Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) kedden publikált biztonsági katalógus-tervezete nem nevez meg egyetlen konkrét beszállítót sem potenciális kockázati tényezőként. Felsorolja viszont azokat a technológiai szempontokat és követelményeket, amelyeket a mobil hálózati üzemeltetőknek figyelembe kell venniük berendezések beszerzésekor és hálózati infrastruktúra kiépítésekor.

A BSI a katalógusban tételesen felsorolt feltételek alapján engedélyezi vagy utasítja majd el adott berendezések és technológiák alkalmazását az 5G hálózatok kiépítésében.

A BSI feltételrendszere részét képezi majd az új távközlési törvénynek a Telecompaper.com beszámolója szerint. A távközlési törvény a lap szerint egyúttal bevezeti majd a "politikai megbízhatóság" kategóriáját is, vagyis ki lehet majd zárni beszállítókat hálózatfejlesztési projektekből abban az esetben is, ha a BSI engedélyt adott ugyan a berendezéseik és technológiáik használatára, de a kancellária, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium és a gazdasági minisztérium egyaránt kifogást emelt ellene.

Ilyen általános megbízhatósági aggályok miatt zárta ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a kínai Huawei hálózatiberendezés-gyártó vállalatot az 5G mobil hálózati fejlesztési projektekből.

A német hivatalos álláspont azonban nem eleve elutasító egyetlen konkrét beszállítóval szemben sem. A kancellária, a gazdasági minisztérium és a közlekedési minisztérium szerint ugyanis minden beszállítóra ugyanazokat az értékelési szempontokat kell alkalmazni.

Az Ericsson beelőzte a Huaweit

Az Ericsson a szlovén Telekom Slovenije távközlési szolgáltatóval századikként kötött kereskedelmi 5G szerződést - közölte a hálózati berendezéseket gyártó svéd cég az MTI-vel szerdán. A megkötött szerződések alapján 56 hálózat már üzemel. Az Ericsson Magyarországon is hozzájárult kereskedelmi ötödik generációs (5G) hálózat kiépüléséhez, a Magyar Telekommal kötött szerződés alapján a svéd vállalat harmincadik hálózatindítása volt. A szolgáltatás április óta vehető igénybe. Az MTI megjegyzi, hogy az Ericsson idén júniusban a legnagyobb kanadai szolgáltatótól kapott megbízást 5G hálózat kiépítésére, ezzel megelőzte az addig piacvezető kínai Huawei Technologies óriásvállalatot. Az Ericsson júniusban közölt mobilitási jelentése szerint az 5G előfizetések száma 2020 végére világszerte elérheti a 190 milliót, 2025 végére pedig a 2,8 milliárdot.