új hír érkezett
 • Magyar siker az osztrák sztrádatenderen

  Domokos Erika, 2017. október 6. péntek, 15:02

  Egyedüli külföldi pályázóként a Salisbury Kft. nyerte meg az osztrák állami autópálya-építtető és üzemeltető ASFINAG régészeti tenderét - adta hírül a nyertes magyar vállalkozás. A Bécs-Brno között épülő A5-ös autópálya az osztrák fővárost fogja összekötni a cseh határral, csehországi meghosszabbítása az R25-ös autóút lesz. A magyar szakemberek az építkezés harmadik ütemébe, a 9 kilométeres, Poysbrunntól az osztrák államhatárig épülő szakasz munkálataiba kapcsolódhatnak be. A régészek fő fókusza Drasenhofen település térségére koncentrálódik: két lelőhelyen 20 ezer négyzetméteren végeznek majd feltárást. Emellett másik két területen – összesen 55 ezer négyzetméteren – régészeti megfigyelés és megelőző feltárás lesz a magyar cég feladata. A munkálatokban tucatnyi régész és szakember vesz részt – mindannyian a Salisbury Kft. munkatársai.

  „Az osztrák régészeti előírásoknak megfelelően 2016 novemberében és decemberében a területen már végeztek próbafeltárást. A legérdekesebb előkerült lelet akkor egy mammutagyar volt. Ebből, illetve a környezetében talált további leletek alapján valószínűsíthető, hogy a felső-paleolitikum vadászainak hagyatékát fogjuk feltárni” – mondta Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője.

  Az épülő M4-es autópálya nyomvonalán zajló régészeti feltárás Berettyóújfalu térségében 2015. június 1-jén. A Salisbury Kft. régészei egy kétszáz sírból álló gepida temetőt tártak fel. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 • Az M5-ös autópálya Szegedhez közeli pihenőhelyénél felejtette feleségét egy román autós szerdán, és abban a tudatban vezetett több száz kilométert, hogy párja a kocsiban van - írja az MTI.

  A családjával Olaszországba tartó férfi a pihenőhelyen nem látta, hogy felesége elment a mosdóba, azt hitte, a hátsó ülésen alszik, ezért elindult a gépkocsival.

  A nőnél sem telefon, sem készpénz, sem okmány nem maradt, autóstoppal indult családja után. Balatonkeresztúrig jutott, ahol egy benzinkútról rendőri segítséget kért, a tévedésre ráébredő férje pedig időközben a román nagykövetséggel vette fel a kapcsolatot.

  A család tagjai a követség és a rendőrség közreműködésével a fonyódi autópálya-rendőrségen találkoztak, majd folytatták útjukat.

 • Döntöttek a vallásszabadság napjáról

  Szász Péter, 2018. február 21. szerda, 14:58

  Tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazta meg az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely az 1568-ban Tordán elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tisztelegve a vallásszabadság napjává nyilvánította január 13-át - olvasható az Országgyűlés honlapján.

  A jogszabály szerint az Országgyűlés tagjai, "azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásból igyekszünk megérteni", emlékezni kívánnak a tordai vallásügyi törvényre, amely a világon először foglalta jogszabályba a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Az erdélyi országgyűlés a reformáció eszmeiségéből fakadó törvénnyel a hitelvi sokszínűség mellett kötelezte el magát, aminek köszönhetően a reformáció különböző ágai szabadon és békés úton alakulhattak önálló egyházzá - áll a szövegben.

  Az előterjesztés elfogadásáról 142 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Ház.

 • Zavarja a hideg? Ez semmi!

  Komócsin Sándor, 2018. február 21. szerda, 14:12

  Magyarországon a néhány fokos hőmérsékletet iszonyú hidegnek tartjuk február végén, ám aki bosszankodik emiatt, annak talán érdemes belegondolnia, hogy sokkal rosszabb is lehetne. A moszkvaiak például még előtte vannak az idei év leghidegebb hetének – derül ki a Moscow Times cikkéből. Február utolsó napjaiban az előrejelzések szerint a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá esik. A leghidegebbet február 26-án éjszakára várják mínusz 24 fokkal.

  Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor sajátos összefüggésre hívta fel a figyelmet. Eszerint ez lesz az az időszak, mikor a legtöbb lakástűz fog pusztítani, ugyanis az emberek felpörgetik a fűtést, ám számos ehhez használatos berendezés rossz állapotban van, ezért könnyen tüzet okozhat.

  A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 42,2 Celsius-fokot 1940. január 17-én mérték Moszkvában. Az elmúlt évben a legfagyosabb napon mínusz 29,8 fokig csökkent a hőmérők higanyszála. Néhány héttel ezelőtt az Oroszország északkeleti vidékén lévő Jakutföldön mínusz 69 Celsius-fok volt, ám ez nem tartotta vissza a helyieket, hogy megtartsák a tradicionális jeges vízbemerülést vízkereszt idején, január közepén.