új hír érkezett
 • Kampánynóta az oroszok vezérlő csillagához

  Komócsin Sándor, 2018. március 8. csütörtök, 16:00

  Oroszország legnépszerűbb popzenészei úgy látták jónak, hogy egy igazán szívhez szóló nótával bekapcsolódnak az elnökválasztási kampányba – derül ki a Moscow Times cikkéből. Nem egyszerűen a választási részvételre biztatják az embereket, hanem azt is világossá teszik, hogy szerintük hová kellene tenniük az X-et. 

  Hogy kire gondolnak, az már a szám címéből - Vezérlő csillag - is sejthető, ám akinek ennek ellenére nem esett le a tantusz, annak mankóul szolgálhat, hogy a dal klipjét a Vkontaktye közösségi portál Putin Team csoportjának oldalán tették közzé.

  A Putin Teamet 2017 novemberében alapította Alekszander Ovecskin, az NHL-ben játszó hokisztár. Csoportjához azóta számos ismert zenész, színész és sportoló csatlakozott. A Vezérlő csillagot nem egészen egy nap alatt 11 millióan nézték meg. Vlagyimir Putyin elnök egyébként sok utcahosszal vezeti az elnökjelöltek versenyét a március 8-ai elnökválasztás előtt.

  A dal szövegétől nem fognak lehidalni a popzenefogyasztók. Olyasmiről van szó, hogy az énekesek és a velük azonosulók, vagy esetleg a Putin Team tagjai büszkén hajóznak a hullámokon a jó szélben, és nem hagyják magukat eltéríteni a kellemetlen esőzések, valamint az ellenséges viharok által. Az élet óceánján haladni nem könnyű, de segítik az eligazodást és biztonságot nyújtanak a hazai partok. Millió csillag ragyog az égen, de csak az egyik az igazi: a vezérlő csillag. Együtt erősebbek vagyunk, ha a vezérlő csillagunk velünk van és mutatja az utat - mutatnak rá a popsztárok. A rap részben felszólítják a hallgatót, hogy hallva a dal üzenetét pattanjon fel, és csináljon valamit. Válasszon, duplázza meg a sikert, játsszon egy erős csapatban!

  Fotó: Shutterstock

   

 • Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság meccseit 11 városban tartják, amelyek elérése a nagy távolságok miatt nem könnyű feladat. A külföldieknek azonban, úgy tűnik, más is gondot okoz – derül ki a Moscow Times beszámolójából. Nevezetesen az, hogy néhány helyszín neve viszonylag könnyen összecserélhető más települések nevével.

  Például számos svájci focirajongó lelkesen lefoglalta szállását a Brazília elleni mérkőzés idejére Rosztov Velikijben (Nagy Rosztovban), mert összekeverte Rosztov-on-Donnal. Az előbbi város a Moszkva körüli úgynevezett aranygyűrű egyik városa, és ha a focimeccset a csodás műemlékek felkeresésére cserélték a svájciak, akkor nem jártak rosszul. Egyébként Rosztov-on-Donba kellett volna utazniuk. Eközben egy kínai nő és férfi Vologda város vasútállomásán kérdezősködött arról, hol a stadion, mire felvilágosították őket, hogy Volgográdban találják az intézményt, mintegy 1500 kilométerre attól, ahol kikötöttek.

  Fotó: Pixabay

  A hatóságok összesítése szerint eddig 112 alkalommal kértek segítséget olyan turisták, akik nem találták a szállásukat azért, mert nem abban a városban keresték, ahol lefoglalták. A hasonló gondok megelőzésére Rosztov Velikijben leellenőrzik az összes külföldi foglalást. Jaroszlav turisztikai ügynöksége megígérte, hogy meghívja a pórul járt svájci szurkolókat egy körutazásra a régió legpatinásabb településeire. Ez a város indult a vébémeccsek rendezésének lehetőséért, de - Krasznodarral együtt - nem járt sikerrel.

 • Andréka György igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 51 éves állatkertben tavaly olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amelyekkel megalapozták a 2020-ig tartó nagyberuházás alapjait. Az új fogadóépület és az orrszarvú bemutatóházának építése, valamint a zsiráfház felújítása a büdzséből mintegy négyszázmillió forintot tesz ki. 

  Az igazgató beszélt arról is, hogy a fogadóépület, az orrszarvú és zsiráf bemutatóháza jövő év tavaszára készül el. Az afrikai stílusú új fogadóépületben három helyiséget alakítanak ki, amelyekben a pénztárak mellett ajándékbolt is helyet kap. A zsiráfházat kibővítik, amire a háromhektáros területnövekedés miatt lesz lehetőség.

  Az orrszarvú bemutatóházában, amely a zsiráfház mellett kap helyet, az elképzelések szerint öt - két bika és három tehén - keskenyszájú orrszarvút helyeznek el. Az első példány 2019-ben érkezik, a több orrszarvú a következő öt-hat évben.

  Jelenleg évente mintegy 150 ezren keresik fel a győri intézményt. 


  Fotó: Napi.hu
 • Kerüljék a hajókirándulásokat, az utazást, de még a tengerparti sétát is a hétvégén - idézi a Dnevnik című horvát lapot a travelo.hu.

  A térségbe tartó viharok miatt piros riasztás van érvényben az ország északi részén. A lap azt tanácsolja a turistáknak, hogy amíg el nem vonul a vihar, maradjanak a szálláshelyeiken. A strandoknak még a megközelítése sem ajánlott, az erős szél hatalmas hullámokat hoz, főként a sziklás partokon érdemes óvatosnak lenni. 

  A hideg áramlat hatására a tengervíz hőmérséklete csökken. A térségben a közlekedés is megbénulhat ezekben a napokban, ezért jobb, ha Horvátországon belül sem tervez a vihar idejére utazásokat - teszi hozzá a horvát lap.


  Fotó: Pixabay