Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piac az előzetes híresztelések hatására már szinte rezzenéstelenül fogadta a hírt, sőt a kora délelőtti órákban inkább az erősödés irányába indult el 294 környékéig, majd letáborozott 295-nél. A befektetők nyilvánvalóan még meg akarják várni, hogy mit mond Matolcsy a délután kettőkor kezdődő beszédében, amiben a jegybank jövőbeni monetáris politikájáról kaphatunk iránymutatást. Valószínűsíthető, hogy piacnyugtató hatása lesz a beszédnek, azaz nem az unortodox monetáris eszközök azonnali bevetéséről kezd el beszélni a frissen kinevezett jegybank elnök. Emiatt elképzelhető, hogy délután sem a gyengülés lesz a jellemző a hazai fizetőeszköz tekintetében, hanem további óvatos forinterősödés várható.

EUR/HUF grafikon
Kép: Solar Capital

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy ehhez megnyugtató híreknek kell megjelenni a ma délután megjelenő amerikai makroadatok frontján is és az olasz választásokkal kapcsolatos újabb fejlemények sem kellene, hogy borzolják a kedélyeket. Ezek mellett nagyon fontos lehet a délután folyamán, hogy végre meg tudnak-e állapodni az Egyesült Államokban a demokraták és a republikánusok a mai nappal életbe lépő 85 milliárd dolláros költségvetési megszorításokkal kapcsolatban, azaz elejét tudják-e venni egy esetleges globális pánikhangulat kialakulásának. Ez korántsem biztos, hogy még az európai kereskedési időben történik meg. Amennyiben abból indulunk ki, hogy december végén is az utolsó pillanatban született megállapodás a két fél között, amivel el tudták tolni a végső megoldás megalkotását, akkor nagy esélye van annak, hogy ezt most, az utolsó utáni pillanatban is megteszik, ezáltal megnyugtatva a piacokat.

A forintra visszatérve tehát nagyobb esélye lehet ma annak, hogy inkább pozitív, vagy semleges hírek látnak napvilágot a nap folyamán, ami inkább a forint pár forintos erősödését hozhatja, mint gyengülését.

 

Csollák László

Solar Capital