új hír érkezett
 • Most mindenki megismerheti az autisták világát

  Szabó Dániel, 2018. október 12. péntek, 14:05

  Autista fiatalok munkái mutatkoznak be az Art Market Budapesten: az ő felnagyított rajzaikat nézhetik meg a látogatók virtuális valóság segítségével. A VR-szemüvegekkel hét alkotó 22 grafikáját tekinthetik meg az eredeti többszörösére nagyítva. A virtuális valóságban való lét nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek. A munkák elkészülését azt Autistic Art Alapítvány művészeti programja, valamint a Walter's Cube cég segítette.

  A kiállítás azért is fontos, mert az autista fiatalok egy része egyáltalán nem beszél, így a külvilág felé leginkább a rajzaikkal mutathatják meg, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. 

  „Különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegeknek köszönhetően a látogatók is egy zárt, belső világba kerülnek: nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Mintha csak zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője.  

  Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 

 • Különleges lesz az idei Száraz November

  Szepesi Anita, 2018. október 15. hétfő, 17:12

  Brit mintára, három évvel ezelőtt indította a Kék Pont Alapítvány a Száraz November névre keresztelt öngondozó projektet, melynek lényege, hogy a résztvevők egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. Idén először tematikus tartalommal is megtöltik a felhívást, kiemelt téma a nők alkoholfogyasztása, amit az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara által elvégzett kvalitatív kutatás eredményei indokoltak - írta a 444.hu.

  Nemzetközi kutatásokból kiderül, hogy a nők tendenciaszerűen kezdenek annyit inni, mint a férfiak. Ez azért is probléma, mert szervezetük rosszabbul reagál az alkoholra. A Kék Pont összeállítása szerint a kockázatos ivás a 25 évesnél fiatalabb, illetve a 60 évnél idősebb nőknél gyakoribb, azaz ők a leginkább veszélyeztettek. Viszont a női ivás még mindig egy stigmatizált terület a férfiak alkoholfogyasztásához képest, ezért kevésbé lehet róla beszélni, és kevésbé lehet segítséget is kérni, mert a nők alkoholfogyasztása gyakran még ma is tabutéma. A szervezők ugyanakkor szeretnék elkerülni, hogy a kezdeményezés kapcsán a nők ivása bármilyen mértékben is férfiak kontrollja alá kerüljön.


  Napi.hu, Szabó Dániel
 • Magyarország méznagyhatalom

  Szepesi Anita, 2018. október 15. hétfő, 16:15

  Kampány indul a belföldi mézfogyasztás ösztönzésére, ami az évente megtermelt 20 ezer tonnából jelenleg csupán 7 ezer tonna, egy főre számítva mintegy 70 dekagramm - idézi Nagy István agrárminisztert az MTI.

  Idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő a méhészek az előző évekhez képest. A megtermelt méz kiváló minőségű. Magyarország méznagyhatalomnak számít, Európában itt a második legnagyobb a méhsűrűség, ugyanakkor a mézfogyasztásban még nem szerepel az ország az élen. Belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik.

   

 • Meghalt a legendás tévés

  Szepesi Anita, 2018. október 15. hétfő, 12:16

  Hetvenéves korában, egy idősek otthonában érte a halál a magyar televíziózás hőskorának egyik kedvenc bemondóját, a hollófekete hajú, szépséges Baleczky Annamáriát - írja a Blikk.

  Egykori kolléganőjét, Bay Évát nagyon váratlanul ért a halálhíre. Elmondta, hogy Baleczkyt nagyon megviselte, amikor 1999-ben egy csapásra megszűnt a televíziókban közel 2000 bemondói státusz. Nem volt hajlandó elfogadni az elkerülhetetlent, nem akart szembesülni a valósággal, sokáig betegállománnyal próbálta elkerülni a kirúgását. Bay szerint lehet, hogy ezt később sem tudta ezt feldolgozni.