új hír érkezett
 • Játszópark nyílt gyerekeseknek - újraindult a körhinta a Városligetben

  Domokos Erika, 2018. május 17. csütörtök, 17:24

  A Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár játszóparkja péntektől várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel. Az új területen főként a szelídebb állatok vannak jelen, állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget - adta hírül az MTI.  "A másfél hektáron működő új közösségi tér a múlt értékeit és a jelen természeti érdekességeit mutatja be elsősorban a felnövekvő nemzedéknek" - mondta a megnyitón Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A leleményes tervezők az egykori vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működött területen alakították ki ezt a hatalmas mesebirodalmat, ahol újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde, helyreállították az új, fedett lovarda homlokzatát. A tervezők úgy álmodták meg a parkrészt, hogy a múlt század fordulójának hangulata egyesüljön a mai kor technikai felkészültségével - mondta Tarlós.

  Az állatkerti területen jelenleg épül a 21. század technikai vívmányait is felvonultató, méretében és látványelemeiben is "lenyűgöző" öthektáros Pannon Park, amely a főpolgármester szerint új dimenzióba helyezi az ismeretterjesztésről eddig alkotott képet. Ezen kívül előkészítési szakaszban van a látogatók parkolási gondjaira megoldást kínáló 700 férőhelyes Hermina garázs is.

  A Holnemvolt Vár 2018. március 27-én. A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.

   

 • Harminchárom több száz éves templomot újítanak fel magyar pénzből Libanonban - idézi a hvg.hu az S4C News hírét. Nem egyszerű felújításról van viszont szó, a cikkben megszólaló libanoni régész azt mondta, először fel kell fedni a templomok romjait, amivel meghatározhatóvá válik a koruk is, ezután következhet a restauráció és a renováció.

  Egy másik régész azt mondta, egyes templomoknál kevesebb a munka, például csak meg kell erősíteni a falaikat és restaurálni a freskókat, de vannak olyan lerombolt templomok is, amelyeket teljesen újjá kell építeni, ez pedig hónapokig is eltarthat.

  Forrás: Pixabay

  Az egész régészeti projekt két évet fog igénybe venni, első lépésként 16 templomot restaurálnak, majd a második fázisban további 17-et építenek újjá és renoválnak 2020 áprilisáig.

  A lap szerint a projektet a magyar állam finanszírozza, és 1,5 millió euróról van szó, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 460 millió forintról, amelyet a közel-keleti keresztény kisebbségek segítése érdekében áldoz erre a magyar kormány.

 • A Retro Rádióban indul újra B. Tóth László legendás műsora, a Poptarisznya - írja az Index a Borsra hivatkozva. A 71 éves lemezlovas-műsorvezető 1982-től vezette a Petőfi Rádióban futó Poptarisznyát, majd 1989 és 2002 között a Calypso Rádió 873 főszerkesztőjeként dolgozott.

  A Poptarisznya az elmúlt időszakban kizárólag online létezett, országos hálózaton csak most lesz újra hallható, írja a Bors.

  B. Tóth László szerkesztő-műsorvezető a Poptarisznya c. műsorban a Magyar Rádió 2. számú stúdiójában, 1986-ban.
  MTI Fotó

  A Poptarisznya vasárnap délutánonként lesz hallható, a visszatérő adás augusztus 19-én lesz a Retro Rádión.

 • Váratlan fordulat az USA-ban

  Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 14. kedd, 14:41

  Az amerikai demokrata párti szavazók már stabilan pozitívabban ítélik meg a szocializmust, mint a kapitalizmust - derül ki a Gallup felméréséből a 444.hu szerint. 2018-as felmérésük szerint 57 százalékuk tartja pozitívnak a szocializmust, és 47 százalék a kapitalizmust. Utóbbit kevesebben ítélték meg pozitívan, mint 2010 óta bármikor.

  A republikánus érzelmű szavazóknál egészen más az arány: 71 százalék tartja jónak a kapitalizmust, és mindössze 16 százalék a szocializmust.

  A felmérésnél nem definiálták a válaszadóknak, hogy mit jelent a két fogalom, egyszerűen megkérdezték, mit gondolnak ezekről.

  Fotó: EPA/Michael REYNOLDS 

  Az is megfigyelhető, hogy a fiatalok körében népszerűbb a szocializmus: a 18-29 év közötti amerikaiak 51 százaléka van jó véleménnyel a szocializmusról, és 45 százalékuk a kapitalizmusról. Utóbbit 2010-ben még 68 százalék szerette.

  Ha pedig Amerika egészét nézzük, 56-37 az állás a kapitalizmus javára, de míg annak csökken, a szocializmusnak nő a népszerűsége.

  A Gallup szerint elképzelhető, hogy a demokraták körében azért csökkent ennyire a kapitalizmus iránti lelkesedés, mert Donald Trump elkötelezett kapitalista, és ezt szereti is hangoztatni.