új hír érkezett
 • Ismét együtt a két Oscar-díjas színész

  Domokos Erika, 2017. október 6. péntek, 18:07

  Újra együtt szerepel Emmy Thompson és Anthony Hopkins, ezúttal a BBC számára készülő Lear király-adaptációban játszik a két Oscar-díjas színész - írja az MTI. Korábban a Napok romjai és a Szellem a házban című filmekben szerepeltek együtt.

  A BBC News beszámolója szerint az új Lear-feldolgozás napjainkban játszódik, az Anthony Hopkins alakította Lear egy elképzelt angliai katonai diktatúra totalitárius vezetőjeként jelenik meg. Thompson a legidősebb lányát, Gonerilt játssza, Emily Watson lesz a középső lány, Regan, Cordelia, a legkisebb lány szerepét pedig Florence Pugh kapta. Jim Broadbent Gloucester grófjaként jelenik meg a filmben, a fiát, Edgart pedig Andrew Scott, a Sherlock-sorozat sztárja alakítja. A Shakespeare-drámát Richard Eyre rendezi, ő írja a tévés verzió forgatókönyvét is. Az Amazon Stúdió koprodukciójában készülő alkotás forgatása októberben elkezdődik, a BBC Two jövőre tűzi a műsorára.

  Emma Thompson a 66. Berlinale Film Fesztiválon 2016. február, forrás: Shutterstock
 • A Falcon Heavy rakéta világszenzációt kiváltó kilövése után a Washington Post szerint az amerikai főváros közlekedési hatósága előzetes engedélyt adott a Musk-birodalomba tartozó Boring Company fúró vállalatnak, hogy a város északkeleti részén, egy McDonald's mögötti elhagyatott területen ásási munkálatokba kezdjen - írja a Quibit.

  Musk még 2017 júliusában jelentette be a Twitteren, hogy szóbeli engedélyt kapott a kormánytól a Hyperloop projekt megvalósítására, ami a New York-Philadelphia-Baltimore-Washington D.C. vonalon közlekedne, és a tervek szerint 16 személyes kapszulák egy légritkított csőben száguldanának az állomások között, akár 1200 km/h-s sebességgel. A jelenlegi 2 óra 45 perces vonatút így 29 percre csökkenne a két végállomás között.

  SpaceX Falcon Heavy rakéta  Képünk forrása: AFP photo/Jim WATSON

  A projektre áldását adta az Amerikai Innovációs Hivatal is, amelynek vezére Donald Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner, valamint Maryland állam republikánus kormányzója, Larry Hogan is, aki már elkezdett intézkedni a szükséges engedélyekről – ha ugyanis Washingtonban tényleg elkezdődik a fúrás, akkor a következő állomás a marylandi Baltimore lehet.

  A Washington Post által megkérdezett szakértők szerint egy ilyen méretű alagút ásása sokkal lassabb és drágább lehet, mint azt Elon Musk képzeli (ő 6 és 7,5 milliárd dollár közé jósolja a költségeket), és ezt alátámasztva szívesen hivatkoznak a Tesla 3 csúszására, valamint Musk túlzó ígéretekre való hajlamára is.

 • Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában. A Frontiers in Marine Science című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői az úgynevezett mezopelágikus zónában - nagyjából 200-1000 méteres mélységtartományban - élő halakat vizsgáltak, és a kifogott példányok közül minden négyből nagyjából háromnak a gyomrában kimutatták a mikroműanyagokat - idézi az MTI a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portált.

  Forrás: Getty Images

  "A mikroműanyagok most kezdenek a köztudatba kerülni, ahogy számos kormány tervezi, hogy betiltja a kozmetikumokban és a tisztítószerekben előforduló műanyag mikroszemcsék használatát" - mondta Alina Wieczorek, a galwayi Ír Nemzeti Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

  A hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroméretű műanyagszemcsék felhalmozódnak a tengerekben, és az ottani élőlények szervezetébe kerülve gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

  A mezopelágikus zónában élő halak éjszaka úsznak fel a vízfelszín közelébe táplálkozni, majd napközben visszatérnek a mélybe, ami azt jelenti, hogy az óceánok minden zegzugába, akár a legmélyebb zónákban élő organizmusokig is képesek eljuttatni a megevett mikroműanyagot. Ezek a halak ráadásul olyan halaknak is a prédái, amelyeket az emberek is fogyasztanak, ami azt jelenti, hogy a mikorműanyagokhoz tapadó vegyi hulladékok - közvetett módon - az élelmiszerkészletünket is megfertőzhetik.

  A szakemberek további vizsgálatokat terveznek annak kiderítésére, hogy miként kerülnek a mikroműanyagok ezeknek a halaknak a szervezetébe.

 • Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségét minden nyugati politikus irigyelheti, hiszen a választók bőven több mint kétharmada támogatja, ám a Krím-félszigeten olyan szavazati arányra számíthat a március 18-ai elnökválasztáson, ami még ezt is felülmúlja – derül ki a Moscow Times cikkéből.

   A VTsIOM állami közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a választók 90 százaléka azt tervezi, hogy Putyin neve mellé teszi az X-et. Ez nagyjából 20 százalékponttal magasabb arány az elnök átlagos oroszországi támogatottságánál.

  Dicséretes nemzeti elvakultságra utal, hogy bár a félsziget 2014 tavaszi orosz annektálása óta nyugati gazdasági embargó és a turizmus visszaesése rombolja a helyek életszínvonalát, ez nem befolyásolja elkötelezettségüket minden oroszok elnöke iránt. Jellemző, hogy az elnökválasztás időpontját a Krím elcsatolásának negyedik évfordulójához igazították. A krímiek választási hajlandósága szintén erősebb az átlagosnál, ugyanis 80 százalékuk tervezi, hogy részt vesz a szavazáson.

  A közvélemény-kutatásból azt is kiderült, hogy a helyiek háromnegyede bízik a félszigetet irányító Szergej Akszjonovban. Csak a válaszadók harmada panaszkodott arra, hogy stabil vagy erősödő korrupció károsítja a közéletet. A megkérdezettek 82 százaléka elégedett a helyzetével, úgy gondolja, hogy a dolgok egyre jobban alakulnak Oroszország Ukrajnától lenyúlt köztársaságában.