új hír érkezett
 • Már félméteres a hó a Kékesen

  Szabó Dániel, 2018. február 14. szerda, 09:44

  Kékestetőn 51 centiméteres a hóvastagság az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggeli adatai szerint.

  Az MTI szemléje alapján a keddi és szerdai havazás nyomán országszerte számos helyen megmaradt a hó, amelyből többfelé jelentős mennyiségű hullott.

  A magasabban fekvő települések közül a meteorológiai szolgálat a Miskolc Lillafüred-Jávorkút állomáson 43 centiméteres, Bükkszentkereszten 35 centiméteres hóvastagságot rögzített.

  Síkvidékeken a legnagyobb hóvastagságot - 16 centimétert - a Vas megyei Felsőszölnökön mérték.

  Havazás a Kékestetőn. A kép illusztráció, 2017 novemberében készült. A fotó forrása: MTI Fotó/Komka Péter.

  A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég szerdán, de a Dunántúlon már elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, ott rövidebb napos időszakok is lehetnek. Főként az ország középső és keleti harmadában lehet még több helyen havazás, havas eső, délkeleten eső, estére azonban a keleti megyékre húzódik vissza a csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödhet a szél.

  A hőmérséklet kora délután plusz 1 és 6 Celsius-fok között alakul. Késő este mínusz 4 és plusz 1 fok lesz.

  Csütörtökön hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék. A leghidegebb órákban általában mínusz 4 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, de kevésbé felhős, havas tájakon mínusz 5 fok alá is lehűlhet a levegő. Napközben plusz 1-6 fok várható.

 • Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti környezetvédelmi minisztériumot a medvepopuláció szabályozása érdekében egy szerdán elfogadott módosító indítvány révén - írja az MTI.

  A módosító indítványnak egyetlen cikkelye van, amely arról rendelkezik, hogy a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. Erre azért volt szükség, érveltek a kezdeményezők, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, és emberéletek kerültek veszélybe.

  A román közvéleményt alaposan megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését és azzal érvelnek, hogy az ember hibás mivel a számos fakivágás miatt összezsugorodott az állatok élettere. Ugyanakkor Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, az állatok egyrészt a háztartásokban okoznak jelentős kárt, másrészt az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

  Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

 • Ötven év után lebontják a Blaha Lujza téri Corvin Áruház elaggott bádoghomlokzatát - írja a pestbuda.hu.

  A Corvin Áruház homlokzatának felújítása része az egész Blaha Lujza tér mintegy kétmilliárd forintos rekonstrukciójának, amely várhatóan 2019 végére készül el.

  A Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza. A Reiss Zoltán tervezte neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben.

  Az intézmény második világháború után bezárt, 48-ban újranyitott, 56-ban azonban komoly károkat szenvedett.

  Az alumíniumborítás 1968-ban került rá, ennek rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

 • Idén is a gyalogosoké lesz négy nyári hétvégére a forgalomtól elzárt Szabadság híd - idézi az MTI Szalay-Bobrovniczky Alexandra  főpolgármester-helyettest.

  A Szabihíd projekt alulról jövő spontán kezdeményezésként indult 2016-ban. Idén július 14. és augusztus 5. között négy egymást követő hétvégén vehetik birtokba a hidat a budapestiek és az arra járók.

  Napi.hu, Jaksa Vivien