új hír érkezett
 • Elkobozták az Istenek eledelét

  Domokos László, 2017. október 26. csütörtök, 10:16

  Csaknem 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az Istenek eledele néven forgalmazott terméket számos bio boltban, valamint az interneten árusította a cég. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

  A készítményt széles körben – különböző bioboltokban és az interneten – árusították, annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók jelenleg forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

   A szabálysértést súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfű termékeket, holott az ingatlan sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható - közölte a Nébih.

 • Japán egyik legnépszerűbb téli ételkülönlegessége a híresen mérgező fugu (magyar fordításban gömbhal). Az állatot csak speciálisan képesített szakácsok készíthetik el, mert mája és bőre is életveszélyes anyagokat tartalmaz.

  AFP PHOTO / Szunó Joshikazú

  Éppen emiatt kellett most figyelmeztetést kiadni egy japán városban: hétfőn Gamagori város egyik szupermarketjében öt fugu halat adtak el, anélkül, hogy kivették volna a mérgező részeit, ami halálos lehet. Az ötből hármat már megtaláltak, de kettő még forgalomban van, így most azt kérik a helyiektől, hogy egyáltalán ne egyenek fugu halat - írja a 444 a BBC alapján. 

 • Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az MTI híre szerint. Ezen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a 2018-as díjazottakat. A séfek megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát és felfedezhetik Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is az itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot. A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén és azt is megmutassa, hogy Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen - idézte Gullert az állami hírügynökség.

  Illusztráció, forrás: StockSnap
 • Óriási fogás Lesothóban

  Domokos Erika, 2018. január 15. hétfő, 13:11

  A dél-afrikai Lesothóban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű nyers gyémánt, amelyet a világ legértékesebbjei közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül. Az MTI a Financial Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy a világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántja akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. Richard Knights gyémántszakértő emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

  Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona. A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke - írta az MTI.

  Illusztráció, Pink Star/forrás: AFP