új hír érkezett
 • Öreg dízelautója van? Ide már biztosan nem utazhat!

  Dzindzisz Sztefan, 2018. július 11. szerda, 15:55

  Január 1-jétől kitiltják Stuttgartból az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelmotoros járműveket - döntött szerdán a konzervatív-zöld tartományi kormánykoalíció Baden-Württembergben.

  A korszerűbb, Euro 5-ös minősítéssel rendelkező erőforrással szerelt járművek egyelőre maradhatnak a város utcáin, de hosszabb távon várhatóan őket is ki fogják tiltani, várhatóan a város levegőminőségét szavatolni hivatott törvénycsomag részeként, amelynek részletei egyelőre nem ismertek.

  Az Euro 4-es dízelautók kitiltása 190 ezer járművet érinthet a városban és környékén - számol be az MTI.

 • Kiadtak egy rövid összefoglalót arról, mi várható Kubában miután a hét második felében az új alkotmányról döntött a helyi nemzetgyűlés. Ebből pedig kiderül, hogy újra elismerik a magántulajdon intézményét. A kommunista országban ez a fogalom azóta nem létezett a jogban, hogy 1959-ben a Fidel Castro vezette forradalom átvette a hatalmat. Fontos változás még, hogy a jövőben a szabadpiacot is elfogadja az állam, igaz, erős felügyeletet ígér felette.

  Yamil Lage/AFP

  A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a külföldi vállalatok könnyebben letelepülhetnek Kubában, nem kell tartaniuk vagyontárgyaik államosításától, az állam jobban vigyáz majd a befektetéseikre - írja a Quartz, amely szerint azt még nem lehet tudni, hogy a biztonságot miként garantálják majd. Egy rendeletből az már kiderült, hogy a vagyonelkobzást beépítik a lehetséges büntetések közé, főként azok esetében, akik önfoglalkoztatók. 

  Egyelőre annyit tudni még az új alkotmányról, hogy a korábbi 1976-os változatnál kétszer hosszabb lesz, az 224 cikkelyből állt.

 • Négy milliárd 100 millió dolláros büntetésre és további 550 millió dolláros kártérítésre kötelezte egy amerikai esküdtszék a Johnson & Johnsont. Kiderült ugyanis, hogy a 22 felperes nő, aki a cég babahintőporát intim testrészeken használta, petefészekrákot kapott - írja a euronews.


  Fotó: Reuters

  A hintőpor azbesztet is tartalmaz, és noha a gyártó ezt a 70-es évek óta tudta, nem tájékoztatta fogyasztóit a kockázatokról. A 22 felperes közül hatan nem érték meg a bírósági tárgyalást. 

  A Johnson & Johnson várhatóan fellebbez az ítélet ellen, miközben még 9000-en indítottak kártérítési pert ellene.

 • Hosszabbított munkaidőben dolgozik a horvát rendőrség pénteken és szombaton, hogy sürgősségi eljárásban mindenki útlevelet kaphasson, aki el szeretne jutni a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntőjére, melyben a horvát csapat a francia válogatottal mérkőzik meg - jelentette ki Davor Bozinovic belügyminiszter Zágrábban.

  A kép forrása: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

  "A belügyminisztérium nem fogja engedni, hogy azok, akik belépőkhöz jutottak és az utolsó pillanatban észrevették, hogy lejárt az útlevelük, Horvátországban maradjanak" - idézi az MTI Bozinovicot. 

  Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő újságíróknak pénteken úgy nyilatkozott: rendkívül izgatott a vb-n már eddig elért horvát siker miatt és nem tudja, hogyan fogja kibírni a döntőig. Hozzátette: meggyőződése, hogy a horvát válogatott fog győzni.