új hír érkezett
 • 800 milliárd dollárt (!) akar a szaúdi kormány lefoglalni - a magyar éves GDP több mint hatszorosát

  Szabó Zsuzsanna, 2017. november 9. csütörtök, 18:38

  A szaúdi kormány 800 milliárd dollár értékben tervez lefoglalni készpénzt és különböző vagyontárgyakat a szombaton őrizetbe vett magas rangú vezetőktől - írja a Wall Street Journalra hivatkozva a G7. 

  A nehezen felfogható összeg 25 százalékkal több, mint Szaúd-Arábia tavalyi, 646 milliárd dolláros GDP-je. (Összehasonlításként: Magyarország éves GDP-je 2016-os KSH adatok alapján 125,8 milliárd dollár volt.)

  A hihetetlen számot az is jól mutatja, hogy nagyjából ennyit ér most a tőzsdén a világ legértékesebb vállalata, az Apple. A 800 milliárd dollár nem sokkal kevesebb, mint a három legnagyobb, magánkézben lévő olajvállalat (Exxon, Chevron, Shell) összértéke a mostani tőzsdei árfolyam alapján.

  A frissen felállított korrupcióellenes hatóság több mint hatvan herceget, minisztert és más magas rangú vezetőt vett őrizetbe, akiket az egyik legelegánsabb rijádi hotelben tartanak fogva. Köztük a leggazdagabb szaúdit, Al-Valíd bin Talalt vagy Bakr bin Ládent, a legnagyobb szaúdi építőcég, a Saudi Binladin Group elnökét. Több jel is arra utal, hogy a művelet politikai célokat szolgált, és leginkább a 32 éves koronaherceg, Mohamed bin Szalmán példátlan hatalomkoncentrációjával van összefüggésben.

  Fotó: Shutterstock

  A szaúdi központi bank kedden jelentette be, hogy befagyasztja a fogvatartott vezetők bankszámláit. A leszámolás nemcsak Mohamed hatalmát erősítik, hanem a több sebből vérző szaúdi államháztartásnak is menekülést jelenthetnek. A kormány ugyanis bejelentette, hogy azok a vagyontárgyak, amelyeket korrupciós tevékenység miatt foglalnak le, a szaúdi állam tulajdonába kerülnek.

  Az ország gazdasága jelenleg jelentősen függ az olajártól. A csökkenő olajárak és a jemeni háború költségei miatt tavalyelőtt 15 százalék, tavaly pedig 17 százalék volt a költségvetési deficit. A hiányt részben a szaúdi állam devizatartalékaiból fedezték, ami 2014-es csúcsáról, 730 milliárd dollárról 488 milliárdra esett vissza augusztusban.

 • Mit csinál most Hosszú Katinka férje?

  Domokos László, 2018. február 19. hétfő, 11:40

  Az edzősködés jelenti Shane Tusup, Hosszú Katinka egykori edzője és  jelenlegi férje számára a boldogságot - számolt be a Blikk.

  Lapinformációk szerint a pár hónapok óta nem él együtt, a ráadásul Hosszú már a válókeresetet is beadta. Emellett a szakmai életükben is elhidegültek egymástól, már nem Tusup tartja Hosszú tréningjeit, csak az ő edzéstervei alapján készül. Arra is ügyelnek, hogy ne találkozzanak: Tusup reggel tart edzést közös klubjukban, az Iron Aquaticsban, míg Hosszú csak utána érkezik a Duna Arénába.

  Azt nem tudni, mikor kerülhet sor hivatalosan is a válásra, mi lesz a sorsa az úszóklubnak, a százmilliókat érő közös cégnek, az Iron Corporationnek, illetve annak a több százmilliós vagyonnak, amin osztozniuk kell, mindenesetre Tusup még reménykedik, továbbra is viseli jegygyűrűjét - írta a napilap.

 • A Vodafone és a Mango divatmárka együttműködése nyomán hamarosan valósággá válnak a digitális próbafülkék, melyek első körben a kiemelt Mango üzletekben lesznek elérhetők világszerte - adta hírül a távközlési cég.

  A digitális próbafülkék alapját a Mango által tervezett és a Vodafone, illetve a Jogotech együttműködésében fejlesztett, IoT (Internet of Things, azaz dolgok internete) megoldást alkalmazó digitális tükör adja. A tükör lehetővé teszi, hogy a vásárló beolvassa a ruhacímkéket, majd egy digitális óra segítségével jelezhet az üzletben dolgozó értékesítőnek, ha különböző méretekre vagy színekre van szüksége. Emellett az eszköz további ruhákat is javasol az eredetileg választott ruhadarab kiegészítéseként.

  A kiskereskedelem jövőjét az online és offline vásárlási élmények összekapcsolásában látjuk. Ezek az új típusú próbafülkék újabb lépést jelentenek az üzleteink digitális átalakításában, egy merőben új élményt kínálva vásárlóinknak - mondta Guillermo Corominas, a Mango ügyfélkapcsolati vezetője.

  Napi / Marton Szilvia
 • A Hitelintézeti Szemle tudományos folyóirat első kínai nyelvű válogatáskötetét pénteken mutatták be a Magyar Nemzeti Bank munkatársai, a kiadványt a kínai Holdújév első napján publikálta a jegybank - közölte az MNB az MTI-vel. (Ezzel a kínai asztrológia szerint február 16-án beköszöntött a Kutya éve - a szerk.) Az MNB, a folyóirat kiadójaként a kínai nyelvű publikációval elsősorban a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez kíván hozzájárulni. A Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottsága bízik abban, hogy a kínai nyelvű ismeretterjesztő folyóirat hiánypótló és jelentős kiadvány, amellyel gazdaságdiplomáciai szempontból is értékes kezdeményezést indítanak el - írta a jegybank.

  Az MNB-alapítványok Pallas Athéné Könyvkiadójának első kötetét is ma mutatták be, ez Boyé Lafayette De Mente A kínai észjárás - a hagyományos kínai gondolkodásmód és kortárs kultúrára gyakorolt hatásai címmel jelent meg. A könyv egyfajta iránytűt ad a kínai gondolkodásmódhoz. A kibontakozó "új világrend" várhatóan a kelet felemelkedését hozza majd, ezért különösen fontos megérteni a kínaiak gondolkodását, kultúráját - mondta Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke.