel. 2016-ban hat ütközésből háromszor sérültek meg emberek. A hévek tizennégyszer személygépkocsival, egyszer teherautóval ütköztek, illetve egyszer gyalogosgázolás történt.

  A MÁV hálózatán, a kereszteződésekben tavaly 83 balesetből 12 halálos kimenetelű volt, 32 személyi sérüléssel járt. A vonatok személygépkocsival 53-szor, tehergépkocsival tizenkétszer, mezőgazdasági vontatóval egyszer ütköztek, továbbá hét gyalogost, hat kerékpárost és négy motorost gázolt el vonat az átjárókban. Négy gyalogos, három kerékpáros és két motorkerékpáros vesztette életét, hárman autóban haltak meg. 2016-ban 72 baleset következtében tizenhatan haltak meg és huszonegyen megsérültek - olvasható a közleményben.

  Kiemelték, hogy 2017 első három hónapjában - 2016 azonos időszakával összevetve - 127 százalékkal megnőtt az útátjárókban bekövetkezett tragikus események gyakorisága, áprilistól viszont 50-60 százalékra csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest, sőt az év utolsó harmadára 25-30 százalékra, december végéig pedig 15 százalékra zuhant.

 • Az M5-ös autópálya Szegedhez közeli pihenőhelyénél felejtette feleségét egy román autós szerdán, és abban a tudatban vezetett több száz kilométert, hogy párja a kocsiban van - írja az MTI.

  A családjával Olaszországba tartó férfi a pihenőhelyen nem látta, hogy felesége elment a mosdóba, azt hitte, a hátsó ülésen alszik, ezért elindult a gépkocsival.

  A nőnél sem telefon, sem készpénz, sem okmány nem maradt, autóstoppal indult családja után. Balatonkeresztúrig jutott, ahol egy benzinkútról rendőri segítséget kért, a tévedésre ráébredő férje pedig időközben a román nagykövetséggel vette fel a kapcsolatot.

  A család tagjai a követség és a rendőrség közreműködésével a fonyódi autópálya-rendőrségen találkoztak, majd folytatták útjukat.

 • Döntöttek a vallásszabadság napjáról

  Szász Péter, 2018. február 21. szerda, 14:58

  Tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazta meg az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely az 1568-ban Tordán elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tisztelegve a vallásszabadság napjává nyilvánította január 13-át - olvasható az Országgyűlés honlapján.

  A jogszabály szerint az Országgyűlés tagjai, "azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásból igyekszünk megérteni", emlékezni kívánnak a tordai vallásügyi törvényre, amely a világon először foglalta jogszabályba a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Az erdélyi országgyűlés a reformáció eszmeiségéből fakadó törvénnyel a hitelvi sokszínűség mellett kötelezte el magát, aminek köszönhetően a reformáció különböző ágai szabadon és békés úton alakulhattak önálló egyházzá - áll a szövegben.

  Az előterjesztés elfogadásáról 142 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Ház.

 • Zavarja a hideg? Ez semmi!

  Komócsin Sándor, 2018. február 21. szerda, 14:12

  Magyarországon a néhány fokos hőmérsékletet iszonyú hidegnek tartjuk február végén, ám aki bosszankodik emiatt, annak talán érdemes belegondolnia, hogy sokkal rosszabb is lehetne. A moszkvaiak például még előtte vannak az idei év leghidegebb hetének – derül ki a Moscow Times cikkéből. Február utolsó napjaiban az előrejelzések szerint a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá esik. A leghidegebbet február 26-án éjszakára várják mínusz 24 fokkal.

  Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor sajátos összefüggésre hívta fel a figyelmet. Eszerint ez lesz az az időszak, mikor a legtöbb lakástűz fog pusztítani, ugyanis az emberek felpörgetik a fűtést, ám számos ehhez használatos berendezés rossz állapotban van, ezért könnyen tüzet okozhat.

  A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 42,2 Celsius-fokot 1940. január 17-én mérték Moszkvában. Az elmúlt évben a legfagyosabb napon mínusz 29,8 fokig csökkent a hőmérők higanyszála. Néhány héttel ezelőtt az Oroszország északkeleti vidékén lévő Jakutföldön mínusz 69 Celsius-fok volt, ám ez nem tartotta vissza a helyieket, hogy megtartsák a tradicionális jeges vízbemerülést vízkereszt idején, január közepén.