új hír érkezett
 • Álommunkájukban próbálhatják ki magukat a fogyatékkal élők

  Szabó Dániel, 2018. február 22. csütörtök, 17:08

  A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! rendezvénysorozat részeként országszerte rendeznek különleges nyílt napokat, ahol a fogyatékossággal élő pályázók bepillantást nyerhetnek álommunkájukba. A március 19-23. között zajló program célja, hogy egy napra összehozza a fogyatékossággal élő, valamint a megváltozott munkaképességű álláskeresőket a fogadásukra nyitott vállalatokkal, cégekkel - írják közleményükben a szervezők. 

  A program lényege, hogy a részt vevő cégeknél fél napig dolgozhatnak együtt egy őket fogadó munkatárssal, így testközelből figyelhetik meg a mindennapi feladatokat. A cél, hogy a potenciális munkaadók ilyen különleges találkozásokon keresztül ismerjék meg a fogyatékossággal élők valós igényeit, álláskeresési céljait.  

   

  A program házigazdája, a Salva Vita Alapítvány, a szervezet 1993 óta támogatja a fogyatékos embereket munkában való elhelyezkedését, képességeik kibontakoztatását, valamint azt, hogy lehetőségük legyen megteremteni maguknak az önálló élet feltételeit.

 • Befizette az ír adóhatóságnak több mint 13 milliárd eurós adótartozását az Apple – jelentette be a hvg.hu tudósítása szerint Pascal Donohoe ír pénzügymininszter. A cég ehhez hozzácsapott 1,2 milliárd eurónyi késedelmi kamatot is, így a befizetés jelenlegi árfolyamon meghaladta a 4622 milliárd forintot.

  Az írek azért hajtották be a pénzt, mert az Európai Bizottság szerint az amerikai céget aránytalanul kevés adó megfizetésére kötelezték, ami tiltott állami támogatásnak minősül.

  Éppen ezért két évvel ezelőtt utasították az ír adóhatóságot az adótartozás behajtására.

 • "A legrégebbi, nálunk fellelt hajóroncs még az Anjou-korból, az 1300-as évekből származik. Valaki lefűrészelt egy darabot a hajó egyik deszkájából, és elvitte" – mesélte a Borsnak Tóth János Attila, a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégésze.

  A napilap írása szerint olyan is előfordult, hogy valaki traktorral vontatott ki a vízből egy több száz éves roncsot, hazavitte, és felvágta tűzifának. Itt legalább happy end-nek örülhettünk, hiszen a hajótestet még az elégetése előtt megtalálták, sőt, összeilleszteni is sikerült a részeket.

  Az erdőből és a vízből sem lehet csak úgy elhozni a fát, ezt a törvény bünteti. Ami a földben, a vizekben és a barlangokban van, az az állam tulajdona - hívta fel a figyelmet a szakember.

 • Nagylelkű ajánlatot tett az MTA

  Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 19. szerda, 10:46

  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázatot írt ki kisgyermeket nevelő kutatónők és kiskorú gyermeküket egyedül nevelő kutatók tudományos előmenetelének elősegítése érdekében. Az Akadémia a pályázatot a doktori cím megszerzésére irányuló kérelem benyújtásához szükséges értekezés megírásának támogatására írta ki - olvasható az MTA tájékoztatójában.

  A pályázat keretében bruttó 1 millió 800 ezer forint összegű vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatás nyerhető el, melyet a kedvezményezett 2019. január 1-je és december 31. között vehet igénybe, választhatóan három, négy, hat, nyolc vagy tizenkét hónapos támogatási időtartammal, az időtartamnak megfelelő hónaponkénti bontásban - áll az MTI által idézett felhívásban.


  Képünk illusztráció

  Az MTA fejezetének terhére várhatóan tíz pályázat támogatására nyílik lehetőség. A pályázatokat legkésőbb 2018. október 15-ig kell benyújtani a jelentkezőknek.