Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legutóbbi írása tovább gerjesztette azon félelmeket, miszerint a kormány egyik gazdaságpolitikai célja a gyengébb forint lehet, miután kifejtette negatív véleményét az erős forint politikával szemben. Mint azt már korábban kifejtettük, nagy valószínűséggel a kormány árfolyam - politikája gyengülő forintért kiállt, de lássuk, technikai szemszögből hogyan fest a kép.

Pontosan egy évvel ezelőtt indult el a forint erősödő trendje 324-ből, és egészen 274-ig esett az euró a nyár folyamán. Ez ötven forintos elmozdulás, aminek a korrekciós szintjeit az úgynevezett Fibonacci mérték mutatja, amit előszeretettel használnak technikai guruk és egyszerű földi halandók egyaránt.

EUR/HUF árfolyam
Kép: Solar Capital

Az ábrán jól látszik, hogy jelenleg az előző trend ötven százalékos szintjénél vagyunk, tehát pont 25 forintot emelkedett az euró az aljához képest. Ez a szint több szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír: egyrészt a 300 mint szép kerek szám sok befektető számára kiemelten figyelt cél-stop- pánik stb. szint. Másrészt 2012 során többször is megállt a forintgyengülés 300-nál. Harmadrészt - tekintettel az elmúlt hónapok tapasztalatára - 300 környékén jelentős mértékű exportőr-eredetű euró eladási nyomásra is számíthatunk. Mindez azt jelenti, hogy első körben ha át is megyünk 300-on, valószínűleg csak pár forintos stop-vadászatra kell számítani, és várhatóan 300 +-5 forintos sávra kell számítani a következő napokban- hetekben.

 

Misik Sándor (CIIA), Solar Capital