új hír érkezett
 • Éveken át csalta az adót az ügyvéd - sok tízmillió a kár

  K. Kiss Gergely, 2018. április 17. kedd, 12:03

  A Somogy Megyei Főügyészség vádat emelt egy - korábban már hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt előállított - kaposvári ügyvéddel szemben. A vádlott több mint 226 millió forint jövedelem után mulasztott el adót fizetni.

  A vádlott 2011 és 2015 között baleseti károsultak peres képviseletét látta el biztosító társaságokkal szemben. A biztosítók ebben az időszakban több mint 1,1 milliárd forint kártérítést fizettek ki az ügyfeleknek oly módon, hogy a kártérítési összeget az ügyvéd vádlott letéti számlájára teljesítették. A vádlott a biztosítóktól kapott pénzből levonta az ügyvédi munkadíját, majd a fennmaradó összeget átutalta az ügyfeleinek.

  Ebből a tevékenységből a vádlottnak több száz millió forint jövedelme keletkezett, azonban 395 ügyfél esetében az ügyvédi munkadíjainak egy részéről nem adott számlát és bevételének ezen részét nem szerepeltette az adóbevallásaiban sem, így 226 millió forint jövedelmet titkolt el az adóhatóság elől.

  A vádlott a bűncselekmény elkövetésével összesen 82 millió forint adóhiányt okozott az állami költségvetésnek. Mivel a bűncselekményt haszonszerzés céljából követte el, az ügyészség pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.


 • Múlt héten Magyarországra látogatott Terence Hill, s a Bors információi szerint a 79 éves sztár a sok kötelező program ellenére annyira élvezte az ittlétet, hogy októberben vissza is tér. Sőt, a lap úgy tudja, a színészlegendát a februári Story-gálára is meghívták.

  Fásy Ádám pedig a FEM3 Caféban beszélt arról, hogy októberben ő fogja megfőzni a színésznek a kedvenc ételét.

  A legendás színész első látogatásakor nem látta legjobb barátja, Bud Spencer  budapesti szobrát - számol be a lap.

 • Tarolt a magyar napelemes autó

  Szabó Dániel, 2018. szeptember 25. kedd, 13:07

  Harmadik lett a kecskeméti Neumann János Egyetem hallgatóinak napelemes autója az elektromos autók legnagyobb európai versenyén, a European Solar Challenge-en, amelyen az idén 18 egyetemi csapat állt rajthoz. A hétvégi belgiumi futamon az egyetem oktatói és hallgatói által épített MegaLux összesen 878 km-t tett meg 24 óra alatt, kizárólag elektromos meghajtással - írják közleményükben, melyben hangsúlyozzák, hogya kecskeméti tanulókat a Bridgestone Magyarország Kft. segítette az indulásban.

  A MegaLux nevű magyar autó már korábban is óriási sikert ért el az ausztráliai World Solar Challenge és a dél-afrikai Sasol Solar Challenge országúti versenyen, ahol szintén harmadik helyen végeztek. A fiatal mérnökök azóta továbbfejlesztették a szuperautót, aminek eredményeként a kocsi új futóművet és felfüggesztést kapott annak érdekében, hogy versenypályákon is nagy sebességgel tudjon kanyarodni. Az autó további paraméterei változatlanok maradtak, ugyanúgy hat négyzetméternyi napelem gyűjti az energiát, amelyet egy 20 kilogramm súlyú lítiumion akkumulátor tárol. 

  A gumia azért is fontos, mert egy 80 km/óra sebességgel haladó gépkocsi által elhasznált üzemanyag akár 20 százalékát is felemésztheti az abroncsok gördülési ellenállása, ennek csökkentésében nyújt segítséget immár évek óta a Bridgestone a kecskeméti egyetem GAMF csapatának. A külön elektromos autókra tervezett, Ecopia Ologic abroncs nagy átmérőjének és keskeny szélességének köszönhetően csökkenti a menetközben fellépő abroncsdeformációt és az ezzel járó energiaveszteséget.

  A kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF csapata azt tervezi, hogy újra rajthoz áll majd a MegaLux-szal a Bridgestone World Solar Challenge-en. Az elektromos autók legnagyobb nemzetközi megmérettetését Ausztráliában rendezik a páratlan években, ahol a csapatok járműveinek mintegy 3.000 kilométert kell megtenniük Darwin és Adelaide között tisztán napenergiával.

 • Több mint 80 év él együtt egy japán házaspár, amelyet e tekintetben csúcstartónak ismert el a Guinness Világrekordok. Az együttvéve 208 éves párt kedden köszöntötte fel Takamacu város polgármestere - írja az MTI.

  A 108 éves Macumoto Maszao és a 100 éves Macumoto Mijako egy idősotthonban él Takamacuban, Kagava kormányzóságban. Macumotóékat július 25-én ismerte el hivatalosan is a világ leghosszabb életű házaspárjaként a Guinness.

  Mindketten a Japán délnyugati részén fekvő Oita kormányzóságban születtek, és 1937-ben házasodtak össze. A férfit röviddel az esküvő után besorozták és a japán császári hadsereg tagjaként Kínába vezényelték. 1946-os hazatérte után kikötői munkás lett. Miután nyugdíjas lett, a kellemes klímájú Takamacu városba költöztek. 

  A hosszú élet titkáról faggatva az agg Maszao azt mondta, hogy szereti a testedzést, valószínűleg ezért egészséges a teste. A leszármazottak szerint a pár hosszú életének titka nemcsak Maszao erejében rejlik, hanem Mijakóéban is, aki még 98 évesen is főzött a családra. 

  A párnak öt lánya, 13 unokája és 25 dédunokája van. 

  Macumotóék csak az élők körében világrekorderek, az abszolút csúcsot a norvég Karl Dolven (1897-2004) és Gurdren Dolven (1900-2004) tartja, akiknek együttes életkora halálukra elérte a 210 évet.