új hír érkezett
 • Így ne üljön soha repülőre!

  Dzindzisz Sztefan, 2018. július 11. szerda, 16:42

  Egy 40 centiméteres világháborús ágyúlövedék miatt nem engedtek felszállni a repülőre egy amerikai turistát a bécsi reptéren – írja az Euronews. 

  A rendőrségi szóvivő szerint a nő emléktárgyként akarta hazavinni a tárgyat. Ennek megfelelően csomagolás előtt gondosan meg is mosta a kiránduláson talált lövedéket, nehogy bepiszkítsa poggyászát. 

  A meggondolatlan amerikai turista végül néhány száz eurós büntetéssel megúszta a vakmerő kalandot. Zokszó nélkül kifizette a büntetést, és a következő járattal – ereklye nélkül – hazarepült. Azt ugyanis még az osztrákok hatástalanították, de nem adták neki vissza.

 • Befizette az ír adóhatóságnak több mint 13 milliárd eurós adótartozását az Apple – jelentette be a hvg.hu tudósítása szerint Pascal Donohoe ír pénzügymininszter. A cég ehhez hozzácsapott 1,2 milliárd eurónyi késedelmi kamatot is, így a befizetés jelenlegi árfolyamon meghaladta a 4622 milliárd forintot.

  Az írek azért hajtották be a pénzt, mert az Európai Bizottság szerint az amerikai céget aránytalanul kevés adó megfizetésére kötelezték, ami tiltott állami támogatásnak minősül.

  Éppen ezért két évvel ezelőtt utasították az ír adóhatóságot az adótartozás behajtására.

 • "A legrégebbi, nálunk fellelt hajóroncs még az Anjou-korból, az 1300-as évekből származik. Valaki lefűrészelt egy darabot a hajó egyik deszkájából, és elvitte" – mesélte a Borsnak Tóth János Attila, a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégésze.

  A napilap írása szerint olyan is előfordult, hogy valaki traktorral vontatott ki a vízből egy több száz éves roncsot, hazavitte, és felvágta tűzifának. Itt legalább happy end-nek örülhettünk, hiszen a hajótestet még az elégetése előtt megtalálták, sőt, összeilleszteni is sikerült a részeket.

  Az erdőből és a vízből sem lehet csak úgy elhozni a fát, ezt a törvény bünteti. Ami a földben, a vizekben és a barlangokban van, az az állam tulajdona - hívta fel a figyelmet a szakember.

 • Nagylelkű ajánlatot tett az MTA

  Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 19. szerda, 10:46

  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázatot írt ki kisgyermeket nevelő kutatónők és kiskorú gyermeküket egyedül nevelő kutatók tudományos előmenetelének elősegítése érdekében. Az Akadémia a pályázatot a doktori cím megszerzésére irányuló kérelem benyújtásához szükséges értekezés megírásának támogatására írta ki - olvasható az MTA tájékoztatójában.

  A pályázat keretében bruttó 1 millió 800 ezer forint összegű vissza nem térítendő ösztöndíj-támogatás nyerhető el, melyet a kedvezményezett 2019. január 1-je és december 31. között vehet igénybe, választhatóan három, négy, hat, nyolc vagy tizenkét hónapos támogatási időtartammal, az időtartamnak megfelelő hónaponkénti bontásban - áll az MTI által idézett felhívásban.


  Képünk illusztráció

  Az MTA fejezetének terhére várhatóan tíz pályázat támogatására nyílik lehetőség. A pályázatokat legkésőbb 2018. október 15-ig kell benyújtani a jelentkezőknek.