A 4iG az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyásának megfelelően nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátás keretében a Spacecom részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg.

A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez.

Büszkék vagyunk arra, hogy 18 hónap előkészítő munkája után az izraeli kormány hozzájárult a kritikus infrastruktúrát tulajdonló és üzemeltető Spacecom kisebbségi tulajdonszerzéséhez. A megállapodással a 4iG lehet az első magyar vállalat, amely a földi adatátviteltől a műholdas kommunikációig teljes körű, egymásra épülő szolgáltatásokkal rendelkezik a távközlés, illetve a digitális kommunikáció területén

– mondta Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke.

"A megállapodás új lehetőségeket nyithat mindkét vállalat számára az űriparban. A Spacecom jelentős szaktudása és technológiai tapasztalatai nagymértékben támogatják majd az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását, amelyre az együttműködés kapcsán létrejövő technológiai és tudástranszfereknek köszönhetően 4-5 éven belül sor kerülhet" - tette hozzá.

AMOS 3

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályát használva.

Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját.

Emellett a CarpathiaSat rendelkezik majd a magyar geostacionárius pályaszakasz húsz évre szóló üzemeltetési jogával is. A 4iG Nyrt. Spacecomban történő tulajdonszerzése jelentős technológiai és üzleti támogatást biztosít majd az AMOS 3-at váltó, magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!