új hír érkezett
 • Díjazták a haszontalan tudósokat - íme, az egyikük

  K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 14. péntek, 14:35

  David Wartinger professzor egyik páciense pár éve azzal tért vissza a floridai Disneylandből, hogy elmozdult a veseköve, miközben a hegyi mennydörgő kisvasúttal utazott. Amikor a páciens többször is visszament a vidámparkba, a többi veseköve is kimozdult - idézi a 444.hu.

  Ezen fellelkesülve Wartinger professzor pedig szilikonból megépítette a beteg keringési rendszerét, még veseköveket is épített bele. Majd ő is elment hullámvasutazni. A kísérletből kiderült, hogy a Thunder kisvasút azért mozdította ki a vesekövet, mert gyakran váltakoznak a meredeken felfelé és lefelé haladó szakaszok.

  Ezzel Wartinger méltóvá vált a felesleges kutatásokat jutalmazó Ignobel-díjra. Ezt azok a kutatók kaphatják meg, akiknek munkája értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy vicces eredményhez vezetett. Évente tíz kiemelkedően haszontalan kutató kaphatja meg.

  A díjakat a Harvard Egyetemem adják át, és minden kutató kap 60 másodpercet, hogy bemutassa az eredményeit, vagy legalábbis mondjon valamit.


  Fotó: Unsplash.com
 • Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a múlt heti, hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t. A laboratóriumi vizsgálatok a vízben is azonosították a kórokozót. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges minőségjavító beavatkozásokat, a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak - írták a közleményben.

  Az eddigi eredmények mindkét település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere. A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben.

  Pixabay

  A Wikipédia szócikke szerint a campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség. A kórokozó csirke, kutya, macska, sertés belében él. Az emberi szervezetbe bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának vagy egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén. A beteg székletével a külvilágba jutó kórokozó emberről emberre is terjedhet. Ha valamely vízbázis megfertőződik ilyen módon a kórokozóval, az kisebb-nagyobb járványokat is okozhat - írta az MTI.

 • Legyen ön is milliomos! lesz a Vajna-tévén

  Domokos Erika, 2018. szeptember 24. hétfő, 14:06

  A TV2 hétfőn jelentette be új, őszi műsorait, ennek részeként azt is közölték, hogy műsorra tűzik a Legyen ön is milliomost! - számolt be a hvg.hu. A brit licence alapján készülő vetélkedőt korábban az RTL Klub vetítette 2000-től előbb Vágó Istvánnal, majd Fábry Sándorral, végül Friderikusz Sándorral, mint kvízmesterrel. A műsor a csatornán 2013-ban ért véget. Most az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 vette meg a lincencet, s ősszel indítja a műsort. A műsorvezető Gundel Takács Gábor lesz.

  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 • Október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően a Szépművészeti Múzeum, amely az új állandó tárlatok és az újjászületett Román csarnok (képünkön) mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamaratárlattal várja a közönséget - adta hírül az MTI.

  A Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet, ruhatárat alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak - közölte Baán László főigazgató.

  A kép forrása: Máthé Zoltán/MTI Fotó