új hír érkezett
 • Borászatokkal közösen készít sört a Monyó sörfőzde

  K. Kiss Gergely, 2018. október 12. péntek, 17:40

  A Monyo Brewing Co. kisüzemi sörfőzde létrehozta a „Hungarian Terroir” kategóriát az olyan söröknek, amelyek valamilyen különleges helyi alapanyaggal készülnek. Ebben a termelő szerepe is nélkülözhetetlen és egyenrangú alkotóként vesz részt a projekt megvalósításában.

  A széria első tagja a villányi Heumann Winery / Pincészettel közösen született meg. A Spontan Syrah 2017 nevű italnál a Monyo által főzött alapsört a pincétől kapott Syrah törköllyel oltották be, a szőlő héján található mikroorganizmusokra bízva az erjesztést. A leerjedt sört 4 darab 225 literes, szintén a pincétől kapott használt Syrah barrique hordókba töltötték, ahol nagyjából még további egy évet érlelődött a sör. A végeredmény pedig egy spontán erjesztésű sör lett. Ezt a típust jellemzően Belgiumban főzik - a kategóriába tartozik például a Lambic. 


  A széria második tagjának, a Hungarian Terroir: Sopron - Blaufränkisch Russian Imperial Stout 2018-nak receptjét a soproni Pfneilsz Pincével együttműködve dolgozták ki. A Prémium Kékfrankos vörösborukból is adagoltak egy bizonyos mennyiséget a sörhöz, továbbá négy darab 225 literes kékfrankos hordóba is eltették pihenni egy kicsit az italt.

  A sörök 0,375l-es parafadugóval zárt palackokban és 20literes KeyKeg hordókban kerülnek piacra. A sorozat az idei évben a tervek szerint egy szekszárdi és egy tokaji verzióval fognak bővülni.

 • Közeleg a filmimádók ünnepe

  Domokos László, 2018. október 19. péntek, 14:34

  Október 25-28. között rendezi a Cinema City mozirajongóknak szóló eseménysorozatát, a Filmünnepet. A négy nap során minden fővárosi és vidéki moziban 3 filmet premier előtt mutat be, 6 alkotást premieren tűz műsorára a mozihálózat, így összesen több mint félszáz film közül választhatnak a mozizók.

  Így premier előtt debütál a mozikban az X–A rendszerből törölve, a Liza, a rókatündér rendezőjének új thrillere, az Egy nap, ami a cannes-i filmfesztiválon a legjobb elsőfilmnek járó elismerést kapta a Fiprescitől, a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől, illetve a Freddie Mercury életét és munkásságát bemutató Bohém Rapszódia. A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akció - thriller szintén a hivatalos bemutató előtt kerül a mozikba. A Filmünnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban október 21. vasárnap reggel 10 órától indul, jegyfoglalásra nincs lehetőség.

 • Az október 23-i és a november 1-jei négynapos szünetre igen sokan terveznek rövid elutazást. Bár ebben az időszakban jellemzően megnő az utasbiztosítási szerződések száma, még mindig sokan indulnak útnak megfelelő anyagi védelem nélkül - hívte fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

  Ma már egyre többen igénylik, hogy belföldi utazáshoz is utasbiztosítást kössenek, mivel gyakran előfordul, hogy betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a pihenést, vagy le kell mondani a szállást. Ez a biztosítási termék egy időben eltűnt a hazai piacról, ám a kereslet nyomán ismét megjelent egyes társaságok kínálatában.

  A belföldre optimalizált utasbiztosítás a szokásos fedezeteken kívül a fennmaradó szállásköltséget is megtéríti. De társíthatók hozzájuk kiegészítő biztosítások is: az asszisztencia szolgáltatás például a betegirányításban is segítséget nyújthat, de szintén népszerű az autós segítségnyújtás vagy a kiegészítő felelősségbiztosítás. Újdonságnak számít a kiegészítő szervezői felelősségbiztosítás, amely meghatározott önrész mellett akár több tízmillió forintos fedezetet vállal a belföldi, de a külföldi utasbiztosítások esetében is. Egy négytagú család büdzséjét - autós segítségnyújtással kiegészítve – pár ezer forinttal terheli csak meg az egy hétre kötött belföldi utasbiztosítás - írta a Mabisz.

  Fotó: Marton Szilvia / Napi
 • Íme, ez lett a 2018-as év fája

  Domokos László, 2018. október 19. péntek, 11:08

  A pécsi havihegyi mandulafa nyerte el 4779 szavazattal idén az év fája címet - közölte a kezdeményezést 2010-ben életre hívó Ökotárs Alapítvány.

  Az online szavazáson győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. Idén a Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta ebben az évben. Az Év fája versenybe idén 35 jelölés érkezett, amelyekből tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije - írta az MTI.

  A közönség így a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a Mária utcai mesefa, a Rómain álló fák, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa, a kamuti tudás fája, a zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs, a zuglói mezős fák és a békéscsabai égigérő gerlai vackor közül választhatta ki az Év fáját online szavazással július 9. és október 8. között. A fákra összesen 16 423 szavazat érkezett.

  A 2018-as magyarországi győztes pécsi mandula a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai év fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értek el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

  MTI Fotó/Sóki Tamás