Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A certifikátok nagyon kedvelt termékek a külföldi tőzsdéken. Nálunk a Budapesti Értéktőzsdén is megtalálhatóak, de mégis kevesen kötik. A legfontosabb talán az, hogy jóval kevesebb pénzt kell értük fizetni, mint az alaptermékért és ráadásul mindkét irányban spekulálhatunk, így akár a részvény árának esésére is játszhatunk. Egy darab is vehető, nincs kötelező mennyiség, mindenki magához mérten alakíthatja ki a befektetést. Forintért vásárolható így nem kell külön foglalkoznunk a forint árfolyamával sem.

Amennyiben az alapterméket kiválasztottuk, lehet ez arany, ezüst, olaj, OTP vagy akár a dollár, megkeressük a nekünk megfelelő, long-emelkedés vagy short-esés irányhoz tartozó termékeket. Minden certifikátnak van lejárati ideje, illetve kiütési ára. Amennyiben az alaptermék ára számunkra kedvezőtlen irányba megy és eléri a megadott kiütési árat, a certifikát megszűnik és elszámolódik a maradvány értéken.

Jelen esetben a OTPS03 short certifikát 750 forint, az OTP részvény 5000 forint. Ha leesne az OTP árfolyama kb. 4800-ra ez akár még újabb 50 százalékot is hozhat a certifikátban. Nem beszélve arról, ha tovább esne, duplázhatjuk is a pénzünket. Ha van OTP részvényünk, tulajdonképpen el sem kell adnunk, elég ha lefedezzük a short-certifikát vétellel. Az esésnél megnyert pénzből vehetünk újabb részvényeket. A kiütési árra azért érdemes figyelni, mert 5432 forintos OTP részvényárfolyamnál, megszűnik a termék, azaz ha mégis felfelé megy tovább az OTP, a certifikát ára csökken, majd a kiütésnél megállapított áron elszámolnak. Azonban, itt is alkalmazhatunk stop megbízást, azaz bármikor zárhatjuk a pozinkat, ha úgy ítéljük meg, hogy ellenünk megy a piac.

OTP-vel rendelkező kisbefektetők számára kedvező lehet, hogy alacsony, akár egy-kétszázezres befektetéssel már is lefedezhetik a több milliós részvény portfóliójukat. De a magas tőkeáttétel miatt kiválóan alkalmas olyan spekulánsok számára is, akik nem mernek nagyban játszani, de azért van elképzelésük a részvényárak változásának lehetséges irányáról. Ők azok, akik kis pénzzel ugyan, de többszörözhetik rövid idő alatt a pénzüket. Érdemes kicsiben kezdeni és megtapasztalni a napi akár 10-20 százalékos nyereség ízét. Nem elképzelhetetlen a heti duplázás sem. A nemzetközi tőzsdék a csúcson, a nyár is közeleg, sokan úgy gondolják lassan érik az esés.

A mai napon utoljára tekintheti meg a Solar Capital rovatát, ha a továbbiakban is szeretne kapcsolatban maradni velünk, akkor regisztráljon a Solar Capital honlapján hírlevelünkre, vagy nyisson számlát.

 

P.Zsolt, Solar Capital