új hír érkezett
 • Játszópark nyílt gyerekeseknek - újraindult a körhinta a Városligetben

  Domokos Erika, 2018. május 17. csütörtök, 17:24

  A Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár játszóparkja péntektől várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel. Az új területen főként a szelídebb állatok vannak jelen, állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget - adta hírül az MTI.  "A másfél hektáron működő új közösségi tér a múlt értékeit és a jelen természeti érdekességeit mutatja be elsősorban a felnövekvő nemzedéknek" - mondta a megnyitón Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A leleményes tervezők az egykori vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működött területen alakították ki ezt a hatalmas mesebirodalmat, ahol újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde, helyreállították az új, fedett lovarda homlokzatát. A tervezők úgy álmodták meg a parkrészt, hogy a múlt század fordulójának hangulata egyesüljön a mai kor technikai felkészültségével - mondta Tarlós.

  Az állatkerti területen jelenleg épül a 21. század technikai vívmányait is felvonultató, méretében és látványelemeiben is "lenyűgöző" öthektáros Pannon Park, amely a főpolgármester szerint új dimenzióba helyezi az ismeretterjesztésről eddig alkotott képet. Ezen kívül előkészítési szakaszban van a látogatók parkolási gondjaira megoldást kínáló 700 férőhelyes Hermina garázs is.

  A Holnemvolt Vár 2018. március 27-én. A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.

   

 • A labdarúgó utánpótlásképzés mellett a térség sportjának is központi helyszíne lesz a múlt szombaton átadott Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont - hangzott el a szerdai sajtóbejáráson az MTI szerint.

  A létesítmény három részre tagolódik: egy labdajátékcsarnokra, egy torna- és edzőteremre, valamint egy konferenciaközpontra.

  A kép forrása: MTI/Illyés Tibor

  A labdajátékcsarnok 250 fős lelátóval futball-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda- és teniszmérkőzések rendezésére alkalmas, de a mindennapos testnevelés helyszíne is lesz. A négysávos futópálya 96 méter hosszú, ahol a futballisták futóteljesítményét fotocellák segítségével tudják mérni.

  A kép forrása: MTI/Illyés Tibor

  A gimnasztika teremben kondicionáló- és kardiogépek, speciális láberősítő gépek, tornaszerek és egy bokszring is helyet kapott.

  A konferenciaközpont egy 250 fős és egy kisebb, 130 fős előadótermet foglal magában, melyek cégek számára is elérhetők lesznek egész évben.

  A kép forrása: MTI/Illyés Tibor
 • Ezért remek a mediterrán diéta

  Szász Péter, 2018. október 17. szerda, 12:41

  2040-re Spanyolországban élhetnek a legtovább az emberek, megelőze a jelenlegi világelső Japánt - írja a 444 az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) előrejelzése nyomán.

  A témában az eddigi legátfogóbb kutatást végző tudósok szerint ebben főleg a spanyolok étkezési szokásainak, a mediterrán diétának van szerepe.

  Az élethosszunkat a túlsúly, a magas vérnyomás és vércukorszint mellett a dohányzás és az alkoholfogyasztás befolyásolja leginkább.

  A kutatás szerint a spanyolok étrendje kiemelkedően jó, ezért is lehet 2040-re már 85,8 év az átlagos várható élettartam. Japánban akkor 85,7 év lesz az IMHE szerint ez az érték, főleg a dohányzás és az egyre gyakoribb elhízás miatt.

 • Mintegy ezer csomag adózatlan cigarettát rejtegetett egy szociális otthonban és lakóhelyén két dolgozó, az illegális dohánytermékeket lefoglalták - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

  A hivatal munkatársai egy közép-magyarországi szociális otthon két alkalmazottját ellenőrizték, öltözőszekrényükben és lakhelyükön mintegy ezer csomag adózatlan cigarettát találtak. A dohánytermék legnagyobb részét a baromfiudvar hordóiban tárolták.

  A NAV a dolgozók lakóhelyét a munkahelyükön végzett ellenőrzés alatt is megfigyelés alatt tartotta, nehogy eltűnjenek a bizonyítékok. A pénzügyőrök költségvetési csalás miatt büntető feljelentést tesznek, a bírság kétmillió forint is lehet.

  Pixabay