A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a napokban jelentette be, hogy a március 26-án megrendezett 5G-s frekvenciák árverésén, amelynek keretében az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiára és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságaira licitálhattak szolgáltatók, a részt vevő vállalatok összesen 128,49 milliárd forint értékben vásároltak három frekvenciasávban 15 évre szóló használati jogosultságot. Az árverésen a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. vehetett részt.

A bejelentést követően a három vállalat közleményben tudatta, mire tervezi használni az elnyert frekvenciákat. A Vodafone Magyarország összesen 38,65 milliárd forint értékben vásárolt be, az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal - amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére - a szolgáltató folytatni akarja az 5G-s hálózatai kiépítését, valamint Magyarország digitalizálása érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

A Vodafone Magyarország ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy összesen 80 MHz-et szerzett a 2020. március 26-i árverésen:

  • 3,6 GHz-es frekvenciasávban 8,25 milliárd forintért 50 MHz-et, ami lehetővé teszi a Vodafone Magyarország számára, hogy 5G hálózati sebessége elérje akár az 1Gbps letöltési sebességet. A megszerzett frekvencia akár már 2020 áprilisában elérhető lesz.
  • 700 MHz-es frekvenciasávban 26 milliárd forintért 2x10 MHz-et, ami az 5G lefedettség további kiterjesztését teszi lehetővé. A frekvencia várhatóan 2020. szeptember 6-tól vehető igénybe, addig a földfelszíni digitális televízió műsorszóró állomások üzemelnek rajta.
  • 2100 MHz-es frekvenciasávban 4,4 milliárd forintért 2x5 MHz-et, ami az ügyfelek megnövekedett adatigényének kielégítésére, a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használható fel.

A megszerzett frekvencia 15 évre, 2035-ig szól, de fennáll további ötéves meghosszabbítás lehetősége is, 2040-ig - közölte a telekommunikációs vállalat.

A Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Amanda Nelson szerint a magas minőségű, stabil hálózati teljesítmény egyik előfeltétele a folyamatos fejlesztés, ezen belül is kiemelt fontosságúak az 5G fejlesztések, melyek jelentősen hozzájárulnak a nemzetgazdaság versenyképességének és termelékenységének növekedéséhez. Ezen jövőbeli fejlesztések alapjait sikerült most leraknunk a sikeres aukcióval és a megvásárolt frekvenciákkal - fogalmazott a vezérigazgató.

A Telenor Magyarország Zrt. azt jelentette be, hogy az 5G szolgáltatás kereskedelmi bevezetéséhez szükséges új frekvenciasávok árverésén a lehetséges maximumot, 140 MHz-et szerzett meg a 3600 MHz-es frekvenciatartományban, ami egyben a legnagyobb kapacitást is jelenti e spektrumban. A vállalat emellett 2x5 MHz duplex sávot szerzett a 700 MHz-es tartományban. A frekvenciahasználati jogosultság 15+5 évre szól.

A frekvenciakiosztást sosem a pillanatnyi igények szerint érdemes tervezni, hanem célszerű a jövő igényeihez illeszteni azt - vélekedett Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vállalati ügykért felelős vezérigazgató-helyettese.

A cég közleménye szerint a Telenor a 3600 MHz-es tartományban megszerzett 140 Mhz-e lehetőséget teremt az 5G-ben rejlő lehetőséget kiaknázására, elsősorban a kapacitás növelésében, kisebb cellaméretű 5G hálózat kiépítése révén. A 700 MHz-es tartományban megszerzett frekvenciablokk elsősorban a lefedettség növelését, ritkábban lakott területek ellátását segítheti. A most megszerzett frekvenciával a Telenor célja, hogy továbbfejlessze a jelenlegi Hipernet-hálózatát és hosszú távon is a megszokott magas minőséget biztosítsa ügyfelei számára.

A Magyar Telekom Zrt. az 5G-s árverés eredményhirdetését követően bejelentette: az elnyert frekvenciablokkokért a vállalat 54,24 milliárd forint díjat köteles fizetni, ami várhatóan 2020. második negyedévében történik meg. Az elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjai várhatóan 33 milliárd forint körüli összeget tesznek ki, amelynek kifizetése szintén 2020. második negyedévében várható a cég közlése szerint.

A Telekom

  • a 700 MHz-es sávban 2x10 MHz-et szerzett 26 milliárd forintért,
  • a 2,1 GHz-es sávban szerzett 2x10 MHz-ért 8,44 milliárd forintot fizet,
  • míg a 3,6 GHz--es sávban elnyert 120 MHz-ért 19,8 milliárd forintot kell kiadnia.

A Magyar Telekom továbbá bejelentette, hogy a fenti frekvenciahasználati jogok kézhezvételét követően, rövid időn belül el kívánja indítani kereskedelmi 5G szolgáltatását. A telekommunikációs cég a fent felsorolt frekvenciasávok használatára - a vonatkozó feltételek teljesítése esetén, a frekvenciahasználati jogosultság időtartamának ötéves meghosszabbodására tekintettel - 2040-ig jogosult.