új hír érkezett
 • Meghalt Rachid Taha

  K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 12. szerda, 13:20

  59 éves éves korában életét vesztette Rachid Taha francia-algériai zenész - idézi a Le Parisient a 24.hu. Halálát szívinfarktus okozta szerdán reggel.

  Zenéjére sok stílus is hatással volt, többek között a rai, a techno, a rock és a punk is. Pályafutását a Carte de Séjour rockzenekar vezetőjeként kezdte Párizsban, majd szólóénekesként főleg arabul énekelt.

  A politikában mindig kiállt a demokrácia, a tolerancia és az altruizmus mellett és szembehelyezkedett a rasszizmussal, a fundamentalizmussal és a megkülönböztetéssel. Szólóénekesként a Diwan című album jelentette számára az áttörést, amin maghrebi arab hagyományos dalokat dolgoz fel.

  A művész Magyarországon is többször fellépet - egyebek közt a 2016-os Sziget Fesztiválon.

 • Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a múlt heti, hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t. A laboratóriumi vizsgálatok a vízben is azonosították a kórokozót. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges minőségjavító beavatkozásokat, a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak - írták a közleményben.

  Az eddigi eredmények mindkét település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere. A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben.

  Pixabay

  A Wikipédia szócikke szerint a campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség. A kórokozó csirke, kutya, macska, sertés belében él. Az emberi szervezetbe bejuthat a baktérium a fertőzött állat elégtelenül megfőzött-megsütött húsának vagy egyéb termékeinek (például nyers tejnek) a fogyasztása révén. A beteg székletével a külvilágba jutó kórokozó emberről emberre is terjedhet. Ha valamely vízbázis megfertőződik ilyen módon a kórokozóval, az kisebb-nagyobb járványokat is okozhat - írta az MTI.

 • Legyen ön is milliomos! lesz a Vajna-tévén

  Domokos Erika, 2018. szeptember 24. hétfő, 14:06

  A TV2 hétfőn jelentette be új, őszi műsorait, ennek részeként azt is közölték, hogy műsorra tűzik a Legyen ön is milliomost! - számolt be a hvg.hu. A brit licence alapján készülő vetélkedőt korábban az RTL Klub vetítette 2000-től előbb Vágó Istvánnal, majd Fábry Sándorral, végül Friderikusz Sándorral, mint kvízmesterrel. A műsor a csatornán 2013-ban ért véget. Most az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 vette meg a lincencet, s ősszel indítja a műsort. A műsorvezető Gundel Takács Gábor lesz.

  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 • Október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően a Szépművészeti Múzeum, amely az új állandó tárlatok és az újjászületett Román csarnok (képünkön) mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamaratárlattal várja a közönséget - adta hírül az MTI.

  A Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet, ruhatárat alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak - közölte Baán László főigazgató.

  A kép forrása: Máthé Zoltán/MTI Fotó