új hír érkezett
 • Tarthatatlan a lomtalanítás Budapesten

  Domokos Erika, 2017. július 4. kedd, 13:37

  Óbuda polgármestere után Zugló vezetője is tarthatatlannak tartja a lomtalanítás jelenlegi gyakorlatát. Karácsony Gergely zuglói polgármester háromoldalú egyeztetést kezdeményez a főváros vezetésével és az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel (FKF) a lomtalanítás átalakításáról - közölte az önkormányzat.

  Hatalmas szeméthegy alakult ki Zugló lakatlan zöldterületein a néhány hete tartó lomtalanítás során. A Gvadányi utca környékére furgonokkal, teherautókkal szállították a hulladékot - minden bizonnyal más kerületekből, főváros környéki településekről - kihasználva azt, hogy az FKF ingyen elszállítja a közterületre kitett lomot. Zuglóban az így kialakult, jogszerűtlen gyakorlattal szemben eszközök híján az FKF, az önkormányzat és a hatóság is tehetetlen volt, a lakosság pedig hetekig szenvedett az áldatlan állapot miatt - olvasható a közleményben. Karácsony levélben fordul a főpolgármesterhez és az FKF vezetőjéhez, hogy vegyék elő ismét a lomtalanítás átalakításának ügyét és kísérleti jelleggel Zuglóban indítsák el a háztól-házig lomtalanítást és ha beválik, terjesszék ki azt akár Budapest más kerületeire is.

  MTI Fotó: Balaton József
 • Harminchárom több száz éves templomot újítanak fel magyar pénzből Libanonban - idézi a hvg.hu az S4C News hírét. Nem egyszerű felújításról van viszont szó, a cikkben megszólaló libanoni régész azt mondta, először fel kell fedni a templomok romjait, amivel meghatározhatóvá válik a koruk is, ezután következhet a restauráció és a renováció.

  Egy másik régész azt mondta, egyes templomoknál kevesebb a munka, például csak meg kell erősíteni a falaikat és restaurálni a freskókat, de vannak olyan lerombolt templomok is, amelyeket teljesen újjá kell építeni, ez pedig hónapokig is eltarthat.

  Forrás: Pixabay

  Az egész régészeti projekt két évet fog igénybe venni, első lépésként 16 templomot restaurálnak, majd a második fázisban további 17-et építenek újjá és renoválnak 2020 áprilisáig.

  A lap szerint a projektet a magyar állam finanszírozza, és 1,5 millió euróról van szó, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 460 millió forintról, amelyet a közel-keleti keresztény kisebbségek segítése érdekében áldoz erre a magyar kormány.

 • A Retro Rádióban indul újra B. Tóth László legendás műsora, a Poptarisznya - írja az Index a Borsra hivatkozva. A 71 éves lemezlovas-műsorvezető 1982-től vezette a Petőfi Rádióban futó Poptarisznyát, majd 1989 és 2002 között a Calypso Rádió 873 főszerkesztőjeként dolgozott.

  A Poptarisznya az elmúlt időszakban kizárólag online létezett, országos hálózaton csak most lesz újra hallható, írja a Bors.

  B. Tóth László szerkesztő-műsorvezető a Poptarisznya c. műsorban a Magyar Rádió 2. számú stúdiójában, 1986-ban.
  MTI Fotó

  A Poptarisznya vasárnap délutánonként lesz hallható, a visszatérő adás augusztus 19-én lesz a Retro Rádión.

 • Váratlan fordulat az USA-ban

  Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 14. kedd, 14:41

  Az amerikai demokrata párti szavazók már stabilan pozitívabban ítélik meg a szocializmust, mint a kapitalizmust - derül ki a Gallup felméréséből a 444.hu szerint. 2018-as felmérésük szerint 57 százalékuk tartja pozitívnak a szocializmust, és 47 százalék a kapitalizmust. Utóbbit kevesebben ítélték meg pozitívan, mint 2010 óta bármikor.

  A republikánus érzelmű szavazóknál egészen más az arány: 71 százalék tartja jónak a kapitalizmust, és mindössze 16 százalék a szocializmust.

  A felmérésnél nem definiálták a válaszadóknak, hogy mit jelent a két fogalom, egyszerűen megkérdezték, mit gondolnak ezekről.

  Fotó: EPA/Michael REYNOLDS 

  Az is megfigyelhető, hogy a fiatalok körében népszerűbb a szocializmus: a 18-29 év közötti amerikaiak 51 százaléka van jó véleménnyel a szocializmusról, és 45 százalékuk a kapitalizmusról. Utóbbit 2010-ben még 68 százalék szerette.

  Ha pedig Amerika egészét nézzük, 56-37 az állás a kapitalizmus javára, de míg annak csökken, a szocializmusnak nő a népszerűsége.

  A Gallup szerint elképzelhető, hogy a demokraták körében azért csökkent ennyire a kapitalizmus iránti lelkesedés, mert Donald Trump elkötelezett kapitalista, és ezt szereti is hangoztatni.