új hír érkezett
 • Ezt nézze meg! A víz alatti kerteké a jövő?

  Domokos Erika, 2017. november 10. péntek, 12:30

  Az első víz alatti kertet már megépítették, és meglepően hatékonyan működik - írja a Szántóvető blog a nemosgarden.com-ra hivatkozva. Naponta 30-35 ezer hektár termékeny talaj tűnik el bolygónkról az ember által is okozott természeti hatások (aszály, sivatagosodás, erózió, árvizek) miatt. Ha elfogy a föld, növénytermesztésre akár a tengerek, óceánok, nagyobb tavak mélye is alkalmas lehet. Így gondolja az olasz Sergio Gamberini is, aki 2012-ben két nagy hobbija, a búvárkodás és a kertészkedés egyesítésével ötlötte ki projektjét. A Nemo kertjének nevezett vállalkozás mindössze néhány átlátszó, levegővel töltött ballonnal indult, ezeket horgonyozták le a víz fenekére. A belsejükbe magokkal teleültetett cserepeket helyeztek el, és hamarosan megtörtént a csoda: a növények kikeltek és fejlődni kezdtek - olvasható a blogon.

  Forrás: nemosgarden.com

  Nemo kertje ma már nem csupán fantáziadús ötlet, hiszen az észak-olaszországi Savona közelében, a Noli-öböl mélyén évek óta működik a 100 négyzetméter kiterjedésű kísérleti telep. A módszer elsősorban a zöldségtermesztés megreformálására volna alkalmas. Az állandó hőmérséklet és a természetes párolgás tökéletes üvegházi környezetet teremt. A világszerte felhasznált édesvíz 70 százalékát jelenleg a mezőgazdaság fogyasztja el - az új megoldás révén viszont a bőségesen rendelkezésre álló sós vizet fordítanánk (sótalanítást követően) öntözésre. A tenger mélyén az aszályok vagy áradások sem sújtanák a termést. A zárt rendszerekben nincsenek kórokozók, kártevők, ezért vegyszereket sem kell használni a termesztés során. A projekt honlapját itt találja.

 • Japán egyik legnépszerűbb téli ételkülönlegessége a híresen mérgező fugu (magyar fordításban gömbhal). Az állatot csak speciálisan képesített szakácsok készíthetik el, mert mája és bőre is életveszélyes anyagokat tartalmaz.

  AFP PHOTO / Szunó Joshikazú

  Éppen emiatt kellett most figyelmeztetést kiadni egy japán városban: hétfőn Gamagori város egyik szupermarketjében öt fugu halat adtak el, anélkül, hogy kivették volna a mérgező részeit, ami halálos lehet. Az ötből hármat már megtaláltak, de kettő még forgalomban van, így most azt kérik a helyiektől, hogy egyáltalán ne egyenek fugu halat - írja a 444 a BBC alapján. 

 • Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az MTI híre szerint. Ezen részt vesznek Európa Michelin-csillagos séfjei is, ők köszöntik a 2018-as díjazottakat. A séfek megismerhetik a magyar gasztronómiai kultúrát és felfedezhetik Budapest különleges hangulatát, sokszínűségét is az itteni tartózkodásuk alatt: a Michelin és az MTÜ közösen szervezi számukra a programot. A rendezvény Magyarország számára páratlan lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióját a világ kulináris térképén és azt is megmutassa, hogy Budapest és Magyarország készen áll arra, hogy bármilyen, világszinten is fontos nemzetközi esemény házigazdája legyen - idézte Gullert az állami hírügynökség.

  Illusztráció, forrás: StockSnap
 • Óriási fogás Lesothóban

  Domokos Erika, 2018. január 15. hétfő, 13:11

  A dél-afrikai Lesothóban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű nyers gyémánt, amelyet a világ legértékesebbjei közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül. Az MTI a Financial Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy a világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántja akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. Richard Knights gyémántszakértő emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

  Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona. A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke - írta az MTI.

  Illusztráció, Pink Star/forrás: AFP