A Facebook szándékosan kémkedett az androidosok után

A brit parlamenthez került dokumentumokból derült ki, hogy a Facebook működtetői tudatosan csapolták meg az androidos felhasználók híváslistáját és gyűjtötték be sms-eiket. Mindezt azért, hogy még nagyobbra növekedjenek - írta a hvg.hu.
Domokos Erika, 2018. december 6. csütörtök, 17:41
Fotó: Shutterstock

Márciusban robbant a hír, hogy a Facebook sokkal több adatunkra kíváncsi, mint amikről nyilvánosan említést tesz. Miután a Cambridge Analytica botrány hatására többen lementették adataikat, a Facebooktól kapott csomagban a teljes híváslista, küldött és fogadott sma-ek, valamint mms-ek információi is megtalálhatók voltak. De olyanoké is, akik nem regisztráltak az oldalon - olvasható a cikkben.

A Facebook természetesnek nevezte a dolgot, azzal védekeztek, hogy erről minden felhasználótól engedélyt kérnek, mikor telepítik alkalmazásaikat. Ez így is van, azonban a brit parlamenthez került vállalati dokumentumok szerint az sms-ek megcsapolása valójában tudatos terv volt a Facebook részéről: tisztában voltak vele, hogy az Android egy akkori sérülékenysége miatt sokkal több adatot is kinyerhetnek a mobilokból. A felhasználókat nem tájékoztatták erről.

HOZZÁSZÓLÁSOK