új hír érkezett
 • Film készül a brexitről - Sherlock Holmesszal

  Domokos Erika, 2018. május 17. csütörtök, 12:17

  Benedict Cumberbatch játssza a brexitért kampányoló Dominic Cummingst a brit Channel 4 televízió dokudrámájában - írta a BBC-re hivatkozva az MTI. A kétórás film, melynek munkacíme Brexit, Jamey Graham forgatókönyvéből készül. A dokumentum játékfilm annak az új szavazatgyűjtő stratégiának a hátterét tárja fel, amelynek révén az Európai Unió elhagyására biztató kampány nagy meglepetésre győzni tudott. A kampány a 2016-os referendum előtt zajlott - írta a a BBC News. A film alaposan feltárja a kampány felépítését, az adatgyűjtéses modern választási hadjárat anatómiáját, és az árnyékból előlépő vitatott figurák szerepét - írta a Channel 4 közleményében.

  A Sherlock tévésorozat címszerepét is játszó Cumberbatch a kampány alatt írt egy nyílt levelet, amely arra figyelmeztetett, hogy a brexit károsíthatja a kreatív ágazatot. Cummings a referendum egyik vezető stratégája volt. Mint később elismerte, a kampány valószínűleg nem győzött volna, ha nincs az a piros kampánybusz, amelynek oldalára azt írták fel, hogy a britek hetente 350 millió fontot küldenek az EU-nak, pedig azt inkább a brit egészségügyi rendszerre lehetne költeni.

  A kép forrása:Reuters/Mario Anzuoni
 • Harminchárom több száz éves templomot újítanak fel magyar pénzből Libanonban - idézi a hvg.hu az S4C News hírét. Nem egyszerű felújításról van viszont szó, a cikkben megszólaló libanoni régész azt mondta, először fel kell fedni a templomok romjait, amivel meghatározhatóvá válik a koruk is, ezután következhet a restauráció és a renováció.

  Egy másik régész azt mondta, egyes templomoknál kevesebb a munka, például csak meg kell erősíteni a falaikat és restaurálni a freskókat, de vannak olyan lerombolt templomok is, amelyeket teljesen újjá kell építeni, ez pedig hónapokig is eltarthat.

  Forrás: Pixabay

  Az egész régészeti projekt két évet fog igénybe venni, első lépésként 16 templomot restaurálnak, majd a második fázisban további 17-et építenek újjá és renoválnak 2020 áprilisáig.

  A lap szerint a projektet a magyar állam finanszírozza, és 1,5 millió euróról van szó, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 460 millió forintról, amelyet a közel-keleti keresztény kisebbségek segítése érdekében áldoz erre a magyar kormány.

 • A Retro Rádióban indul újra B. Tóth László legendás műsora, a Poptarisznya - írja az Index a Borsra hivatkozva. A 71 éves lemezlovas-műsorvezető 1982-től vezette a Petőfi Rádióban futó Poptarisznyát, majd 1989 és 2002 között a Calypso Rádió 873 főszerkesztőjeként dolgozott.

  A Poptarisznya az elmúlt időszakban kizárólag online létezett, országos hálózaton csak most lesz újra hallható, írja a Bors.

  B. Tóth László szerkesztő-műsorvezető a Poptarisznya c. műsorban a Magyar Rádió 2. számú stúdiójában, 1986-ban.
  MTI Fotó

  A Poptarisznya vasárnap délutánonként lesz hallható, a visszatérő adás augusztus 19-én lesz a Retro Rádión.

 • Váratlan fordulat az USA-ban

  Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 14. kedd, 14:41

  Az amerikai demokrata párti szavazók már stabilan pozitívabban ítélik meg a szocializmust, mint a kapitalizmust - derül ki a Gallup felméréséből a 444.hu szerint. 2018-as felmérésük szerint 57 százalékuk tartja pozitívnak a szocializmust, és 47 százalék a kapitalizmust. Utóbbit kevesebben ítélték meg pozitívan, mint 2010 óta bármikor.

  A republikánus érzelmű szavazóknál egészen más az arány: 71 százalék tartja jónak a kapitalizmust, és mindössze 16 százalék a szocializmust.

  A felmérésnél nem definiálták a válaszadóknak, hogy mit jelent a két fogalom, egyszerűen megkérdezték, mit gondolnak ezekről.

  Fotó: EPA/Michael REYNOLDS 

  Az is megfigyelhető, hogy a fiatalok körében népszerűbb a szocializmus: a 18-29 év közötti amerikaiak 51 százaléka van jó véleménnyel a szocializmusról, és 45 százalékuk a kapitalizmusról. Utóbbit 2010-ben még 68 százalék szerette.

  Ha pedig Amerika egészét nézzük, 56-37 az állás a kapitalizmus javára, de míg annak csökken, a szocializmusnak nő a népszerűsége.

  A Gallup szerint elképzelhető, hogy a demokraták körében azért csökkent ennyire a kapitalizmus iránti lelkesedés, mert Donald Trump elkötelezett kapitalista, és ezt szereti is hangoztatni.