Kónya Ádám

04.
06.
07:08

Ha el is fogy az ivóvíz, akkor is a turistáktól várnak megváltást a kihaló magyar zsákfalvak

Számos apróközség fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi területein, melyek lakosságszáma néha a húsz főt sem éri el. Többségükben zsákfalvak, idősödő lakossággal és általában szerény infrastrukturális körülményekkel, viszont annál vonzóbb környezeti adottságokkal. Az utóbbi időben érdekes tendencia ütötte fel a fejét ezen aprófalvak többségében: manapság keresve is nehéz eladó ingatlanra találni a településeken, pedig van, ahol a vizet is lajtoskocsival hozzák, térerő is alig van. Helyszíni riport szakadt utakról, üres házakról, napelemparkokról.

Szerző(k): Kónya Ádám
03.
30.
17:33

Újabb 800 ember veszíti el a munkáját Ózdon

Végleg bezár a Johnson Electric autóipari alkatrészgyára Ózdon - jelentették be a cég képviselői. 2022 áprilisáig mintegy 800 fő veszíti el a munkáját. Sokakat váratlanul ért a hír, hiszen az elmúlt hónapban még embereket toboroztak irodai munkára. Különösen fájó a mostani bejelentés a város számára, mivel 2020 végén egy másik nagy ipari vállalat, a korábban közel 1000 embert foglalkoztató ABB is kivonult az észak-magyarországi településről.

Szerző(k): Kónya Ádám
03.
03.
20:14

A farkas után a medve is visszatér a magyar erdőkbe

A farkasok már visszatelepültek hazánkba, a medveészlelések száma pedig évről évre emelkedik. Különösen az Észak-magyarországi régióra jellemző a csúcsragadozók jelenléte. A védett, ritka, de annál veszélyesebb állatokkal való találkozás veszélyt jelenthet a túrázók számára, de a ragadozók előfordulása az erdőgazdaságok működését is befolyásolhatja.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
27.
17:15

Fejlesztett és előrébb lépett a miskolci Déli ipari park

Tudományos és technológiai park címet kapott Miskolc déli ipari területe az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Az új besorolás a várakozások szerint még vonzóbbá teszi a parkot a beruházni kívánó hazai és külföldi cégek számára.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
18.
06:40

A japán cégek elsőként lobbiztak a magyar sertéshúsért

Évek óta keresett a magyar sertéshús Japánban. Miután a szigetország az afrikai sertéspestis miatt leállította húsimportját a vírussal érintett országokból, Magyarország a disznóhús exportbevételeinek negyedét vesztette el. Azonban köszönhetően a magyar sertés népszerűségének is, Japán a világon először hazánkkal kötött regionalizációs megállapodást, amely újra lehetővé teszi a húskivitelt.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
14.
19:23

A sült és panírozott csirke húzhatja ki a válságból a baromfiipart (interjú)

Felgyorsította a koronavírus-járvány a fogyasztói szokások és az értékesítési lánc átalakulását a baromfiiparban, és bár a szektorban így is sok a bizonytalanság, még kedvezően is kijöhet az iparág a válságból. Az európai baromfi- és élelmiszeripar egyik meghatározó szereplőjével, a Tranzit Csoport vezérigazgatójával, Szabó Ákossal beszélgettünk.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
12.
15:25

Kampány indult a két vírus által sújtott iparág népszerűsítésére

A sertéshúst, illetve annak készítményeit népszerűsítő kampány indult a napokban. A nagyböjt kezdetéig tartó reklámhadjárat igen nehéz időszakban próbál javítani az iparág helyzetén, mivel jelenleg két vírus is sújtja a szektort. Az elmúlt évek tendenciái azonban kedvezően alakultak: 2013 óta közel harmadával, 30 kilogrammra nőtt Magyarországon az egy főre jutó éves disznóhúsfogyasztás.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
10.
19:35

Gazdaságvédelmi javaslatok érkeztek vidékről is

Gazdaságvédelmi javaslatcsomag elkészítésével segítették a kormányt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megyei szervezetei a válság alatt. Az ajánlások a pandémia negatív gazdasági hatásainak kezelését szolgálták. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnökét kérdezte korábbi javaslataikról a Napi.hu.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
07.
15:33

A 200 ezer forintból alapított cég, amely mára 70 milliárdos forgalmat bonyolít

A 30 éve 200 ezer forintból alapított debreceni családi vállalkozás története almakereskedelemmel kezdődött, mára viszont 70 milliárdos éves forgalmával az európai baromfiipar egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált. A közelmúltban befejezett, 15 milliárd forintos fejlesztései mellett a cég vezetője a nemrégiben jelentette be újabb, közel 20 milliárdos beruházásait. A Tranzit-csoport vezérigazgatójával, Szabó Ákossal beszélgetett a Napi.hu.

Szerző(k): Kónya Ádám
02.
04.
06:39

Nyolcmilliárdos turisztikai beruházást terveznek Hajdúszoboszlón

Mintegy nyolcmilliárd forintból egy kétezer ember befogadására alkalmas multifunkciós rendezvényközpont épül Hajdúszoboszlón.

Szerző(k): Kónya Ádám