Bár a legfontosabb, 5G-s hálózatok felépítésére használható spektrumokat már régóta a hazai mobilszolgáltatók rendelkezésére bocsátotta a hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az új generációs hálózatok építése régiónkban nálunk halad a leglassabban. Eközben Magyarországon adják el arányaiban a legtöbb 5G-képes készüléket - olvasható a portálon.

A felhasználói mérések alapján az idei első negyedévben a bolgár 5G-s mobilhálózatok bizonyultak messze a leggyorsabbnak az átlagos letöltési sebességet illetően, míg hazánk a nyolc országból a harmadik helyet érte el a listán. A bolgár szolgáltatók hálózatai láthatóan kevéssé optimalizáltak a feltöltési sebességre, így az ez alapján felállított rangsorban csak a harmadik helyet érte el az ország Horvátország és Magyarország mögött.

Könnyű fejlesztés a DSS-sel

Az új generációs hálózatok kiépítésének velejárója az inkább egyfajta marketingcélt szolgáló Dynamic Spectrum Sharing (DSS) technológia terjedése, mely az eredetileg 4G-s szolgáltatás nyújtására allokált spektrum egy részét képes a hálózat aktuális állapotától függően 5G-s célokra elkülöníteni. A DSS révén rendkívül látványosan bővíthető a szolgáltatók 5G-lefedettsége - legalábbis látszólag, hiszen a tényleges sávszélesség ilyenkor nem tér el számottevően a 4G-s értékektől.

Alighanem a DSS-alapú fejlesztéseknek köszönhetően az 5G-s hálózat elérhetősége Bulgáriában egy év alatt a tízszeresére nőtt, miközben Magyarországon ez az arányszám egy év alatt mindössze 0,7 százalékot nőtt, azaz a tavalyi első és az idei első negyedév között.

Trendszerű, hogy minél több 5G-s készülék van használatban egy adott országban, a mért medián sebességértékek annál magasabbak, hazánkra azonban csak részben igaz ez a megállapítás, a Counterpoint Research szerint ugyanis a tavalyi utolsó negyedévben Magyarországra szállították a legtöbb 5G-képes mobil a régióban, ezt azonban nem tükrözi teljes mértékben a hálózatokon mért sebességátlag.

A hazai viszonyok kapcsán érdemes tudni, hogy Magyarországon a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében többnyire eleve nagy tartalékokkal rendelkező 4G-s hálózatokat üzemeltetnek az operátorok, a legnagyobb kapacitást biztosító 3,6 GHz-es sávban működő 5G-s hálózattal pedig jellemzően csak Budapest és a megyeszékhelyek belvárosa lett ellátva.