új hír érkezett
 • Kikből lesz idén Aranyanyu? Ön is szavazhat

  Szepesi Anita, 2017. október 3. kedd, 08:20

  Hétéves idén a Richter Aranyanyu Díj, az egyik legrangosabb hazai elismerés, amely az orvosnőket, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat és a szociális területen dolgozó nőket díjazza, olyan nőket, akik sokszor a háttérben maradva, kevés anyagi és erkölcsi elismerés mellett végeznek az egész társadalom számára felbecsülhetetlen értékű munkát.

  Az alapítók, a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író, valamint a zsűri tagjai a nagyközönségtől beérkezett jelölések alapján választották ki a döntősöket, akikre szeptember 25. és november 5. között a közönség is szavazhat ezen az oldalon. A döntősökről készült kisfilmet is itt lehet megtekinteni.

  A 9 Aranyanyu november 16-án díjátadó gálán veheti át az elismerést.

  2016 díjazottjai
  Napi.hu

 • Közeleg a filmimádók ünnepe

  Domokos László, 2018. október 19. péntek, 14:34

  Október 25-28. között rendezi a Cinema City mozirajongóknak szóló eseménysorozatát, a Filmünnepet. A négy nap során minden fővárosi és vidéki moziban 3 filmet premier előtt mutat be, 6 alkotást premieren tűz műsorára a mozihálózat, így összesen több mint félszáz film közül választhatnak a mozizók.

  Így premier előtt debütál a mozikban az X–A rendszerből törölve, a Liza, a rókatündér rendezőjének új thrillere, az Egy nap, ami a cannes-i filmfesztiválon a legjobb elsőfilmnek járó elismerést kapta a Fiprescitől, a filmkritikusok nemzetközi szövetségétől, illetve a Freddie Mercury életét és munkásságát bemutató Bohém Rapszódia. A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs akció - thriller szintén a hivatalos bemutató előtt kerül a mozikba. A Filmünnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban október 21. vasárnap reggel 10 órától indul, jegyfoglalásra nincs lehetőség.

 • Az október 23-i és a november 1-jei négynapos szünetre igen sokan terveznek rövid elutazást. Bár ebben az időszakban jellemzően megnő az utasbiztosítási szerződések száma, még mindig sokan indulnak útnak megfelelő anyagi védelem nélkül - hívte fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

  Ma már egyre többen igénylik, hogy belföldi utazáshoz is utasbiztosítást kössenek, mivel gyakran előfordul, hogy betegség vagy baleset miatt meg kell szakítani a pihenést, vagy le kell mondani a szállást. Ez a biztosítási termék egy időben eltűnt a hazai piacról, ám a kereslet nyomán ismét megjelent egyes társaságok kínálatában.

  A belföldre optimalizált utasbiztosítás a szokásos fedezeteken kívül a fennmaradó szállásköltséget is megtéríti. De társíthatók hozzájuk kiegészítő biztosítások is: az asszisztencia szolgáltatás például a betegirányításban is segítséget nyújthat, de szintén népszerű az autós segítségnyújtás vagy a kiegészítő felelősségbiztosítás. Újdonságnak számít a kiegészítő szervezői felelősségbiztosítás, amely meghatározott önrész mellett akár több tízmillió forintos fedezetet vállal a belföldi, de a külföldi utasbiztosítások esetében is. Egy négytagú család büdzséjét - autós segítségnyújtással kiegészítve – pár ezer forinttal terheli csak meg az egy hétre kötött belföldi utasbiztosítás - írta a Mabisz.

  Fotó: Marton Szilvia / Napi
 • Íme, ez lett a 2018-as év fája

  Domokos László, 2018. október 19. péntek, 11:08

  A pécsi havihegyi mandulafa nyerte el 4779 szavazattal idén az év fája címet - közölte a kezdeményezést 2010-ben életre hívó Ökotárs Alapítvány.

  Az online szavazáson győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. Idén a Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta ebben az évben. Az Év fája versenybe idén 35 jelölés érkezett, amelyekből tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije - írta az MTI.

  A közönség így a ceglédberceli falu fája, a kimlei hárs, a Mária utcai mesefa, a Rómain álló fák, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, a Nagykovácsi templomkert odvas hársfája, a pécsi havi-hegyi mandulafa, a szebényi nagy fa, a kamuti tudás fája, a zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs, a zuglói mezős fák és a békéscsabai égigérő gerlai vackor közül választhatta ki az Év fáját online szavazással július 9. és október 8. között. A fákra összesen 16 423 szavazat érkezett.

  A 2018-as magyarországi győztes pécsi mandula a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai év fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értek el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

  MTI Fotó/Sóki Tamás