új hír érkezett
 • Pulitzer-díjat kaptak a Weinstein-sztori feltárói

  K. Kiss Gergely, 2018. április 17. kedd, 09:42

  A Weinstein-sztoriért kaptak Pulitzer-díjat újságírók, amelyben leleplezték Harvey Weinstein, hollywoodi producer szexuális visszaéléseit, és ezzel mozgalmat indítottak el - írja az MTI. 

  A The New York Times című napilap két munkatársa, Jodi Kantor és Megan Twohey a The New Yorker magazin munkatársával, Ronan Farrow-val megosztva kapta a díjat az indoklás szerint a közjó szolgálatáért. Oknyomozó riportjaikban feltárták a Hollywood egyik legbefolyásosabb producerét érintő vádakat, amelyeket Weinstein eleinte tagadott, később azonban részben elismert. 

  A riportsorozat nyomán egymás után derült fény korábban elhallgatott szexuális zaklatási botrányokra, és nemcsak Hollywoodban, hanem például a Szilícium-völgyben, az amerikai gazdasági és művészeti élet sok területén, és politikusok körében. A riportoknak köszönhetően MeToo néven mozgalom is indult a szexuális zaklatások ellen, először az Egyesült Államokban, majd más országokban. 

  A kép forrása: AFP/Yann Coatsaliou
 • Egy kolumbiai banánszállítmányba rejtve rekord mennyiségű, összesen több mint 8,7 tonna kokainra bukkantak a spanyol hatóságok a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjében - jelentette be Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter. Ez Spanyolország eddigi legnagyobb drogfogása, európai viszonylatban pedig a legnagyobb, konténerben csempészett mennyiségnek számít.

  A nyomozók a rakományt importáló málagai cég székhelyén három embert vettek őrizetbe. A két cégvezetőt, akik időközben Franciaországba menekültek, Lyonban fogták el a hatóságok, és már kiadták Spanyolországnak. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe továbbá vettek egy spanyol csendőrt is Algecirasban. A belügyminiszter szerint az akció "jelentős csapás" a kábítószer-kereskedelemre, ráadásul négy hónappal egy hasonlóan nagyszabású művelet után, amikor is a rendőrség hat tonna kokaint foglalt le ugyanebben a kikötőben - írta az MTI.

  AFP PHOTO / SPANISH INTERIOR MINISTRY
  AFP
 • Norvégia lényegében a világ első készpénz nélküli társadalmává vált – jelentette be a norvég jegybank alelnöke, Jon Nicolaisen egy londoni konferencián. Az ország teljes pénzmennyiségének összesen 3 százaléka áll készpénzben, és az összes pénzügyi tranzakció kevesebb mint 10 százalékát teszik ki a bankjegyes fizetések - számolt be a Business Insider alapján a G7.hu.

  A jegybanki vezető szerint ez olyan alacsony mennyiség, hogy már most is készpénz nélküli országnak tekinthető Norvégia. Az elenök szerint ez nem a tudatos monetáris politika miatt alakult így, hanem egyszerűen a fogyasztói igények tolták ebbe az irányba Norvégiát. Ebből adódóan nem is cél, hogy felszámolják a készpénzt, arról majd úgyis a piac fog dönteni szerinte. A legnagyobb norvég kormánypárt, a Konzervatív Párt és a norvég rendőrség azonban szeretné, ha 2030-ig véglegesen felszámolnák a készpénzt, mert így hatékonyabban fel tudnának lépni az adócsalások ellen.

 • Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint. A szakértők, akik különböző jégmintákat spektrométeres vizsgálatokkal elemeztek, kedden ismertették eredményeiket a Nature Communications című tudományos lapban - írta az Infostart.hu az MTI alapján.

  A vizsgálatok literenkénti 12 ezer mikroműanyag-részecskét mutattak ki a tengerjégben bizonyos részeken. Először használtak az elemzéshez egy speciális infravörös spektrométert, amely akkora részecskéket is képes kimutatni, mint egy hajszál átmérőjének egy hatoda, azaz 11 mikrométer. Ezzel a módszerrel 2-3-szor magasabb koncentrációjú mikroműanyagot találtak a mintákban, mint a korábbi vizsgálatok alkalmával.

  A szakértőknek sikerült a jégtáblákból a műanyagrészecskék kémiai lenyomatát elemezni és valószínűsíthető eredetükre fényt deríteni. Tizenhét műanyagfajtát találtak ezzel a módszerrel, amelyek között voltak csomagolóanyagok, például polietilén és polipropilén, lakkok és nejlonok, valamint cellulóz-acetát is. Utóbbi a cigarettafilter alkotóeleme. Azokban a jégtáblákban, amelyek a Csendes-óceánnal összeköttetésben álló Amerázsiai-nagymedencében úsznak, különösen sok polietilént találtak. Az Északi-sarkvidék észak-oroszországi partvidékének tengereiből vett mintákban ezzel szemben elsősorban hajófestékből származó lakkrészecskéket és halászhálókból származó nejlonmaradványokat találtak.