A próba során a Vodafone a saját hálózatán zökkenőmentesen lebonyolított egy 4K videóhívást 5G letöltési sebességen, amely a mai 4G-nél 10-szer gyorsabb lesz. Az okostelefonok és a Vodafone 5G hálózata is teljes mértékben megfelelt a meglévő 4G hálózatokra épülő (non-standalone) 5G - 3GPP "Release 15" iparági szabványának legújabb verziójával, amely csak 2018 decemberében kapott jóváhagyást - olvasható a Vodafone közleményében.

A közlemény szerint 2019 második felében a Vodafone több más európai nagyvárosban is kész elindítani az 5G-t. A cég európai 4G rendszerének 98 százalékában single Radio Access Network (RAN) hálózati technológiába ruházott be, melynek köszönhetően a vállalat a már meglévő 4G hálózatát könnyebben ki fogja tudni egészíteni az 5G-vel.

A Vodafone emellett európai piacain az 5G frekvenciaárveréseken is részt vesz, de a cég megjegyzi, hogy a Vodafone single RAN-helyszíneinek több mint kétharmada a nagyobb európai városokban már megfelelő az 5G hálózati sebesség támogatásához.

Máshol is kísérletezgetnek

A mobilszolgáltató a főbb európai piacain is kísérletezget az 5G technológiával. Milánóban például az első olaszországi, a város több mint 80 százalékát lefedő 5G hálózatának kiépítésébe 90 millió eurót fektetett be. Helyi ipari és állami szektorbeli partnerekkel együttműködve már 31 különböző helyzetet teszteltek, többek között a város San Raffaele nevű kórházával fejlesztett összekapcsolt mentőket, Európa első élő 5G hírműsorát a Sky-jal együttműködve, valamint olyan önvezető robotjárművet, amely a Milánói Műszaki Egyetemen könyveket szállít.

A Vodafone emellett négy éven át 10 millió eurót is elkülönít a startupok, kis- és középvállalatok, valamint szociális vállalkozások számára indított "Cselekedj az 5G-ért" versenyre.

A Vodafone az Egyesült Királyságban hét városban teszteli az 5G-t; 2018 szeptemberében sikeresen végrehajtotta az ország első holografikus hívását, amikor is Anglia és a Manchester City női kapitánya, Steph Houghton MBE, Manchesterből a Berkshire-i Newburybe, a Vodafone székhelyére küldött tudósításában focis tippeket adott a Manchester City és a Lionesses egyik 11 éves szurkolójának, Irisnak.

A Vodafone Németországban 2019-ben az 5G mobilitási laboratóriumát és a Düsseldorf közelében található próbapályát felhasználva 5G-kompatibilissé tette az összekapcsolt és önvezető járműveket, amiért aztán elnyerte a nemzetközi Paul Pietsch-díjat. Jelenleg a német tévécsatornával, a WDR-rel közösen tesztelik a televíziós, és igény szerinti videótartalmak terjesztését az 5G-n keresztül.

A Vodafone Spanyolországban hat nagyvárosában rendelkezik 5G lefedettséggel. A cég támogatja például az 5G-s összekapcsolt sebészeti műtétek fejlesztését is a barcelonai L'Hospital Clinic-kel együttműködve. Ennek révén lehetővé válik, hogy egy olyan sebészspecialista is iránymutatást adhasson egy műtétet során kollégájának, aki fizikailag nincs jelen a helyszínen.

A fókusz az optimalizálás

Johan Wibergh, a Vodafone Csoport technológiai igazgatója szerint a vállalatnál most arra összpontosítanak, hogy optimalizálják a vásárlói élményt, mielőtt az év későbbi szakaszában európai városokban elindítanák az 5G-t.